lahaine.org

compartir

                        

Dirección corta: https://lahaine.org/fE2e

Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf
  tamaño texto
Enviar por e-mail  enviar        Versión para imprimir  imprimir

traductor

14/02/2017 :: Països Catalans, Anti Patriarcado, Nacionales PP.Catalans

[Cat/Cast] El amor romántico mata!

x ARRAN
El amor romántico es una herramienta más al servicio del patriarcado capitalista para mantenernos en nuestro rol de objetos a su servicio

[Català] 

L’amor romàntic mata!

No portem ni un mes i mig d’aquest any i ja han assassinat dues dones, a mans d’homes, als Països Catalans. 33 feminicidis van ser comesos l’any anterior. Dades alarmants que només són la cara més explícita d’una societat masclista que ens manté invisibles, explotades, que ens vol submises i que ens colpeja cada dia per aconseguir-ho. Les diferents violències que patim de manera continuada  ens mantenen a les dones en una posició d’inferioritat respecte els homes, i per això cridem no només que ens volem vives, sinó també que volem vides que valguin la pena ser viscudes.

L’amor romàntic és una eina més al servei del patriarcat capitalista per mantenir-nos en el nostre rol d’objectes al seu servei. Des de petites ens l’inculquen a través de contes, pel·lícules, dites, i tota mena d’aspectes que conformen aquest mite, un ideal que l’únic que fa és que la nostra felicitat com a dones hagi de dependre de trobar un home que ens completi. Com si per nosaltres mateixes no valguéssim res. I aquesta dependència fa creure els homes que som objectes de la seva propietat i que poden exercir tota mena de violències envers nosaltres.

El capitalisme se serveix de l’amor romàntic perquè adoptem el paper de parelles i mares abnegades que reprodueixen la mà d’obra del sistema i que el mantenen fent les tasques reproductives i de cures, subjectes passius que hem d’acceptar la doble explotació que patim. Un mite que alhora es construeix refermant l’heterosexualitat normativa i ens nega la nostra llibertat sexual, que justifica la violència de parella com el control, el xantatge emocional, la gelosia, el sacrifici… Que fa que pensem que si no tenim parella no puguem ser felices. I les joves patim de manera accentuada tots aquests mecanismes de violència masclista, especialment durant l’adolescència.

I, encara més, el capitalisme ha trobat en l’amor romàntic un camp adobat per al consumisme, ja que les botiges i la publicitat ens fan creure que cal demostrar l’amor amb regals, i a més a més que aquest dia és l’adient per fer-ho. Però les joves no ens volem ni esclaves del consumisme ni del patriarcat. Volem ser lliures, com a persones completes que no necessitem d’un home per a ser felices.

Amb l’amor romàntic es justifiquen tota sèrie de patiments, que provoquen infelicitat, dependència i violència, però nosaltres defensem un amor que valgui l’alegria i no la pena. Perquè no som mitges taronges ni princeses que esperen el seu príncep que les vingui a salvar. Som taronges senceres, som joves feministes i trencarem els seus models patriarcals mitjançant l’autodefensa col·lectiva.

***

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista

Països Catalans, 14 de febrer de 2017

_____________

[Castellano]

El amor romántico mata!

No llevamos ni un mes y medio de este año y ya han asesinado a dos mujeres, a manos de hombres, en los Países Catalanes. 33 feminicidios fueron cometidos el año anterior. Datos alarmantes que sólo son la cara más explícita de una sociedad machista que nos mantiene invisibles, explotadas, que nos quiere sumisas y que nos golpea cada día para conseguirlo. Las diferentes violencias que sufrimos de manera continuada   nos mantienen a las mujeres en una posición de inferioridad respecto a los hombre s, y por ello llamamos no sólo que nos queremos vivas, sino también que queremos vidas que valgan la pena ser vividas.

El amor romántico es una herramienta más al servicio del patriarcado capitalista para mantenernos en nuestro rol de objetos a su servicio. Desde pequeñas nos lo inculcan a través de cuentos, películas, dichos, y todo tipo de aspectos que conforman este mito, un ideal que lo único que hace es que nuestra felicidad como mujeres tenga que depender de encontrar un hombre que nos complete. Como si por nosotros mismos no valguéssim nada. Y esta dependencia hace creer a los hombres que somos objetos de su propiedad y que pueden ejercer todo tipo de violencias hacia nosotros.

El capitalismo se sirve del amor romántico porque adoptamos el papel de parejas y madres abnegadas que reproducen la mano de obra del sistema y que lo mantienen haciendo las tareas reproductivas y de cuidados, sujetos pasivos que debemos aceptar la doble explotación que sufrimos. Un mito que a la vez se construye afianzando la heterosexualidad normativa y nos niega nuestra libertad sexual, que justifica la violencia de pareja como el control, el chantaje emocional, los celos, el sacrificio ... que hace que pensamos que si no tenemos pareja no podamos ser felices. Y las jóvenes sufrimos de manera acentuada todos estos mecanismos de violencia machista , especialmente durante la adolescencia.

Y, aún más, el capitalismo ha encontrado en el amor romántico un campo abonado para el consumismo , ya que las tiendas y la publicidad nos hacen creer que hay que demostrar el amor con regalos, y además que este día es el adecuado para hacerlo. Pero las jóvenes no queremos ni esclavas del consumismo ni del patriarcado. Queremos ser libres, como personas completas que no necesitamos de un hombre para ser felices.

Con el amor romántico se justifican toda serie de padecimientos, que provocan infelicidad, dependencia y violencia, pero nosotros defendemos un amor que valga la alegría y no la pena. Porque no somos medias naranjas ni princesas que esperan su príncipe que las venga a salvar. Somos naranjas enteras, somos jóvenes feministas y romperemos sus modelos patriarcales mediante la autodefensa colectiva.

***

ARRAN, organización juvenil de la Izquierda Independentista

Países Catalanes, 14 de febrero de 2017

compartir

                        

Dirección corta: https://lahaine.org/fE2e

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal