lahaine.org
Nacionales PP.Catalans, Barcelona, País Valencià :: 04/03/2016

De les aules al carrer contra el 3+2 i la LOMQE

Directa.cat
Milers d'estudiants es manifesten a diferents viles i ciutats dels PPCC durant una nova jornada de vaga que ha comptat amb un seguiment irregular arreu del territori

 Milers d'estudiants d'instituts i universitats es manifesten a diferents viles i ciutats dels Països Catalans durant una nova jornada de vaga que ha comptat amb un seguiment irregular arreu del territoriLa manifestació de Barcelona ha acabat davant del Palau de la Generalitat a la plaça Sant Jaume Carles Palacio

Diverses manifestacions han estat el colofó d'una jornada de vaga i mobilitzacions als centres educatius i universitats d'arreu del territori. Rere pancartes amb proclames com “Retirada immediata del 3+2. Nosaltres som els que hem de decidir”, al voltant de 2000 estudiants d’universitats i secundària han recorregut aquest matí el centre de Barcelona des de Plaça Universitat a Plaça Sant Jaume, passant per La Rambla, Passeig Colom i Via Laietana. L'estudiantat ha exigit la no aplicació del decret 3+2, una nova reforma educativa que reduirà els graus a tres anys i ampliarà els màsters a dos, duplicant així el cost de l’especialització formativa i desqualificant els graus.

Algunes estudiants han llançat a la porta del Palau de la Generalitat les paperetes dels referèndums que s'han organitzat per consultar la comunitat educativa sobre l'aplicació de la reforma

La manifestació de Barcelona ha avançat cap a Plaça Sant Jaume, on algunes estudiants han pintat a terra "No al 3+2" i han llançat a la porta del Palau de la Generalitat les paperetes dels referèndums que diversos nuclis del moviment estudiantil han organitzat per consultar la comunitat educativa sobre l’aplicació de la reforma. La marxa ha transcorregut de forma tranquil·la, sense cap incident. No obstant això, al voltant de vuit furgons de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra han fet acte de presència al carrer Jaume I.


Accions a la UAB

En el marc de la seua vaga de 72 h, des de les set del matí més de 250 estudiants de la UAB han construït barricades a punts claus d’entrada al campus, han tallat tres rotondes d’accessos a la UAB des de l'AP7 i han aturat la circulació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) durant quaranta minuts, saltant a les vies. A dos quarts de deu, un grup d’encaputxades ha calat foc als contenidors de les barricades de les rotondes i ha llançat pots de fum. Un dispositiu de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) ha fet presència des de les nou del matí a l’estació de FGC però no s’ha registrat cap incident.

Piquets d'estudiants a la Universitat Autònoma de Barcelona / Carles Palacio

 


La vaga d’avui ha estat convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), grups del moviment estudiantil locals com la Coordinadora d’Assemblees de Facultat de la UAB (CAF), i organitzacions com el Front d’Estudiants de Catalunya (FEU), tot i que aquesta última ha optat per manifestar-se per separat per discrepàncies amb el recorregut de la resta de convocants.


València clama contra el masclisme i la precarietat

Prop de tres mil persones s'han manifestat hui pels carrers de València en una marxa que ha comptat amb menys participants que les convocatòries d'anys anteriors. El seguiment de la jornada de vaga ha estat massiu al campus de Tarongers i Blasco Ibañez, però no ha estat així al campus de Burjassot i a la Universitat del País Valencià (UPV).

Capçalera de la manifestació de València / Vicent Galiana

 


El matí ha estat tranquil i ha transcorregut sense incidents destacables, tot i la forta presència d'antidisturbis de la Policia Nacional espanyola a les portes del campus de Tarongers. La marxa, celebrada pocs dies abans del 8 de març, ha estat acompanyada de reivindicacions feministes i el desplegament d'una pancarta des del Micalet. Per aquesta acció, agents de paisà han retingut i identificat les manifestants que l'han despenjada i ha requisat els adhesius i manifestos que duien. La plaça de la Mare de Déu ha estat l'indret escollit per finalitzar la manifestació amb la lectura del manifest.


Milers d'estudiants secunden la vaga a Mallorca i Eivissa

Les estudiants de secundària han estat les protagonistes de la jornada de vaga d'avui a Mallorca. Diversos instituts han secundat l'aturada, però a diferència d'altres territoris dels Països Catalans, a la Universitat de les Illes Balears no s'ha convocat.

Estudiants molt joves han participat a la marxa de Palma / SEPC Mallorca

 


Des de primera hora del matí, com ja és habitual els dies de vaga, les estudiants del SEPC han realitzat diversos piquets informatius als instituts de Palma. La jornada reivindicativa ha conclòs amb una manifestació a la capital illenca on hi han participat unes 400 persones. La mobilització s'ha iniciat a la plaça del Tub a les 12 del migdia i ha finalitzat a la Conselleria d'Educació, on s'ha llegit el manifest.

Segons la Conselleria d’Educació i Universitat la vaga ha estat secundada per 7.283 estudiants a Mallorca i Eivissa

Segons ha informat la Conselleria d’Educació i Universitat, la vaga ha estat secundada per 7.283 estudiants a Mallorca i Eivissa, xifra que suposa un 19,6% del total d’alumnes de segon cicle de Secundària, Batxillerat i Formació Professional de centres públics i concertats de les Illes; a Formentera i Menorca no s’han registrat alumnes que fessin vaga, segons ha comunicat la Conselleria. Per la seva banda, el SEPC, no ha informat del nombre d’estudiants que han participat en l'aturada.


Seguiment irregular a Girona

El seguiment de la Vaga a la Universitat de Girona ha estat bastant irregular. Per una banda, les facultats de Dret, Educació i Psicologia han restat tancades durant tota la jornada pels piquets informatius que, des d’ahir, hi feien nit. Per altra banda, la facultat de Lletres estava oberta i permetia impartir classes durant les primeres hores, fins que a dos quarts d'onze el degà a suspès classes animant a participar en l'acte polític organitzat pel SEPC Universitat de Girona (UdG). L’acte polític ha aplegat més d’un centenar d’estudiants i ha comptat amb la participació del Vicerector de Política Acadèmica i Docència i amb membres d'aquest sindicat estudiantil. En aquest s’ha explicat què comportava l’aplicació del 3+2 i s’ha aprofitat per buscar, col·lectivament, alternatives.

Durant la manifestació s’han llençat ous i s’ha encartellat el Banco Santander, banc amb qui la UdG té un gran deute

Seguidament ha tingut lloc un esmorzar popular que precedia la manifestació. Aquesta ha aplegat més de 400 estudiants, de secundària i universitat, que han recorregut tot el centre de Girona tallant el trànsit del carrer Jaume I. Durant el transcurs de la manifestació s’han llençat ous i s’ha encartellat el Banco Santander, banc amb qui la UdG té un gran deute, i la seu de la Generalitat, lloc on ha conclòs la marxa amb la lectura de dos manifestos on es reivindicava una universitat pública, popular, catalana, feminista i de qualitat.


Tres-centes persones es manifesten a Lleida

A les 12 h del migdia s'han concentrat prop de tres-centes estudiants davant el rectorat de la Universitat de Lleida. A crit de “Volem una educació pública i de qualitat” s'ha iniciat una manifestació que ha baixat pel centre històric de la ciutat fins a arribar a la plaça Sant Joan, tot passant pel cèntric i concorregut eix comercial de Lleida. Un cop finalitzada la marxa, un grup d'estudiants ha llegit un manifest contra la reforma del 3+2 i han encès una sonora traca.

La manifestació ha baixat pel centre històric de la ciutat fins a arribar a la plaça Sant Joan / Sergi Bertran

 


Pel que fa al seguiment de la vaga cal destacar una gran participació de l'alumnat d'instituts, arribant a percentatges superiors al 50% en la majoria dels centres educatius. No ha estat així en el cas de l'estudiantat universitari de Lleida, que ha tingut un paper poc destacat en aquesta jornada de protesta.


Manresa i Berga contra la LOMQE i el 3+2

A Manresa l’Assemblea d’Estudiants de Manresa (AEM) i el SEPC han organitzat una manifestació que ha aplegat més de 150 estudiants de secundària. Sota el lema “defensar la pública és defensar el futur”, les persones concentrades a la plaça Crist Rei han iniciat una marxa pel centre de la ciutat. Al crit de “no al 3+2” i “educació pública i de qualitat” s’han dirigit cap al carrer Àngel Guimerà, en direcció la carretera de Vic. La marxa ha continuat avançant, sense incidents i amb poca presència policial, fins a la plaça Sant Domènec. Un cop allà, la manifestació s’ha aturat uns minuts mentre dos estudiants desplegaven una pancarta a la façana del Teatre Conservatori on es podia llegir “Aturem el 3+2. Construïm alternatives”. Tot seguit, la marxa ha reprès el seu camí pel carrer del Born fins a arribar a la plaça Major, on s’ha llegit el manifest.

Les estudiants han explicat que s'oposen a la LOMQE perquè representa "un intent de l’Estat espanyol per imposar un ensenyament públic al servei de les demandes del mercat"

Durant la lectura del text, un membre de l’AEM ha explicat que s’oposen a la LOMQE, coneguda popularment com la llei Wert, perquè representa “un atac al model d’immersió lingüística” i “un intent de l’Estat espanyol per imposar un ensenyament públic al servei de les demandes del mercat”. D’altra banda, les estudiants també s’han posicionat contra el decret 3+2. “El principal problema d’aquesta mesura és l’augment del cost de la matrícula universitària, fet que suposa una barrera econòmica per les classes populars a l’hora d’accedir als estudis superiors”, han explicat. En acabar la lectura del manifest, les organitzadores han desconvocat l’acte i han animat les estudiants a continuar lluitant per l’educació pública participant en l’Assemblea d’Estudiants.

Imatge de la pancarta que ha encapçalat la manifestació de Manresa / Meritxell Brun

 


A Berga, la vuitantena d’estudiants de secundària que s'han concentrat aquest migdia a la plaça Sant Pere s’han expressat en la mateixa direcció: ni 3+2 ni LOMQE. En aquest cas, el SEPC de Berga ha afegit que el 3+2 provocarà la “supressió de graus i facultats que no siguin productius i competitius pel mercat laboral, la retallada de la plantilla docent i l’eliminació de la poca democràcia interna que hi ha hagut fins ara a les universitats”. En aquest sentit, han advertit que les grans empreses guanyaran pes dins la universitat pública. Malgrat tot, el SEPC considera que el moment polític que viu Catalunya pot ser una oportunitat per situar “el model educatiu al centre del debat polític”. “Creiem necessari impulsar l'obertura d'un espai de debat respecte a el model educatiu del nou país que s’està construint”, han afirmat. Per últim, les estudiants han remarcat que l’aplicació del 3+2 és una “imposició espanyola i europea” que no gaudeix d’una bona acollida entre l’alumnat universitari, ja que els resultats dels referèndums que s’han dut a terme indiquen que més del 90% de les participants estan en contra d’aquesta reforma.


Secundària encapçala la protesta a Vic

Un centenar d'estudiants, tots ells de secundària, han participat aquest dijous al matí a la manifestació contra la LOMQE i el 3+2 que s'ha fet a Vic. La manifestació, menys nombrosa que en anteriors ocasions, ha discorregut pel nucli antic de Vic. Després de llegir un manifest a la plaça del Pes, les estudiants, convocades pel SEPC, han baixat fins a la plaça de l'Estació on han donat per acabada la marxa just abans d'agafar el tren per anar a la manifestació de Barcelona.

https://directa.cat/actualitat/de-aules-al-carrer-contra-32-lomqe

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal