lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 11/03/2014

[Cat/Cast]David Fernàndez(CUP): 'No tenim l'agenda al parlament europeu, sinó al carrer'

Vilaweb
"Lo hemos dicho mil veces, la esperanza de la CUP no está depositada en ningún parlamento, sino en el tejido asociativo, las redes sociales y los movimientos populares"

[Catalá]

at de la CUP defensa en aquesta entrevista la decisió de la formació de no presentar-se a les europees

El diputat de la CUP David Fernàndez ha defensat avui la decisió de la formació de no participar a les eleccions europees. En aquesta entrevista amb VilaWeb, Fernàndez diu: 'Qui modula, altera i ofega Europa són els mercats financers i 'frau' Merkel. I aquest poder plutocràtic requereix d'una resistència civil i social que no s'articula en unes eleccions formals'. I afegeix que la CUP pot aportar més des de fora que no des de dins del procés electoral del 25 de maig, en el qual faran campanya 'amb una narrativa antitroika'.

—La CUP deia en el comunicat d'ahir que hi ha un cert desinterès per les europees entre l'esquerra independentista. Per què?
—Més que desinterès, hi ha sobretot rebuig, oposició i protesta a l'actual UE neoliberal i bancària. I distància llarga, llunyania fonda i crítica oberta a la UE tal com és, no com ens la venen. El compendi d'una estructura profundament antidemocràtica és massa llarg, ve de lluny i nega la democràcia: de la troika a Lampedusa, passant per la deposició de presidents per convocar referèndums (Grècia), la imposició de governs tecnocràtics (Itàlia) o el dictat de reformes constitucionals (com a l'Estat espanyol, on es sacralitza i legalitza el pagament del deute com a prioritat. Fet i desfet, la mateixa UE que encara –encara avui– és incapaç de reconèixer el català com a llengua oficial. Cal apuntar també, que aquesta crítica ve de lluny: després de Maastricht, el llunyà 1992, els moviments socials i l'esquerra independentista ja participaven de la 'Campanya contra l'Europa del Capital i la Guerra', que denunciava que la UE era un projecte econòmic neoliberal de les elits europees. Sota aquell lema precisament, el maig 2002, milers i milers de persones van desbordar els carrers de Barcelona. I hi ha una reduccionista confusió deliberada, maldestra i propagandística per confondre-ho tot: la UE no és Europa- La troika no és Europa. I nosaltres volem obrir el debat sobre l'euro, el BCE, Frontex o l'Euroexèrcit i la seva contribució directa a un món cada cop més injust i desigual.

—No hauria pogut servir la candidatura europea justament per a fer arribar més bé aquest missatge crític?
—Aquesta és una reflexió que una part important de les assemblees, legítimament, subscrivien. I és imprescindible preguntar-s'ho. Ara bé, el debat intern i les assemblees obertes han decidit que, en l'actual conjuntura, la deslegitimació de la UE s'ha de fer des de fora. Entenem que hi ha poc terreny de joc i que la partida es juga a fora. Més encara quan la CUP advoca per sortir d'aquesta UE i quan els moviments socials no tenen cap agenda al sí del Parlament Europeu: la tenim a fora, al carrer. La reconstrucció d'un projecte europeu social i solidari, aquell que defensava Emile Zola o Victor Hugo, no es dirimeix en una institució burocràtica, gris i copsada pels lobbies... sinó a peu de carrer i en les respectives societats.

—I això no es pot mirar de fer des de dins?
—La democratització de la democràcia, com hem dit tantes vegades, comença a casa, al barri, al municipi . No en un parlament de fira que no té cap capacitat real d'incidència. Qui modula, altera i ofega Europa són els mercats financers i Frau Merkel. I aquest poder plutocràtic requereix d'una resistència civil i social que no s'articula en unes eleccions formals, sinó, com assenyala el periodista Rafa Poch a 'La Quinta Alemania', en el fet que “l'Europa democràtica comença a casa; no a Brussel·les”. Cal un nou protagonisme social.

—No trobeu que hauríeu pogut arrossegar molt vot, tenint en comptes les expectatives de vot que indiquen els sondatges?
—És possible, ateses les darreres demoscòpies. En tot cas, en qualsevol debat sempre t'has de fer totes les preguntes i atendre totes les contradiccions. I penso que les hem fetes: si creus que pot servir i intervenir, t'hi esforces. Si no, t'ho estalvies. Pensem que aportem més des de fora, que des de dins. Això és el que han decidit les assemblees. El catedràtic Antoni Soy maldava ahir per la decisió presa, en caure -deia- l'única opció que, des del sentit de justícia social i de demandes democratitzadores –no des de l'ou de la serp de l'extrema dreta que amenaça i tenalla Europa– denunciava obertament la troika en clau electoral. Però la clau electoral per nosaltres no és la única.

—I doncs, des d'on actuareu?
—Avui per avui, la millor i major política, la més necessària –i aquesta és un dels trets singulars de la CUP– és la política quotidiana i de base. Al rescat de l'únic que mereix ser rescatat: la democràcia. I clar, aquí també s'interposa les prioritats polítiques i socials de la CUP: les trobades d'unitat popular, les passades jornades en defensa de la sanitat pública, les que farem a l'abril sobre 'Frau i corrupció als Països Catalans'. Ho hem dit mil cops, l'esperança de la CUP no està dipositada en cap parlament, sinó en l'empenta del teixit associatiu, de les xarxes socials i dels moviments populars. En la democratització de la democràcia.

—Quin paper farà la CUP durant la campanya?
—Rere la decisió presa ahir al Consell Polític de Cervera, ara queda debatre i definir quin tipus de plantejaments desenvolupem a la campanya des de la imprescindible narrativa antitroika de l'esquerra independentista i els moviments socials i en perspectiva de sud europeu. Ara bé, el cert és que nosaltres fem campanya contra la UE del deute, del frau i de l'exclusió social cada dia. Ja la fèiem també en la passada campanya electoral. Independentment del 25M, el debat sobre i contra la UE ens interpel·la cada dia com interpel·la a tota la societat. Abans de la decisió d'ahir, ja ens convoquen a actes i allà hi serem i acabarem de decidir, aviat, com ens impliquem: l'Ateneu Barcelonès ja ens ha convidat al debat de candidats –per explicar el nostre no–; a Gràcia s'ha programat una xerrada entre l'eurodiputat Ramon Tremosa i la CUP; l'associació Altra Itàlia també ens ha convidat. Sigui com sigui, fer pedagogia política d'un mite-faula que ja és frau: el somni del 'projecte europeu' es desploma. Helmut Schimdt sempre se sincerava: la UE és un projecte econòmic. Tecnocràcia, mercats i lobbies contra la democràcia, els drets socials i els serveis públics.


[Castellano]

El diputado de la CUP defiende en esta entrevista la decisión de la formación de no presentarse a las europeas

iputado de la CUP David Fernández defendió hoy la decisión de la formación de no participar en las elecciones europeas . En esta entrevista con Vilaweb, Fernández dice : "¿Quién modula , altera y ahoga Europa son los mercados financieros y ' fraude ' Merkel . Y este poder plutocrático requiere de una resistencia civil y social que no se articula en unas elecciones formales ' . Y añade que la CUP puede aportar más desde fuera que no desde dentro del proceso electoral del 25 de mayo , en el que harán campaña ' con una narrativa antitroika ' .

- La CUP decía en el comunicado de ayer que hay un cierto desinterés por las europeas entre la izquierda independentista . ¿Por qué ?

-Más que desinterés , hay sobre todo rechazo , oposición y protesta a la actual UE neoliberal y bancaria . Y distancia larga , lejanía profunda y crítica abierta a la UE tal como es, no como nos la venden . El compendio de una estructura profundamente antidemocrática es demasiado largo , viene de lejos y niega la democracia : de la troika a Lampedusa , pasando por la deposición de presidentes para convocar referendos ( Grecia ) , la imposición de gobiernos tecnocráticos ( Italia ) o el dictado de reformas constitucionales ( como en España , donde se sacraliza y legaliza el pago de la deuda como prioridad . Hecho y deshecho , la misma UE que todavía- todavía hoy - es incapaz de reconocer el catalán como lengua oficial. Hay que apuntar también , que esta crítica viene de lejos : después de Maastricht , el lejano 1992, los movimientos sociales y la izquierda independentista ya participaban de la ' Campaña contra la Europa del Capital y la Guerra' , que denunciaba que la UE era un proyecto económico neoliberal de las élites europeas . Bajo ese lema precisamente , en mayo 2002, miles y miles de personas desbordaron las calles de Barcelona . y hay una reduccionista confusión deliberada , torpe y propagandística para confundirlo todo : la UE no es Europa - La troika no es Europa . Y nosotros queremos abrir el debate sobre el euro , el BCE , Frontex o el Euroejército y su contribución directa a un mundo cada vez más injusto y desigual .

- No habría podido utilizar la candidatura europea justamente para hacer llegar mejor este mensaje crítico?

- Esta es una reflexión que una parte importante de las asambleas , legítimamente , suscribían . Y es imprescindible preguntarselo . Ahora bien, el debate interno y las asambleas abiertas han decidido que , en la actual coyuntura , la deslegitimación de la UE debe hacerse desde fuera. Entendemos que hay poco terreno de juego y que la partida se juega fuera. Más aún cuando la CUP aboga por salir de esta UE y cuando los movimientos sociales no tienen ninguna agenda en el seno del Parlamento Europeo: la tenemos fuera , en la calle. La reconstrucción de un proyecto europeo social y solidario , el que defendía Emile Zola o Victor Hugo , no se dirime en una institución burocrática , gris y captada por los lobbies ... sino a pie de calle y en las respectivas sociedades .

- Y eso no se puede tratar de hacer desde dentro ?
- La democratización de la democracia , como hemos dicho tantas veces , comienza en casa , en el barrio , en el municipio . No en un parlamento de feria que no tiene ninguna capacidad real de incidencia . Quien modula , altera y ahoga Europa son los mercados financieros y Frau Merkel . Y este poder plutocrático requiere de una resistencia civil y social que no se articula en unas elecciones formales , sino , como señala el periodista Rafa Poch en ' La Quinta Alemania ' , en el hecho de que " la Europa democrática empieza en casa ; no en Bruselas " . Hay un nuevo protagonismo social .

- No encuentra que habríais podido arrastrar mucho voto , teniendo en cuentas las expectativas de voto que indican los sondeos ?

-Es posible , dadas las últimas encuestas. En todo caso , en cualquier debate siempre has de hacer todas las preguntas y atender todas las contradicciones . Y pienso que las hemos hecho : si crees que puede servir e intervenir , te esfuerzas . Si no , te ahorras. Pensamos que aportamos más desde fuera que desde dentro . Esto es lo que han decidido las asambleas . El catedrático Antoni Soy esforzaba ayer por la decisión tomada , al caer -decía- la única opción que , desde el sentido de justicia social y de demandas democratizadoras - no desde el huevo de la serpiente de la extrema derecha que amenaza y tenaza Europa- denunciaba abiertamente la troika en clave electoral . Pero la clave electoral para nosotros no es la única .

-Entonces , desde donde actuaréis ?

- Hoy por hoy , la mejor y mayor política , la más necesaria - y esta es una de las características singulares de la CUP- es la política cotidiana y de base. Al rescate de lo único que merece ser rescatado : la democracia . Y claro , aquí también se interpone las prioridades políticas y sociales de la CUP : los encuentros de unidad popular , las pasadas jornadas en defensa de la sanidad pública , las que haremos en abril sobre ' Fraude y corrupción en los Países Catalanes ' . Lo hemos dicho mil veces , la esperanza de la CUP no está depositada en ningún parlamento , sino en el empuje del tejido asociativo , de las redes sociales y de los movimientos populares . En la democratización de la democracia .

¿Qué papel hará la CUP durante la campaña ?

- Tras la decisión tomada ayer en el Consejo Político de Cervera , ahora queda debatir y definir qué tipo de planteamientos desarrollamos la campaña desde la imprescindible narrativa antitroika de la izquierda independentista y los movimientos sociales y en perspectiva de sur europeo. Ahora bien , lo cierto es que nosotros hacemos campaña contra la UE de la deuda , del fraude y de la exclusión social cada día. Ya la hacíamos también en la pasada campaña electoral . Independientemente del 25M , el debate sobre y contra la UE nos interpela cada día como interpela a toda la sociedad . Antes de la decisión de ayer , ya nos convocan a actos y allí estaremos y acabaremos de decidir , pronto , como nos implicamos : el Ateneu Barcelonès ya nos ha invitado al debate de candidatos- para explicar nuestro no - ; en Gracia se ha programado una charla entre el eurodiputado Ramon Tremosa y la CUP , la asociación Otra Italia también nos ha invitado . Sea como sea , hacer pedagogía política de un mito - fábula que ya es fraude : el sueño del ' proyecto europeo' se desploma. Helmut Schimdt siempre se sinceraba : la UE es un proyecto económico . Tecnocracia , mercados y lobbies contra la democracia, los derechos sociales y los servicios públicos

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal