lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 18/11/2014

[Cat/Cast] Amb el cor okupat

Directa.cat
El veïnat de Gràcia es mobilitza per defensar el Banc Expropiat, que pot ser desallotjat en qualsevol moment

[Català]


 




Una activista dibuixa un cor okupat en la manifestació d'ahir 




Quan, a les 12 del migdia d'ahir dissabte, la caravana va arribar a la plaça de la Revolució, una sirena antiaèria despertava les gracienques que encara mandrejaven en record de la nit anterior. No estem parlant d'un bombardeig del 37. Sobre el pàrquing que va engolir el refugi de guerra, les veïnes, que ara resisteixen l'ofensiva de la Gràcia moderna, gentrificada, turística i cool hi havien transportat l'artefacte, amb un carretó de maleta i una caixa de fruita. La sirena portava molts anys en desús, plena de pols en un racó d'ateneu. Però la gent del Banc Expropiat un bon dia va decidir que, amb una mica d'inventiva i un pedal de bicicleta, podria tornar a funcionar. Ara sona ben fort. 

Perruques de tots colors, barbes postisses i nassos de rata. Trompetes de plàstic i pistoles d'aigua. Un carro de debò, que un artesà ha regalat al Banc, propulsat per un monocicle. Quan van sortir de Revolució, eren un centenar. Quan hi van tornar, triplicaven aquesta xifra. Mentrestant, les activistes recorregueren les altres places de la Vila per fer córrer la veu de l'amenaça de desallotjament i reafirmar la seva voluntat de no abandonar un projecte amb el qual la gent està tan satisfeta. Veïnes grans i petites van disfrutar d'una mobilització pacífica i festiva, que va acolorir el matí del dissabte i també la façana de la seu del Districte, que ha quedat decorada amb mans pintades de colors. Sens dubte, la resistència clown contra el Pla Caufec, amb la recent campanya Ni muts ni a la gàbia, ha fet escola.

Sucursal de la solidaritat 

Fa tres anys que, d'una sucursal de Catalunya Caixa que l'esclat de la bombolla del totxo va deixar buida, en van començar a germinar “brots verds”. Sí, per sortir de la crisi. Al Banc Expropiat, el veïnat s'hi autoorganitza per satisfer les pròpies necessitats, “al marge de les dinàmiques assistencialistes i caritatives de l'Estat, el capital i les institucions religioses”. Iniciatives com La Xarxa d'Aliments, la Xarxa d'Habitatge i la botiga de roba gratis empoderen i retornen l'esperança cada dia a moltes veïnes que ho passen realment malament. Fins i tot els serveis socials del Districte hi deriven gent. Punt de trobada, coneixença i treball per a la Gràcia reivindicativa, el Banc és la base d'una llarga llista de projectes i d'activitats, sempre, això sí, gratuïtes: ludoteca infantil, servei de biblioteca, cinema, tallers de costura, d'idiomes, xerrades de les temàtiques més diverses... En resum, els brots verds que van germinar d'entre les ruïnes de la debacle bancària han esdevingut bosc, i les seves arrels solquen, profundes, l'asfalt del barri. “Al Banc hi hem entrat tot tipus de persones, de totes les edats i amb diferents inquetuds, però un denominador comú: totes portem un nou món als nostres cors”. 

La concentració a la plaça de la Revolució / Ester Mora

 

Tan el Banc Expropiat com els cors que hi bateguen estan okupats. I la a reacció del “vell món” cap a aquesta pràctica, la de l'usurpació, ha estat, des de bon començament, el principal maldecap que ha hagut d'afrontar l'espai. La titularitat legal del local de Travessera ha passat de mà en mà fins a ser adquirida per un especulador privat anomenat Manuel Bravo Solano, que s'ha comprat un “paquet” de sis sucursals abandonades al barri, suposadament per revendre-les quan es recuperi el mercat immobiliari. Després d'un llarg periple processal, finalment el poder judicial han reconegut Bravo Solano com a “l'amo” del Banc Expropiat i ha fixat la data del desallotjament pel període comprès entre els dies 15 i 30 d'aquest mes de novembre. No tenen cap intenció de marxar.

Amb amor 

A la reivindicació del Banc s'hi suma la del Casal Popular Tres Lliris, ubicat en una altre sucursal abandondada del mateix carrer, que la Brimo també pot desallotjar en qualsevol moment, així com la del bloc d'habitatges alliberat l'Armadillo. David Ferré, membre de l'assemblea del Casal, ens explica que tan el Tres Lliris com el Banc “són espais de contrapoder que formen part de tot un teixit veïnal que combat directament el model de ciutat-marca. També som el Banc i per això hem organitzat conjuntament la manifestació. Recordem al Districte i la resta de poders de la Vila que nosaltres som aquí, ja hi érem i hi seguirem sent, és més, pensem defensar-nos”. 

La manifestació en defensa del Banc Expropiat davant la seu del Districte / Ester Mora

 

Isa Garnika, de la Marea Pensionista, es mostrava satifesta amb la convocatòria, tot i que li hauria agradat que fos encara més concorreguda “molta participació, però faltava gent. Les pensionistes tenim clar que actuarem en cas que vulguin desallotjar qualsevol espai alliberat del barri”. Les Feministes de Gràcia demanaven fer una declaració conjunta formada pels comentaris espontanis de mitja dotzena de companyes, que transcrita quedaria més o menys així: “Per mi, el Banc és l'espai de referència de la Vila. Jo no sóc de Gràcia, però quan hi vinc és al primer lloc on vaig: és on tot comença” / “És el punt més heterogeni del barri, sens dubte l'espai alliberat amb les portes més obertes a tothom” / “És una segona casa”/ “La manifestació ha estat molt encoratjadora per les qui participem a la lluita; no obstant això, hi han faltat sectors potser no tan activistes, però que també són el Banc, com la gent que ve a la botiga gratis... potser no ens hi hem sabut adreçar/ “Defensarem el banc / “Amb amor”/ “Amb molt d'amor” -consensuaven les feministes. 

A la marxa no hi van faltar tampoc consignes contra el turisme i la gentrificació que pateix Gràcia. Enganxines d'Aquest comerç destrossa el barri van cobrir les vidrieres de diversos hostels; els càntics hilarants dels Eskapulats, supporters del C.E. Europa, reivindicaven “menys modernillos i més Armadillos; menys guiris i més Tres Lliris”. Els col·lectius llibertaris graciencs van implicar-se en la convocatòria; a més de dibuixar “cors okupats” a les galtes de les activistes i detectar, un darrere l'altre, els poc dissimulats grups de secretes que papallonejaven entorn de la manifestació, van repartir octavetes en solidaritat amb el barri burgalès de Gamonal, on, des de fa tres setmanes, les veïnes, sota un cert silenci mediàtic, “tornen a prendre el carrer per enfrontar-se a l'especulació urbanística i la policia que la defensa”. En acabat, dinar popular a la plaça amb ingredients de l'hort.”

“No marxarem” 

L'organització reitera que, a partir d'ahir al matí i fins el dia 30, els antiavalots poden intentar desallotjar el Banc en qualsevol moment. Manifesten, alhora, que “no marxarem” i eleven una crida a defensar l'espai “amb amor” davant d'un eventual assalt policial. “El desallotjament del Banc Expropiat és un atac directe contra una proposta de vida sorgida de les persones del barri i basada en la solidaritat, el suport mutu, l'amistat veïnal, les ganes d'aprendre, d'estimar i compartir”, es llegeix en un dels fulls volants, que convida tothom a donar suport a la resistència del Banc “amb caputxa o sense”.

________________

[Castellano]

Con el corazón okupado
El vecindario de Gracia se moviliza para defender el Banco Expropiado, que puede ser desalojado en cualquier momento



Cuando, a las 12 del mediodía de ayer sábado, la caravana llegó a la plaza de la Revolución, una sirena antiaérea despertaba las gracienses que aún holgazaneaban en recuerdo de la noche anterior. No estamos hablando de un bombardeo del 37. Sobre el parking que engulló el refugio de guerra, las vecinas, que ahora resisten la ofensiva de la Gracia moderna, gentrificada, turística y cool habían transportado el artefacto, con una carretilla de maleta y una caja de fruta. La sirena llevaba muchos años en desuso, llena de polvo en un rincón del ateneo. Pero la gente del Banco Expropiado un buen día decidió que, con un poco de inventiva y un pedal de bicicleta, podría volver a funcionar. Ahora suena bien fuerte.

Pelucas de todos los colores, barbas postizas y narices de rata. Trompetas de plástico y pistolas de agua. Un carro de verdad, que un artesano ha regalado al Banco, propulsado por un monociclo. Cuando salieron de Revolución, eran un centenar. Cuando volvieron, triplicaban esa cifra. Mientras tanto, las activistas recorrieron las otras plazas de la Villa para hacer correr la voz de la amenaza de desalojo y reafirmar su voluntad de no abandonar un proyecto con el que la gente está tan satisfecha. Vecinas grandes y pequeñas disfrutaron de una movilización pacífica y festiva, que coloreó la mañana del sábado y también la fachada de la sede del Distrito, que ha quedado decorada con manos pintadas de colores. Sin duda, la resistencia clown contra el Plan Caufec, con la reciente campaña Ni mudos ni a la jaula, ha hecho escuela.

Sucursal de la solidaridad

Hace tres años que, de una sucursal de Catalunya Caixa que el estallido de la burbuja del ladrillo dejó vacía, en comenzaron a germinar "brotes verdes". Sí, para salir de la crisis. En el Banco Expropiado, el vecindario se ha autoorganizado para satisfacer las propias necesidades, "al margen de las dinámicas asistencialistas y caritativas del Estado, el capital y las instituciones religiosas". Iniciativas como La Red de Alimentos, la Red de Vivienda y la tienda de ropa gratis empoderan y devuelven la esperanza cada día a muchas vecinas que lo pasan realmente mal. Incluso los servicios sociales del Distrito les derivan gente. Punto de encuentro, conocimiento y trabajo para la Gracia reivindicativa, el Banco es la base de una larga lista de proyectos y de actividades, siempre, eso sí, gratuitas: ludoteca infantil, servicio de biblioteca, cine, talleres de costura, de idiomas, charlas de las temáticas más diversas ... En resumen, los brotes verdes que germinaron de entre las ruinas de la debacle bancaria han convertido bosque, y sus raíces surcan, profundas, el asfalto del barrio. "En el Banco hemos entrado todo tipo de personas, de todas las edades y con diferentes inquetuds, pero un denominador común: todas llevamos un mundo nuevo en nuestros corazones".


La concentración en la plaza de la Revolución / Ester Mora
 

Tanto el Banco Expropiado como los corazones que laten están ocupados. Y la reacción del "viejo mundo" hacia esta práctica, la de la usurpación, ha sido, desde el principio, el principal quebradero de cabeza que ha tenido que afrontar el espacio. La titularidad legal del local de Travessera ha pasado de mano en mano hasta ser adquirida por un especulador privado llamado Manuel Bravo Solano, que se ha comprado un "paquete" de seis sucursales abandonadas en el barrio, supuestamente para revenderlas cuando se recupere el mercado inmobiliario. Después de un largo periplo procesal, finalmente el poder judicial han reconocido Bravo Solano como "el dueño" del Banco Expropiado y ha fijado la fecha del desalojo por el periodo comprendido entre los días 15 y 30 de este mes de noviembre. No tienen ninguna intención de irse.

con amor

En la reivindicación del Banco se suma la del Casal Popular Tres Lirios, ubicado en otra sucursal abandondada de la misma calle, que la Brimo también puede desalojar en cualquier momento, así como la del bloque de viviendas liberado Armadillo. David Ferré, miembro de la asamblea del Casal, nos cuenta que tanto el Tres Lirios como el Banco "son espacios de contrapoder que forman parte de todo un tejido vecinal que combate directamente el modelo de ciudad-marca. También somos el Banco y por eso hemos organizado conjuntamente la manifestación. Recordemos el Distrito y el resto de poderes de la Villa que nosotros estamos aquí, ya estábamos y seguiremos siendo, es más, pensamos defendernos ".


La manifestación en defensa del Banco Expropiado ante la sede del Distrito / Ester Mora
 

Isa Garnika, de la Marea Pensionista, se mostraba satifesta con la convocatoria, aunque le hubiera gustado que fuera aún más concurrida "mucha participación, pero faltaba gente. Las pensionistas tenemos claro que actuaremos en caso de que quieran desalojar cualquier espacio liberado del barrio ". Las Feministas de Gracia pedían hacer una declaración conjunta formada por los comentarios espontáneos de media docena de compañeras, que transcrita quedaría más o menos así: "Para mí, el Banco es el espacio de referencia de la Villa. Yo no soy de Gracia, pero cuando vengo es el primer lugar donde voy: es donde todo empieza "/" Es el punto más heterogéneo del barrio, sin duda el espacio liberado con las puertas más abiertas a todos "/" Es una segunda casa "/" la manifestación ha sido muy alentadora para quienes participamos en la lucha; sin embargo, han faltado sectores quizás no tan activistas, pero que también son el Banco, como la gente que viene a la tienda gratis ... quizás no nos hemos sabido dirigir / "Defenderemos el banco /" Con amor "/ "Con mucho amor" -consensuaven las feministas.

En la marcha no faltaron tampoco consignas contra el turismo y la gentrificación que sufre Gracia. Pegatinas de Este comercio destroza el barrio cubrieron las vidrieras de varios hostels; los cánticos hilarantes de los Eskapulats, supporters del CE Europa, reivindicaban "menos modernillos y más Armadillos; menos guiris y más Tres Lirios ". Los colectivos libertarios gracienses se implican en la convocatoria; además de dibujar "corazones okupados" en las mejillas de las activistas y detectar, uno tras otro, los poco disimulados grupos de secretas que mariposea torno a la manifestación, repartieron octavillas en solidaridad con el barrio burgalés de Gamonal, donde, desde hace tres semanas, las vecinas, bajo un cierto silencio mediático, "vuelven a tomar la calle para enfrentarse a la especulación urbanística y la policía que la defensa". Después, comida popular en la plaza con ingredientes del huerto. "

"No nos iremos"

La organización reitera que, a partir de ayer por la mañana y hasta el día 30, los antidisturbios pueden intentar desalojar el Banco en cualquier momento. Manifiestan, asimismo, que "no nos iremos" y elevan una llamada a defender el espacio "con amor" ante un eventual asalto policial. "El desalojo del Banco Expropiado es un ataque directo contra una propuesta de vida surgida de las personas del barrio y basada en la solidaridad, el apoyo mutuo, la amistad vecinal, las ganas de aprender, de amar y compartir", se lee en una de las hojas volantes, que invita a todos a apoyar a la resistencia del Banco "con capucha o sin".

Traducido por La Haine

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal