lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 20/11/2014

[Cat/Cast] Can Vies es reinventa i accelera la reconstrucció

David Bou
Después de un proceso de debate de casi 6 meses, el centro social ya cuenta con un nuevo proyecto que prevé habilitar 11 espacios diferenciados para todo tipo de actividades

Després d'un procés de participació i debat que ha durat gairebé sis mesos, el centre social ja compta amb un nou projecte que preveu habilitar onze espais diferenciats per dur a terme tot tipus d'activitats

Sis mesos després de l'intent fallit de desallotjament i enderroc del Centre Social Autogestionat Can Vies, membres de l'assemblea del centre social i de l'Assemblea de Barri de Sants han ofert una roda de premsa davant de l'immoble de propietat municipal per explicar el procés de rehabilitació de l'edifici i donar detalls sobre quina serà la nova composició de l'espai. Abans de convocar la premsa, però, les membres de Can Vies van convocar un vermut el passat diumenge per explicar al veïnat tot allò que avui han traslladat als mitjans de comunicació.

En nom de la comissió de comunicació de Can Vies, Elba Mansilla ha afirmat que els treballs de reconstrucció avancen amb força gràcies al treball voluntari de desenes de veïnes i de la campanya de micromecenatge que va recollir 89.760 euros mitjançant les aportacions de 2.266 mecenes a través de la plataforma Verkami. 

“El projecte té molta més força ara que abans de l'intent de desallotjament”, ha reblat Mansilla abans de detallar els nous espais que s'habilitaran a la finca del número 42 del carrer Jocs Florals del barri de Sants, la part del centre social que les fortes mobilitzacions viscudes durant l'anomenat Efecte Can Vies van salvar de l'enderroc.  Segons els plànols que s'han presentat avui, el nou Can Vies comptarà amb onze espais diferenciats: un espai per a assemblees, l'espai polivalent on s'habilitarà un gimnàs i un espai per desenvolupar teràpies naturals, la cafeta, una cuina, una botiga gratuïta amb un espai infantil, una sala de cinema, un buc d'assaig musical, l'espai multimèdia, el taller d'arts, un taller d'oficis i un magatzem. Aquests espais han estat decidits col·lectivament durant els darrers mesos gràcies a un procés participatiu on han pres part tots els col·lectius que formen part del centre social. Mitjançant eines com bústies de suggeriments i jornades participatives, s'ha consensuat un nou disseny del centre social que “s'adapta a les necessitats d'espais i usos dels diferents col·lectius que treballen al barri des de l'autogestió”. 

"El projecte té molta més força ara que abans de l'intent de desallotjament"

L'assemblea de Can Vies preveu que en un període de temps de sis mesos ja s'hagi habilitat l'espai de la cafeta, per així poder traslladar a l'interior de l'edifici les poques activitats diürnes que s'han desenvolupat fins el moment al solar que la malmesa excavadora va deixar al seu pas. Les activistes calculen que en un any s'hauran finalitzat les obres de reconstrucció i es podrà inaugurar el nou edifici tal com s'ha projectat en els plànols presentats avui. De moment, s'han completat totes les tasques de desenrunament i s'estan reconstruint els sostres amb la tècnica de la volta catalana.

Mentides de l'ajuntament

Després de les fortes mobilitzacions que es van estendre arreu del territori la setmana que l'ajuntament va demanar al jutjat i als Mossos d'Esquadra el desallotjament i enderroc del centre social, el consistori barceloní va aturar els seus plans i va oferir una treva de divuit mesos a Can Vies. Aquest període responia al temps que l'equip de govern de Xavier Trias estimava que es demoraria l'execució de la tercera fase de la urbanització del calaix de Sants, construcció que cobreix les vies ferroviàries que connecten amb l'estació de Sants. L'ajuntament ha argumentat fins a la sacietat que a l'espai que actualment ocupa el centre social està prevista la construcció d'un espai verd i que és necessari l'enderroc de Can Vies per obrir una rampa d'accés a la part superior del calaix, en procés d'urbanització. 

Les obres que es fan al centre social autogestionat / Can Vies

Tanmateix, des de l'espai autogestionat insisteixen que aquest extrem és totalment fals i aporten un document titulat Projecte executiu d'urbanització sobre la coberta i espais annexes de l'accés ferroviari a l'Estació de Sants (coberta, costat mar, accessos i façanes) per demostrar-ho. A la pàgina 1608 d'aquest projecte aprovat pel consistori el març del 2014, s'explica que no hi ha cap zona verda planificada i es projecta la construcció d'un bar arran de la coberta del calaix i una operació urbanística amb una edificació de planta baixa i quatre pisos que afectaria també els habitatges particulars que ocupen els números 36 i 38 del carrer Jocs Florals. D'altra banda, les dues parcel·les corresponents als números que actualment ocupa Can Vies, estan considerades zones destinades a l'oci i a usos religiosos.

El membre de l'Assemblea de Barri de Sants, Ferran Aguiló, ha afirmat que aquestes mentides responen a una “incapacitat de les institucions per entendre els processos d'autogestió que escapen de la seva tutela”. Aguiló ha interpel·lat a l'administració municipal a entendre que els processos de delegació canvien i que el barri de Sants entén Can Vies com un equipament municipal autogestionat pel propi veïnat. A la pregunta d'una periodista sobre la manca de permís d'obres i l'alegalitat dels treballs que s'estan duent a terme al centre social, Aguiló ha afirmat que es tracta d'un conflicte entre legalitat i legitimitat afirmant que “el suport rebut és el motor que impulsa el projecte a recuperar-se com un espai del barri i pel barri”. 

Actualment no hi ha cap via de diàleg oberta amb el consistori, malgrat que la realitat al barri és ben diferent i des del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, s'ha fet més explícit que mai el seu suport cap al projecte. Els portaveus del centre social han afirmat aquest matí que el consistori està intentant crear confrontació entre Can Vies i el barri “hi ha una dinàmica d'intentar posar en conflicte el veïnat amb mentides”.

________________

[Castellano]

Can Vies se reinventa y acelera la reconstrucción

Después de un proceso de participación y debate que ha durado casi seis meses, el centro social ya cuenta con un nuevo proyecto que prevé habilitar once espacios diferenciados para llevar a cabo todo tipo de actividades

Seis meses después del intento fallido de desalojo y derribo del Centro Social Autogestionado Can Vies, miembros de la asamblea del centro social y de la Asamblea de Barrio de Sants han ofrecido una rueda de prensa frente al inmueble de propiedad municipal para explicar el proceso de rehabilitación del edificio y dar detalles sobre cuál será la nueva composición del espacio. Antes de convocar a la prensa, sin embargo, las miembros de Can Vies convocaron un vermut el pasado domingo para explicar el vecindario todo aquello que hoy han trasladado a los medios de comunicación.

En nombre de la comisión de comunicación de Can Vies, Elba Mansilla afirmó que los trabajos de reconstrucción avanzan con fuerza gracias al trabajo voluntario de decenas de vecinas y de la campaña de micromecenazgo que recogió 89.760 euros mediante las aportaciones de 2.266 mecenas a través de la plataforma Verkami.

"El proyecto tiene mucha más fuerza que antes del intento de desalojo", remachó Mansilla antes de detallar los nuevos espacios que se habilitarán en la finca del número 42 de la calle Jocs Florals del barrio de Sants, la parte del centro social que las fuertes movilizaciones vividas durante el llamado Efecto Can Vies salvaron del derribo. Según los planos que se han presentado hoy, el nuevo Can Vies contará con once espacios diferenciados: un espacio para asambleas, el espacio polivalente donde se habilitará un gimnasio y un espacio para desarrollar terapias naturales, la cafetería, una cocina, una tienda gratuita con un espacio infantil, una sala de cine, un local de ensayo musical, el espacio multimedia, el taller de artes, un taller de oficios y un almacén. Estos espacios han sido decididos colectivamente durante los últimos meses gracias a un proceso participativo donde han tomado parte todos los colectivos que forman parte del centro social. Mediante herramientas como buzones de sugerencias y jornadas participativas, se ha consensuado un nuevo diseño del centro social que "se adapta a las necesidades de espacios y usos de los diferentes colectivos que trabajan en el barrio desde la autogestión".

"El proyecto tiene mucha más fuerza que antes del intento de desalojo"

La asamblea de Can Vies prevé que en un periodo de tiempo de seis meses ya se haya habilitado el espacio de la cafetería, para así poder trasladar al interior del edificio las pocas actividades diurnas que se han desarrollado hasta el momento en el solar que la maltrecha excavadora dejó a su paso. Las activistas calculan que en un año se habrán finalizado las obras de reconstrucción y se podrá inaugurar el nuevo edificio tal como se ha proyectado en los planos presentados hoy. De momento, se han completado todas las tareas de desescombro y se están reconstruyendo los techos con la técnica de la bóveda catalana.

Mentiras del ayuntamiento

Tras las fuertes movilizaciones que se extendieron por todo el territorio la semana que el ayuntamiento pidió al juzgado y los Mossos el desalojo y derribo del centro social, el consistorio barcelonés detuvo sus planes y ofreció una tregua de dieciocho meses a Can Vies. Este período respondía al tiempo que el equipo de gobierno de Xavier Trias estimaba que se demoraría la ejecución de la tercera fase de la urbanización del cajón de Sants, construcción que cubre las vías ferroviarias que conectan con la estación de Sants. El ayuntamiento ha argumentado hasta la saciedad que en el espacio que actualmente ocupa el centro social está prevista la construcción de un espacio verde y que es necesario el derribo de Can Víes para abrir una rampa de acceso en la parte superior del cajón, en proceso de urbanización.

Las obras que se hacen en el centro social autogestionado / Can Vies

Sin embargo, desde el espacio autogestionado insisten en que este extremo es totalmente falso y aportan un documento titulado Proyecto ejecutivo de urbanización sobre la cubierta y espacios anexos del acceso ferroviario a la estación de Sants (cubierta, lado mar, accesos y fachadas) para demostrarlo. En la página 1608 de este proyecto aprobado por el consistorio en marzo del 2014, se explica que no hay ninguna zona verde planificada y se proyecta la construcción de un bar a raíz de la cubierta del cajón y una operación urbanística con una edificación de planta baja y cuatro pisos que afectaría también las viviendas particulares que ocupan los números 36 y 38 de la calle Juegos Florales. Por otra parte, las dos parcelas correspondientes a los números que actualmente ocupa Can Vies, están consideradas zonas destinadas al ocio y usos religiosos.

El miembro de la Asamblea de Barrio de Sants, Ferran Aguiló, ha afirmado que estas mentiras responden a una "incapacidad de las instituciones para entender los procesos de autogestión que escapan de su tutela". Aguiló ha interpelado a la administración municipal a entender que los procesos de delegación cambian y que el barrio de Sants entiende Can Vies como un equipamiento municipal autogestionado por el propio vecindario. A la pregunta de una periodista sobre la falta de permiso de obras y la alegalidad de los trabajos que se están llevando a cabo en el centro social, Aguiló ha afirmado que se trata de un conflicto entre legalidad y legitimidad afirmando que "el apoyo recibido es el motor que impulsa el proyecto a recuperarse como un espacio del barrio y para el barrio ".

Actualmente no hay ninguna vía de diálogo abierta con el consistorio, a pesar de que la realidad en el barrio es muy diferente y desde el Secretariado de Entidades de Sants, Hostafrancs y la Bordeta, se ha hecho más explícito que nunca su apoyo hacia el proyecto. Los portavoces del centro social han afirmado esta mañana que el consistorio está intentando crear confrontación entre Can Vies y el barrio "hay una dinámica de intentar poner en conflicto el vecindario con mentiras".

 Directa.cat. Traducido por La Haine

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal