lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fP1x

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

10/10/2019 :: País Valencià

[Cat/Cast] El clam antifeixista supera la reivindicació nacionalista del 9 d'Octubre

x La Veu
El antifeixismo se ha convertido en el gran protagonista de la manifestación vespertina.

Traducción A. Bas. Para La Haine

Catala

Les agressions de membres d'extrema dreta a participants de la manifestació del 9 d'Octubre del 2017 van canviar de manera substancial la tradicional marxa reivindicativa convocada per la Comissió 9 d'Octubre que aglutina partits, sindicats i entitats nacionalistes, d'esquerres i col·lectius en defensa de la cultura i la llengua pròpia.

Les reivindicacions nacionals i d'aprofundiment de l'autogovern s'han vist en els darrers dos anys àmpliament superades pel clam antifeixista. Si bé el moviment d'esquerres sempre s'ha manifestat el 9 d'Octubre, l'any passat i aquest 2019 s'ha confirmat, l'antifeixisme s'ha convertit en el gran protagonisme de la manifestació vespertina.

Aquest dimecres el nombre d'integrants del bloc antifeixista va ser molt més nombrós que els manifestants aplegats darrere de les pancartes de la Comissió 9 d'Octubre. L'antifeixisme valencià ha trobat en la marxa vespertina un bon espai per a la reivindicació i, a més, ha sabut transmetre a una part de la societat un motiu pel qual eixir a manifestar-se el 9 d'Octubre.

La resposta del moviment antifeixista a les agressions i a les amenaces de l'extrema dreta han revitalitzat la manifestació del 9 d'Octubre, que en els darrers anys havia vist com el nivell de participants descendia considerablement. El fet que la segona manifestació –convocada per la Coordinadora Obrera Sindical– haja superat a la de la Comissió 9 d'Octubre pot intensificar un debat ja existent entre els propulsors de la tradicional marxa sobre la conveniència de mantindre la convocatòria, suprimir-la o, almenys, repensar-la.

Fa temps que sobre la taula de la Comissió 9 d'Octubre està el debat sobre la manifestació vespertina. Entre els convocants hi ha qui opina que l'espai que cal guanyar és la processó cívica del matí mentre que estan els qui prefereixen mantindre la tradicional marxa.

Siga quina siga la decisió de la Comissió 9 d'Octubre, la manifestació vespertina pot tindre en el moviment antifeixista –que ja el 2018 es va mobilitzar de manera multitudinària com a resposta a les agressions de l'any anterior– un relleu natural. Potser en aquest temps en què les actituds xenòfobes i racistes s'estenen arreu del món auspiciades pels partits d'extrema dreta, l'antifeixisme valencià siga la raó de ser de les futures manifestacions del 9 d'Octubre.

Castellano

Las agresiones de miembros de extrema derecha a participantes de la manifestación del 9 de Octubre del 2017 cambiaron de manera sustancial la tradicional marcha reivindicativa convocada por la Comisión 9 de Octubre que aglutina partidos, sindicatos y entidades nacionalistas, de izquierdas y colectivos en defensa de la cultura y la lengua propia.

Las reivindicaciones nacionales y de profundización del autogobierno se han visto en los últimos dos años ampliamente superadas por el clamor antifascista. Si bien el movimiento de izquierdas siempre se ha manifestado el 9 de Octubre, el año pasado y este 2019 se ha confirmado, el antifeixismo se ha convertido en el gran protagonista de la manifestación vespertina.

Este miércoles el número de integrantes del bloque antifascista fue mucho más numeroso que los manifestantes reunidos detrás de las pancartas de la Comisión 9 de Octubre. El antifeixisme valenciano ha encontrado en la marcha vespertina un buen espacio para la reivindicación y, además, ha sabido transmitir a una parte de la sociedad un motivo por el cual salir a manifestarse el 9 de Octubre.

La respuesta del movimiento antifascista a las agresiones y a las amenazas de la extrema derecha han revitalizado la manifestación del 9 de Octubre, que en los últimos años había visto como el nivel de participantes descendía considerablemente. El hecho que la segunda manifestación –convocada por la Coordinadora Obrera Sindical– haya superado a la de la Comisión 9 de Octubre puede intensificar un debate ya existente entre los propulsores de la tradicional marcha sobre la conveniencia de mantener la convocatoria, suprimirla o, al menos, repensarla.

Hace tiempo que sobre la tabla de la Comisión 9 de Octubre está el debate sobre la manifestación vespertina. Entre los convocantes hay quién opina que el espacio que hay que ganar es la procesión cívica de la mañana mientras que están quienes prefieren mantener la tradicional marcha.
Sea cual sea la decisión de la Comisión 9 de Octubre, la manifestación vespertina puede tener en el movimiento antifascista –que ya el 2018 se movilizó de manera multitudinaria como respuesta a las agresiones del año anterior– un relevo natural. Quizás en este tiempo en que las actitudes xenófobas y racistas se extienden en todo el mundo auspiciades por los partidos de extrema derecha, la antifeixisme valenciano sea la razón de ser de las futuras manifestaciones del 9 de Octubre

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fP1x

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal