lahaine.org
País Valencià :: 16/01/2021

Acusados de delito de odio 2 antifascistas de Petrer por corear cánticos contra la corona española

Sara Romero

[Català]

Acusats de delicte d'odi dos antifeixistes de Petrer per corejar càntics contra la corona espanyola

La Policia Nacional espanyola ha denunciat dos joves militants de l'Assemblea Popular d'Elda i Petrer (APEP), localitats del Vinalopó Mitjà, per corejar càntics contra la corona, la policia i l'Estat. Els fets van ocórrer el passat 4 de juliol, després d'una concentració en solidaritat amb el raper Pablo Hasél. Els encausats hauran de declarar el pròxim 3 de febrer

Els fets van ocórrer el passat 4 de juliol, en una concentració convocada en solidaritat amb el raper Pablo Hasél / ARXIU

El pròxim 3 de febrer, al Jutjat d’Instrucció número 3 d’Elda, dos joves militants de l’Assemblea Popular d’Elda i Petrer (APEP) hauran de declarar en qualitat d’investigats per un presumpte delicte d’odi. Tal com ha confirmat la defensa jurídica a la Directa, i corrobora l’atestat policial, la denúncia la va interposar el Cos Nacional de la Policia espanyola, qui va estar present durant la concentració organitzada per l’assemblea el passat 4 de juliol, amb l’objectiu de solidaritzar-se amb el raper Pablo Hasél. Els agents pressuposen que “podria haver-se incorregut un delicte d’odi, donades les consignes proferides pels allà presents” contra la corona, la Policia i l’Estat espanyols.

La concentració es va convocar després de la confirmació, per part del Tribunal Suprem, de la sentència de l’Audiència Nacional que condemnava Hasél a una pena de nou anys de presó. Tal com explicava la Directa, la defensa de Hasél havia recorregut la condemna de l’Audiència Nacional, que l’inculpava d’un delicte d’enaltiment del terrorisme i d’un delicte d’injúries a la corona i a les institucions de l’Estat, extrets de la cançó Juan Carlos el Bobón i de la publicació de 64 missatges en Twitter. Diego Herchhoren, advocat de Hasél, explicava a l’article que aquest delicte té exceptio veritatis, ja que és possible “acreditar la veracitat dels fets que es descriuen sobre els funcionaris públics en l’exercici del seu càrrec”. “Se l’ha condemnat per fer un judici de valor sobre uns fets que són públics”, afegia. A aquesta sentència, se sumen unes altres dues. El 5 de juny de 2020, el jutjat penal número 1 de Lleida condemnava el raper a sis mesos de presó per un delicte de lesions per agredir a un periodista de TV3, així com a indemnitzar la víctima amb 12.150 euros. I el dia 15 del mateix mes, el jutjat penal número 3 de Lleida el condemnava a dos anys i mig de presó i a una multa de 2.400 euros per agredir a un home que va declarar com a testimoni en un judici per una presumpta agressió d’un agent de la Guàrdia Urbana de Lleida a un menor.


Uns fets objectius i una persecució sistemàtica

És aquest principi d’exceptio veritatis el que han argumentat des de l’Assemblea Popular d’Elda i Petrer en diversos comunicats. Un dels represaliats, qui vol mantenir-se en l’anonimat i qui va signar la convocatòria de l’esdeveniment per demanar el permís a l’Ajuntament, ha assegurat a la Directa que es van cridar més de deu consignes durant la concentració. En canvi, la policia només ha recollit tres en la denúncia: “Los borbones son unos ladrones”, “La policia tortura i assassina” i “Estat terrorista, estat feixista”. Tant els acusats com els membres del col·lectiu es reafirmen en les frases corejades, ja que “es tracta de consignes objectivament certes i demostrables”. “Se’ns cita a declarar per dir que els Borbons han robat, cosa que està demostrat que és així; per dir que la policia tortura, quan hi ha centenars de proves; i per dir que l’Estat és feixista, i la nostra anàlisi és així, perquè entenem que no s’ha trencat amb el règim que va començar en el 39”, denuncien en un dels comunicats.

Després de la concentració, efectius de la policia –presents durant tot l’acte– van anar directament a identificar dos membres del col·lectiu

La concentració es va convocar a les 20.00 h, a la plaça Amèrica de Petrer, on es van respectar les mesures de seguretat i s’hi van aplegar una trentena de persones. L’ambient era tranquil, malgrat que “va haver-hi alguns veïns que creiem que, per confondre el motiu de la concentració, van fer algunes escridassades i van posar l’himne de l’Estat espanyol”, explica el jove. Amb tot, es va poder realitzar i es va concloure a les 21.00 h amb la lectura d’un poema. Després de la concentració, efectius de la policia –presents durant tot l’acte– van anar directament a identificar els dos membres del col·lectiu. Un era qui havia portat el megàfon durant la concentració, i l’altre, qui havia notificat la convocatòria a l’Ajuntament.

Ara, el jutjat d’instrucció número 3 d’Elda els prendrà declaració. L’advocat dels joves assegura que el cas serà derivat al Ministeri Fiscal, ja que, com no hi ha acusació particular, “el jutge no pot acusar, sols pot instruir”. A més, explica que la denúncia “no segueix la figura d’injúria, sinó que s’han aferrat a acusar de delicte d’odi, ja que aquest sí que es pot tractar en el marge penal”. És a dir, amb la modificació de la Llei Orgànica 10/1995 del Codi Penal, l’any 2015, el delicte d’injúries desapareix del marge de la via penal i passa a la via administrativa, si aquest es considera un delicte lleu i no es dirigeix a les persones assenyalades en l’article 173.2 –relacionades amb l’àmbit familiar o domèstic. En el cas que el Ministeri Fiscal considere que sí que s’ha comés un delicte, els acusats s’enfronten a diferents sacions, que van des d’un a quatre anys de presó, a més d’una multa econòmica a pagar durant sis mesos segons el patrimoni de l’encausat –normalment, en aquests casos, són uns sis euros al dia durant el període establert.

L’advocat afirma que el cas “ataca directament el dret crucial de manifestació” i és un exemple més de com “el poder no consenteix cap moviment dissident, moviments que són objecte constant d’intimidació i persecució”

L’advocat matisa que es tracta d’una incongruència tot plegat. “Se’ls ha acusat de delicte d’odi, però aquest sols es pot exercir contra col·lectius precaris i vulnerables. És a dir, quan es tracta d’un ésser humà o col·lectius susceptibles de ser objecte d’odi o d’hostilitat per motius de gènere, religió, ideologia, orientació sexual, orígens…”, i ni l’Estat ni la policia ni la monarquia ho són. “En tot cas, de quina policia i de quin estat estem parlant?”, es pregunta. De fet, a l’advocat no el sorprèn la denúncia dels agents, sinó que aquesta haja sigut admesa. Així doncs, l’advocat no descarta que podrien donar-se indicis de criminalitat contra els encausats. Per a ell, les mateixes convocants o aquelles que prenen la paraula han estat “objecte de criminalització”, “ja no sols per part de la policia, sinó de l’autoritat competent que ha decidit passar el cas als jutjats”. Per tant, l’advocat afirma que el cas “ataca directament el dret crucial de manifestació” i és un exemple més de com “el poder no consenteix cap moviment dissident, moviments que són objecte constant d’intimidació i persecució”.

Des de l’Assemblea Popular d’Elda i Petrer es descriuen com una “assemblea de treballadores i estudiants antifeixistes organitzades en un espai autogestionat, horitzontal i independent”. Asseguren que aquestes acusacions no es tracten d’un fet aïllat, ni d’un sol atac contra dos militants antifeixistes, sinó que s’inscriuen dins d’un marc d’accions contra tot el moviment antifeixista, autònom i anticarcerari, especialment de localitats on podria ser més fàcil assenyalar les militants. I recorden les detencions d’una desena d’antifeixistes a Pego o les del 12 d’octubre a Benimaclet: “Es tracta d’una persecució a l’antifeixisme i a les militàncies dels pobles i dels barris. Fa deu anys que es va crear l’Assemblea i no és la primera vegada que açò passa. Ens volen ficar por, però nosaltres ens reafirmem i seguim”, conclou el represaliat entrevistat.

___________________

[Castellano]

Acusados de delito de odio dos antifascistas de Petrer para corear cánticos contra la corona española

La Policía Nacional española ha denunciado dos jóvenes militantes de la Asamblea Popular de Elda y Petrer (APEP), localidades del Medio Vinalopó, por corear cánticos contra la corona, la policía y el Estado. Los hechos ocurrieron el pasado 4 de julio, tras una concentración en solidaridad con el rapero Pablo Hasél. Los encausados deberán declarar el próximo 3 de febrero

Los hechos ocurrieron el pasado 4 de julio, en una concentración convocada en solidaridad con el rapero Pablo Hasél / ARCHIVO

El próximo 3 de febrero, en el Juzgado de Instrucción número 3 de Elda, dos jóvenes militantes de la Asamblea Popular de Elda y Petrer (APEP) deberán declarar en calidad de investigados por un presunto delito de odio. Tal y como ha confirmado la defensa jurídica a la Directa , y corrobora el atestado policial, la denuncia la interpuso el Cuerpo Nacional de la Policía española, quien estuvo presente durante la concentración organizada por la asamblea el pasado 4 de julio, con el objetivo de solidarizarse con el rapero Pablo Hasél. Los agentes presuponen que "podría haberse incurrido un delito de odio, dadas las consignas proferidas por los allí presentes" contra la corona, la Policía y el Estado españoles.

La concentración se convocó tras la confirmación, por parte del Tribunal Supremo, de la sentencia de la Audiencia Nacional que condenaba a Hasél a una pena de nueve años de prisión. Tal y como explicaba la Directa , la defensa de Hasél había recurrido la condena de la Audiencia Nacional, que le inculpaba de un delito de enaltecimiento del terrorismo y de un delito de injurias a la corona y a las instituciones de la estado, extraídos de la canción Juan Carlos el Bobón y de la publicación de 64 mensajes en Twitter. Diego Herchhoren, abogado de Hasél, explicaba en el artículo que este delito tiene exceptio veritatis,ya que es posible "acreditar la veracidad de los hechos que se describen sobre los funcionarios públicos en el ejercicio de su cargo". "Se le ha condenado por hacer un juicio de valor sobre unos hechos que son públicos", añadía. A esta sentencia, se suman otras dos. El 5 de junio de 2020, el juzgado penal número 1 de Lleida condenaba el rapero a seis meses de prisión por un delito de lesiones por agredir a un periodista de TV3, así como a indemnizar a la víctima con 12.150 euros. Y el día 15 del mismo mes, el juzgado penal número 3 de Lleida le condenaba a dos años y medio de cárcel ya una multa de 2.400 euros por agredir a un hombre que declaró como testigo en un juicio por una presunta agresión de un agente de la Guardia Urbana de Lleida a un menor.


Unos hechos objetivos y una persecución sistemática

Es este principio de exceptio veritatis  lo que han argumentado desde la Asamblea Popular de Elda y Petrer en varios comunicados. Uno de los represaliados, quien quiere mantenerse en el anonimato y quien firmó la convocatoria del evento para pedir el permiso al Ayuntamiento, aseguró a la Directa que se corearon más de diez consignas durante la concentración. En cambio, la policía sólo ha recogido tres en la denuncia: "Los borbones son Unos ladrones", "La policía tortura y asesina" y "Estado terrorista, estado fascista". Tanto los acusados como los miembros del colectivo se reafirman en las frases coreadas, ya que "se trata de consignas objetivamente ciertos y demostrables". "Se nos cita a declarar por decir que los Borbones han robado, lo que está demostrado que es así; por decir que la policía tortura, cuando hay cientos de pruebas; y por decir que el Estado es fascista, y nuestro análisis es así, porque entendemos que no se ha roto con el régimen que comenzó en el 39 ", denuncian en uno de los comunicados.

La concentración se convocó a las 20.00 h, en la plaza América de Petrer, donde se respetaron las medidas de seguridad y se reunieron una treintena de personas. El ambiente era tranquilo, pese a que "hubo algunos vecinos que creemos que, para confundir el motivo de la concentración, hicieron algunas abucheos y pusieron el himno de España", explica el joven. Con todo, se pudo realizar y se concluyó a las 21.00 h con la lectura de un poema. Tras la concentración, efectivos de la policía -presentes durante todo el acto- fueron directamente a identificar los dos miembros del colectivo. Uno era quien había llevado el megáfono durante la concentración, y el otro, quien había notificado la convocatoria al Ayuntamiento.

Ahora, el juzgado de instrucción número 3 de Elda les tomará declaración. El abogado de los jóvenes asegura que el caso será derivado al Ministerio Fiscal, ya que, como no hay acusación particular, "el juez no puede acusar, sólo puede instruir". Además, explica que la denuncia "no sigue la figura de injuria, sino que se han aferrado a acusar de delito de odio, ya que este sí se puede tratar en el margen penal". Es decir, con la modificación de la Ley Orgánica 10/1995 del Código Penal, en el año 2015, el delito de injurias desaparece del margen de la vía penal y pasa a la vía administrativa, si éste se considera un delito leve y no se dirige a las personas señaladas en el artículo 173.2 -relacionadas con el ámbito familiar o doméstico. En caso de que el Ministerio Fiscal considere que sí que se ha cometido un delito, los acusados se enfrentan a diferentes sanciones, que van desde uno a cuatro años de prisión, además de una multa económica a pagar durante seis meses según el patrimonio del encausado -normalmente, en estos casos, son unos seis euros al día durante el periodo establecido .

,

El abogado afirma que el caso "ataca directamente el derecho crucial de manifestación" y es un ejemplo más de cómo "el poder no consiente ningún movimiento disidente, movimientos que son objeto constante de intimidación y persecución"

El abogado matiza que se trata de una incongruencia todo. "Se les ha acusado de delito de odio, pero este sólo se puede ejercer contra colectivos precarios y vulnerables. Es decir, cuando se trata de un ser humano o colectivos susceptibles de ser objeto de odio o de hostilidad por motivos de género, religión, ideología, orientación sexual, orígenes ... ", y ni el Estado ni la policía ni la monarquía lo son. "En todo caso, de qué policía y de qué estado estamos hablando?", Se pregunta. De hecho, al abogado no le sorprende la denuncia de los agentes, sino que ésta haya sido admitida. Así pues, el abogado no descarta que podrían darse indicios de criminalidad contra los encausados. Para él, las mismas convocantes o aquellas que toman la palabra han sido "objeto de criminalización", "ya no sólo por parte de la policía, sino de la autoridad competente que ha decidido pasar el caso a los juzgados ". Por lo tanto, el abogado afirma que el caso "ataca directamente el derecho crucial de manifestación" y es un ejemplo más de cómo "el poder no consiente ningún movimiento disidente, movimientos que son objeto constante de intimidación y persecución".

Desde la Asamblea Popular de Elda y Petrer se describen como una "asamblea de trabajadoras y estudiantes antifascistas organizadas en un espacio autogestionado, horizontal e independiente". Aseguran que estas acusaciones no se tratan de un hecho aislado, ni de un solo ataque contra dos militantes antifascistas, sino que se inscriben dentro de un marco de acciones contra todo el movimiento antifascista, autónomo y anticarcelario, especialmente de localidades donde podría ser más fácil señalar las militantes. Y recuerdan las detenciones de una decena de antifascistas en Pego o las del 12 de octubre Benimaclet: "Se trata de una persecución al antifascismo y las militancias de los pueblos y de los barrios. Hace diez años que se creó la Asamblea y no es la primera vez que esto pasa. Nos quieren meter miedo, pero nosotros nos reafirmamos y seguimos ", concluye el represaliado entrevistado.

https://directa.cat/acusats-de-delicte-dodi-dos-antifeixistes-de-petrer-per-corejar-cantics-contra-la-corona-espanyola/

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal