lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 15/10/2014

Valoració de la CUP davant de l’escenari actual del procés cap a la consulta independentista del 9N

CUP
La CUP sigue defendiendo que a pesar de todo, como siempre, la movilización y la activación popular son los que pueden hacer irreversible cualquier proceso.

[Català]

Valoració de la CUP davant de l’escenari actual del procés cap a la consulta independentista del 9 de novembre

 

La CUP vol fer publiques les següents reflexions, consideracions i compromisos davant de l’escenari actual del procés cap a la consulta independentista del 9 de novembre:

La CUP no ha dissenyat la concreció institucional d'aquest procés ni ha estat d'acord amb la seva plasmació concreta, encara que en general li ha donat suport críticament (declaració de sobirania i concreció de la data i la pregunta) i, puntualment,s’hi ha abstingut incrèdulament (viatge a Madrid a demanar permís). Malgrat tot, la CUP sempre ha treballat conjuntament amb la resta d'agents polítics i socials en la reivindicació que ara mateix és majoritària en aquesta part del nostre país: la necessitat d'expressar-se sobre la independència.

En aquest sentit, la CUP no ha fet fetitxisme de quina era la via legal que s'utilitzava perquè una part del poble català, la del Principat de Catalunya, pogués votar:  la llei de consultes no referendàries no semblava la millor via, perquè justament s’aposta per un referèndum vinculant, ni tampoc ho semblava el decret de convocatòria, que obria les portes a una reforma constitucional espanyola. En tot cas, també s’entenia que calia creure en el mateix que  la majoria d'aquesta part del nostre país: que es pugui votar el 9N i que aquesta votació generi un mandat inexcusable que calgui materialitzar políticament.

En aquests darrers dies s’han celebrat diverses cimeres, en les quals el Govern ha manifestat la seva reculada en el compromís de celebrar la consulta d’acord amb la llei suspesa, moment en què s’evidencia la responsabilitat d’ERC en un pacte de governabilitat que no garanteix cap pas endavant en el terreny de la consulta.

La CUP assumeix, en aquest sentit, la responsabilitat i lleialtat per no fer públics els dissensos, en una lògica d’assumir que calia que hi hagués un temps per a la reconstrucció d’una proposta vàlida i amb garanties per  a l’expressió lliure de la gent el 9N a través de les urnes.

El Govern, ahir, va posar una proposta sobre la taula que plantejava un dispositiu per fer possible el 9N. Tanmateix, seguíem sense creure que el Govern el podia executar, tenint en compte els reiterats incompliments dels darrers dies; Desconfiança provada, que va fer que incorporéssim un llistat de garanties de compliment. 

(LLISTAT DE GARANTIES PROPOSADES), i que mantenim vigents:

1.- Creació d’un òrgan composat per membres proposats pels diferents partits, de caràcter tècnic, que pogués comprovar a diari l’acompliment dels acords necessaris per a la realització de la consulta i ubicat dins de l’administració.

2.- La Comissió de Control assumiria facultats d’intervenció, control, comprovació i supervisió del desplegament de la consulta, així com de la campanya comunicativa institucional.

3.-  Inici immediat de la difusió de la campanya institucional amb informació clara sobre tota la logística de la votació.

4.- Cobrir la vacant del membre de la Comissió de control proposat per ICV per a completar la Comissió de Control actual i fer-la efectivament representativa.

5.- Comunicació pública del full de ruta cap a la consulta desglossat per  accions concretes i terminis; cronograma.

6.- Generació d’una seqüència comunicativa que emparés totes les fases de desplegament de la consulta.

7.- Crida a la participació d’observadors internacionals que puguin donar cobertura a la jornada del dia 9N.

8.- Realització d’una campanya pública deliberativa i de debat  entorn els diferents posicionaments respecte a la pregunta de la consulta.

9.- Nomenament de la figura del Conseller de la Consulta, figura de consens de les forces polítiques amb capacitat d’intervenció en les diferents conselleries responsables de l’operatiu de la consulta.

10.- Compromís per escrit del Govern que assumeix el compromís amb la ciutadania que ha expressat la voluntat de poder fer possible la consulta el 9N.

11.- No acatar cap altre suspensió de l’estat al pla que pot fer possible votar el proper dia 9N, en una lògica d’obediència al mandat popular.

Totes aquestes propostes, democràtiques, transparents i públiques, enteníem que podien fer possible una consulta amb suficients garanties donat l’escenari actual.

Tot i així, el que es va veure sobre la taula era un tacticisme acumulat de la resta de partits  i una raonable manca de confiança en el Govern.

El fet és que la proposta de consulta pel 9N, tal i com està plantejat en aquest moment, tot i ser la mateixa que es va plantejar ahir, ha perdut credibilitat i genera dubtes entorn de l’objectiu que persegueix; si és una veritable voluntat que el poble s’expressi o és l’enèsima recerca d’un encaix amb l’estat a partir d’una legitimació de CiU en el moment en què es troba més feble i amb les prospeccions de resultats electorals més baixos.

La proposta de llista conjunta no té credibilitat tampoc; no hi haurà llista conjunta, i les eleccions plebiscitàries tenen sentit si s’ha arribat al màxim del  pols i tensió amb l’estat.

Per nosaltres, el major desafiament actual continua sent posar urnes, i la consulta continua representant una inversió en la lògica de representació política: situar l’expressió de la gent en el centre de l’agenda política. I això fa por a la partitocràcia, perquè obre una escletxa imprevisible, perquè la consulta popular podria donar obertura a un procés de canvi, i això, pel que sembla, fa por.

En aquest sentit, redoblem el compromís amb la consulta a partir de dues reivindicacions:

- La CUP continua defensant que malgrat tot, com sempre, la mobilització i l’activació popular son els que poden fer irreversible qualsevol procés. En aquest sentit, malgrat que una taula de partits defineixi un determinat terreny de joc, sabem que la independència només serà possible si el procés popular desborda els interessos partidistes i de classe.

- Crida als agents polítics i socials per tal que facin possible la consulta sense fer cap pas enrere. Urnes, urnes i més urnes era el mandat existent.

Finalment la CUP es reafirma en els seus principis i apostes polítiques, que són les que ha mantingut intactes fins el moment.

- El nostre país són els Països Catalans, que tenen el dret a l'autodeterminació i a la plena independència política, econòmica i cultural respecte d'Espanya, França i la Unió Europea.

- En el marc de l'estat espanyol, és impossible qualsevol procés d'autodeterminació sense la ruptura amb el marc jurídico-polític vigent, sense la desobediència amb la legalitat espanyola

- Que l'exercici del dret a l'autodeterminació passa per l'expressió de la voluntat popular en el marc d'un referèndum vinculant, i amb una pregunta binària sobre la independència, i per la materialització immediata de la decisió presa en referèndum per part del govern

- Que l'exercici d'aquest dret ha d'obrir les portes a un procés constituent en què el protagonisme popular desbordi les elits i obri la construcció d'una República dels Països Catalans que transformi d'arrel el sistema econòmic i social

Candidatura d’Unitat Popular 
14 d’octubre de 2014 
Països Catalans

________________ 

[Castellano]

Valoración de la CUP ante el escenario actual del proceso hacia la consulta independentista del 9 de noviembre


La CUP quiere hacer publicas las siguientes reflexiones, consideraciones y compromisos ante el escenario actual del proceso hacia la consulta independentista del 9 de noviembre:


La CUP no ha diseñado la concreción institucional de este proceso ni ha estado de acuerdo con su plasmación concreta, aunque en general le ha apoyado críticamente (declaración de soberanía y concreción de la fecha y la pregunta) y, puntualmente, se ha abstenido incrèdulamente (viaje a Madrid a pedir permiso). Sin embargo, la CUP siempre ha trabajado conjuntamente con el resto de agentes políticos y sociales en la reivindicación que ahora mismo es mayoritaria en esta parte de nuestro país: la necesidad de expresarse sobre la independencia.


En este sentido, la CUP no ha hecho fetichismo de cuál era la vía legal que se utilizaba para que una parte del pueblo catalán, la del Principado de Cataluña, pudiera votar: la ley de consultas no referendarias no parecía la mejor vía, porque justamente se apuesta por un referéndum vinculante, ni tampoco lo parecía el decreto de convocatoria, que abría las puertas a una reforma constitucional española. En todo caso, también se entendía que había que creer en lo mismo que la mayoría de esta parte de nuestro país: que se pueda votar el 9N y que esta votación genere un mandato inexcusable necesidad de materializar políticamente.


En estos últimos días se han celebrado varias cumbres, en las que el Gobierno ha manifestado su retroceso en el compromiso de celebrar la consulta de acuerdo con la ley suspendida, momento en el que se evidencia la responsabilidad de ERC en un pacto de gobernabilidad que no garantiza ningún paso adelante en el terreno de la consulta.

La CUP asume, en este sentido, la responsabilidad y lealtad para no hacer públicos los disensos, en una lógica de asumir que era necesario que hubiera un tiempo para la reconstrucción de una propuesta válida y con garantías para la expresión libre de la gente el 9N a través de las urnas.


El Gobierno, ayer, puso una propuesta sobre la mesa que planteaba un dispositivo para hacer posible el 9N. Sin embargo, seguíamos sin creer que el Gobierno podía ejecutar, teniendo en cuenta los reiterados incumplimientos de los últimos días; Desconfianza probada, que hizo que incorporasemos un listado de garantías de cumplimiento.


(LISTADO DE GARANTÍAS PROPUESTAS), y que mantenemos vigentes:


1. Creación de un órgano compuesto por miembros propuestos por los diferentes partidos, de carácter técnico, que pudiera comprobar a diario el cumplimiento de los acuerdos necesarios para la realización de la consulta y ubicado dentro de la administración.

2.-La Comisión de Control asumiría facultades de intervención, control, comprobación y supervisión del desarrollo de la consulta, así como de la campaña comunicativa institucional.

3. Inicio inmediato de la difusión de la campaña institucional con información clara sobre toda la logística de la votación.

4. Cubrir la vacante del miembro de la Comisión de control propuesto por ICV para completar la Comisión de Control actual y hacerla efectivamente representativa.

5. Comunicación pública de la hoja de ruta hacia la consulta desglosado por acciones concretas y plazos; cronograma.

6. Generación de una secuencia comunicativa que amparase todas las fases de desarrollo de la consulta.

7. Llamada a la participación de observadores internacionales que puedan dar cobertura a la jornada del día 9N.

8.-Realización de una campaña pública deliberativa y de debate en torno a los diferentes posicionamientos respecto a la pregunta de la consulta.

9.-Nombramiento de la figura del Consejero de la Consulta, figura de consenso de las fuerzas políticas con capacidad de intervención en las diferentes consejerías responsables del operativo de la consulta.

10.-Compromiso por escrito del Gobierno que asume el compromiso con la ciudadanía que ha expresado la voluntad de poder hacer posible la consulta el 9N.

11. No acatar ningún otro suspensión del estado al plan que puede hacer posible votar el próximo día 9N, en una lógica de obediencia al mandato popular.

Todas estas propuestas, democráticas, transparentes y públicas, entendíamos que podían hacer posible una consulta con suficientes garantías dado el escenario actual.


Sin embargo, lo que se vio sobre la mesa era un tacticismo acumulado del resto de partidos y una razonable falta de confianza en el Gobierno.


El hecho es que la propuesta de consulta por el 9N, tal y como está planteado en este momento, a pesar de ser la misma que se planteó ayer, ha perdido credibilidad y genera dudas en torno al objetivo que persigue; si es una verdadera voluntad que el pueblo se exprese o es la enésima búsqueda de un encaje con el estado a partir de una legitimación de CiU en el momento en que se encuentra más débil y con las prospecciones de resultados electorales más bajos.


La propuesta de lista conjunta no tiene credibilidad tampoco; no habrá lista conjunta, y las elecciones plebiscitarias tienen sentido si se ha llegado al máximo del pulso y tensión con el estado.

Para nosotros, el mayor desafío actual sigue siendo poner urnas, y la consulta sigue representando una inversión en la lógica de representación política: situar la expresión de la gente en el centro de la agenda política. Y eso da miedo a la partitocracia, porque abre una rendija imprevisible, porque la consulta popular podría dar apertura a un proceso de cambio, y esto, al parecer, da miedo.

 

En este sentido, redoblemos el compromiso con la consulta a partir de dos reivindicaciones:

- La CUP sigue defendiendo que a pesar de todo, como siempre, la movilización y la activación popular son los que pueden hacer irreversible cualquier proceso. En este sentido, a pesar de que una mesa de partidos defina un determinado terreno de juego, sabemos que la independencia sólo será posible si el proceso popular desborda los intereses partidistas y de clase.

- Llama a los agentes políticos y sociales para que hagan posible la consulta sin hacer ningún paso atrás. Urnas, urnas y más urnas era el mandato existente.

Finalmente la CUP se reafirma en sus principios y apuestas políticas, que son las que ha mantenido intactos hasta el momento.

- Nuestro país son los Países Catalanes, que tienen el derecho a la autodeterminación ya la plena independencia política, económica y cultural respecto de España, Francia y la Unión Europea.

- En el marco del estado español, es imposible cualquier proceso de autodeterminación sin la ruptura con el marco jurídico-político vigente, sin la desobediencia con la legalidad española

- Que el ejercicio del derecho a la autodeterminación pasa por la expresión de la voluntad popular en el marco de un referéndum vinculante, y con una pregunta binaria sobre la independencia, y por la materialización inmediata de la decisión tomada en referéndum por parte del gobierno

- Que el ejercicio de este derecho debe abrir las puertas a un proceso constituyente en el que el protagonismo popular desborde las élites y abra la construcción de una República de los Países Catalanes que transforme de raíz el sistema económico y social

Candidatura de Unidad Popular
14 de octubre de 2014
Països Catalans

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal