lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 18/10/2016

[Cat/Cast] El dret de vaga en el Moviment Estudiantil. Una reivindicació històrica

Embat
Por un Movimiento Estudiantil Fuerte, Organizado y Combativo.

[Català]

Les i els estudiants no tenen dret de vaga. Així ho recullen les legislacions vigents, tant de l’Estat espanyol, com del català (lleis educatives LOE i LEC), ja que entenen que aquest dret és únicament aplicable a les relacions laborals. Aquest fet suposa un menyspreu al Moviment Estudiantil i a la seva història present i passada. No entrarem aquí a recordar la importància de les organitzacions estudiantils en moments tan significatius com per exemple la lluita antifranquista, que tan ràpidament sembla haver oblidat l’Estat, donat que des d’Embat entenem que més enllà d’argumentacions històriques, el dret a vaga és una eina tan legítima per al Moviment Estudiantil com l’és per a la classe treballadora, i no estem disposades a renunciar a ell.

Evidentment és picar ferro fred, i l’Estat s’ha vist obligat a crear una legislació que, tot i no reconèixer la vaga com a tal per a les estudiants, l’autoritza de facto, tot plantejant-la com a «decisió col·lectiva de no assistència a classe». Aquesta argúcia, en la nostra opinió, respon a la intenció de negar al Moviment Estudiantil la seva capacitat com a actor polític, al temps que menysprea els seus portaveus i representants com a mediadores i negociadores en qualsevol conflicte.

Malgrat això, aquesta consideració de «no vaga» obre una sèrie d’interessants esquerdes en les seves pròpies normatives. Per exemple, no és necessari que cap sindicat convoqui l’aturada, simplement amb què l’alumnat del Centre prengui una decisió col·lectiva i la comuniqui a l’Equip Directiu en un termini raonable, l’acció serà perfectament legal segons les seves pròpies normes.

Per últim caldria aclarir que la «decisió col·lectiva de no assistència a classe» ve recollida de diferent manera en la LOE (anterior llei estatal vigent encara en diversos aspectes) i en la LEC (Llei d’Educació de Catalunya), resultant bastant més restrictiva la llei catalana, com veurem més endavant. Així, crida l’atenció que una llei redactada pel tripartit (PSC, ERC i IC) retalla drets i es mostra molt més paternalista i burocràtica que la legalitat elaborada pel PSOE de Zapatero. De tota manera, cal recordar que quan hi ha dues normatives en conflicte la que es considera prioritària és la de rang superior, és a dir, teòricament les alumnes podrien acollir-se a la legislació estatal en cas de conflicte amb la catalana.

En l’actualitat, la LOMCE no ha desenvolupat encara l’apartat dedicat al dret a vaga però, segons el que sembla, la intenció és que sigui encara més restrictiva que la legislació catalana. De fet, en declaracions d’alguns membres de PP, s’anunciava la il·legalització del dret a no assistir a classe dels menors d’edat i la possible sanció a les famílies que ho permetessin. En la nostra opinió, aquesta hauria de ser una línia vermella per al Moviment Estudiantil, cosa que l’Estat deu intuir i per això està endarrerint el seu pronunciament al respecte.

Per concloure, sobre el dret a vaga en els estudiants de Secundària, Batxillerat i Cicles s’ha escrit molt i no sempre coses molt contrastades.

Exposarem a continuació una síntesi que intenta ser útil i efectiva per aclarir els dubtes que es pugui tenir sobre aquest assumpte.

El dret a vaga en la legislació actual
LOE vs LEC

Segons la LOE (Llei Orgànica d’Educació)

Caràcter estatalNo recull el dret a vaga per a les estudiants però sí «decisió col·lectiva de no assitència a classe».La «decisió col·lectiva de no assistència a classe» no necessita cap sindicat ni organització convocant, només una decisió col·lectiva.No és necessari comunicar el nom de les persones que participin en la vaga.Tot l’alumnat té dret a acollir-se’n a partir de 3r d’ESO (14/15 anys)Es necessita una decisió col·lectiva i que es comuniqui a l’Equip Directiu segons els terminis que hagi establert l’«Administració educativa».No és necessària l’autorització familiar.

Segons la LEC (Llei Educativa Catalana)

Aplicable només a Catalunya i sempre per sota d’una de rang superior (en aquest cas la LOE).No recull el dret a vaga per a les estudiants però sí «decisió col·lectiva de no assistència a classe».La «decisió col·lectiva de no assistència a classe» no necessita cap sindicat ni organització convocant, només una decisió col·lectiva.El Consell Escolar determina si en un Centre les alumnes poden prendre la «decisió col·lectiva de no assistència a classe» a partir de 3r o de 4t.És necessària una decisió col·lectiva i que es comuniqui a l’Equip Directiu segons els terminis establerts en el Consell Escolar. Però:Ha de ser comunicada pel Consell de Delegats (format per les i els delegats de cada curs).És necessària l’autorització de les famílies.El fet de necessitar autorització implica, de forma tàcita, que es conegui el nom de les persones que participan en la vaga.

[Marcades les diferències amb la LEC]

Què fer si un institut no permet la vaga a l’alumnat de 3r d’ESO?

Doncs hi ha dues opcions:

Acollir-se a la LOE i al seu rang de llei estatal que, per tant, està per sobre de la LEC i que assumeix l’esmentat dret (Disposició final primera). També hi ha una sentència del Tribunal Supremo es pot descarregar en:
http://www.sindicatodeestudiantes.net/…../setenciaTS.pdfAssumir la legislació LEC i iniciar una campanya per pressionar al Consell Escolar perquè assumeixi aquest dret. El Consell Escolar està format per estudiants, professorat, famílies i personal d’administració i serveis de cada centre, en diferents percentatges. Per tant, es tractaria d’aconseguir que aquestes faccions exerceixin pressió per aquest dret.

Tenen els instituts dret a demanar autoritzacions familiars per secundar una vaga?

Segons la LOE no i segons la LEC sí. Les estudiants poden acollir-se a la LOE i al seu rang de llei estatal que, per tant, està per sobre de la LEC i que no requereix cap tipus d’autorització familiar per exercir la «decisió col·lectiva de no assistència a classe».

Què pot passar si una estudiant falta a classe un dia de vaga sense el permís de la seva família?

Normalment,aquell dia simplement tindrà una falta no justificada. Habitualment, els Equips Directius no volen «complicar-se la vida» amb sancions que poden comportar conflictes més greus que el que pretenen solucionar, però depèn de cada centre. De tota manera, el dret a vaga implica sovint, com tot dret, lluitar per ell.

És necessari que algun sindicat o organització convoqui una vaga per poder-la secundar o es pot convocar des de les pròpies assemblees d’estudiants d’un Centre?

No, no és necessari que convoqui cap organització externa al centre. Les estudiants reunides «col·lectivament» poden decidir assumir una acció d’aquest tipus des dels mateixos instituts o coordinant-se amb uns altres.

Té dret un centre a demanar el nom de les persones que participaran en la vaga?

Segons la normativa LOE, no. Simplement, per exemple, l’Equip Directiu tindrà coneixement que les alumnes de 3r i 4t faltaran o no classe. Malgrat això, si s’accepta la normativa LEC, la necessitat d’autorització familiar implica l’existència d’un llistat de l’alumnat que s’acull a aquest dret.

Pot un centre prohibir que es secundin diversos dies de vaga?

No, no pot.

Tot i així, habitualment en aquests casos s’estableix una negociació amb les estudiants; si s’arriba a un acord haurà de complir-se per ambdues parts. En aquests casos és molt important tenir molt clar que les portaveus (delegats, representants…) han de portar el posicionament dels grups i que les decisions han de ratificar-se democràticament. També és molt aconsellable que en els casos de negociació es deixin els pactes per escrit.

Té el professorat l’obligació de no avançar en els temaris o de no fer exàmens en els dies de vaga?

Aquesta és una qüestió complicada perquè enfronta dos drets fonamentals. Per una banda, el de l’alumnat a fer vaga, i per l’altre el del professorat a exercir en les seves classes el dret de càtedra. Tant la LOE com la LEC utilitzen una frase massa ambigua al respecte: Els estudiants que s’acullin a aquest dret no tindran la consideració de faltes de conducta ni seran objecte de sanció. Aquí intervenen les interpretacions de si avançar o no en temari pot ser considerat una sanció. No hi ha res en la legislació que reguli aquest conflicte més enllà del sentit comú. Per tant, allò important és la negociació amb el professorat, la major part del qual sol estar-ne disposat, però també en molts altres casos hi haurà una confrontació, igual que passa en el món laboral amb certs empresaris. El que està clar és que, en cas d’exàmens, l’alumnat tindrà dret a un aplaçament sense cap tipus de penalització.

Quan hi ha una vaga, existeix l’obligació de participar en les mobilitzacions convocades?

No existeix una obligació legal, però sí ètica.

La vaga és una eina de lluita que implica detenir la producció per aconseguir uns objectius polítics i/o laborals. En el cas de Moviment Estudiantil, igual que amb altres sectors no productius com ara el professorat, no es té la capacitat de fer mal econòmic al sistema. És per això que el seu potencial de lluita resideix en la seva capacitat de bloqueig físic d’espais, talls de carreteres, ocupació d’oficines, “escraches”… O en vagues que realment siguin capaces de prolongar-se durant molt de temps.

Les estudiants que exerceixen el seu dret de vaga, per una qüestió de coherència personal, haurien de participar activament en les accions que es desenvolupin per aconseguir els objectius buscats.

Ara bé, igual que durant una jornada de vaga laboral totes les treballadores i treballadors que la secunden no participen en les accions, ni molt menys en els piquets, és molt injust acusar els i les estudiants de «gandules i immadures» per no acudir a les manifestacions. I suposa assumir un posicionament paternalista i injust, que amaga una intenció clarament desmobilitzadora.

Per un Moviment Estudiantil Fort, Organitzat i Combatiu.
Embat.

 

Per a aquest article hem consultat la informació de la pàgina web de CGT Ensenyament: http://cgtense.pangea.org/spip.php?article3703 i de la del Sindicato de estudiantes: http://www.sindicatodeestudiantes.net/tus-derechos


_________________

[Castellano]

El derecho de huelga en el Movimiento Estudiantil. Una reivindicación històrica

 

Por un Movimiento Estudiantil Fuerte, Organizado y Combativo.

Las y los estudiantes no tienen derecho de huelga. Así lo recogen las legislaciones vigentes, tanto de España, como del catalán (leyes educativas LOE y LEC), ya que entienden que este derecho es únicamente aplicable a las relaciones laborales. Este hecho supone un menosprecio al Movimiento Estudiantil y su historia presente y pasada.
No entraremos aquí a recordar la importancia de las organizaciones estudiantiles en momentos tan significativos como por ejemplo la lucha antifranquista, que tan rápidamente parece haber olvidado el Estado, dado que desde Embat entendemos que más allá de argumentaciones históricas, el derecho a huelga es una herramienta tan legítima para el Movimiento Estudiantil como lo es para la clase trabajadora, y no estamos dispuestas a renunciar a él.

Evidentemente es picar hierro frío, y el Estado se ha visto obligado a crear una legislación que, a pesar de no reconocer la huelga como tal para las estudiantes, lo autoriza de facto, planteándose la como «decisión col tiva de no asistencia a clase ». Esta argucia, en nuestra opinión, responde a la intención de negar el Movimiento Estudiantil su capacidad como actor político, al tiempo que desprecia sus portavoces y representantes como mediadoras y negociadoras en cualquier conflicto.

Sin embargo, esta consideración de “no huelga» abre una serie de interesantes grietas en sus propias normativas. Por ejemplo, no es necesario que ningún sindicato convoque la parada, simplemente con que el alumnado del Centro tome una decisión colectiva y la comunique al Equipo Directivo en un plazo razonable, la acción será perfectamente legal según sus propias normas.

Por último habría que aclarar que la «decisión colectiva de no asistencia a clase» viene recogida de diferente manera en la LOE (anterior ley estatal vigente aún en varios aspectos) y en la LEC (Ley de Educación de Cataluña), resultando bastante más restrictiva la ley catalana, como veremos más adelante. Así, llama la atención que una ley redactada por el tripartito (PSC, ERC e IC) recorta derechos y se muestra mucho más paternalista y burocrática que la legalidad elaborada por el PSOE de Zapatero. De todos modos, hay que recordar que cuando hay dos normativas en conflicto la que se considera prioritaria es la de rango superior, es decir, teóricamente as podrían acogerse a la legislación estatal en caso de conflicto con la catalana.

En la actualidad, la LOMCE no ha desarrollado aún el apartado dedicado al derecho a huelga pero, según lo que parece, la intención es que sea aún más restrictiva que la legislación catalana. De hecho, en declaraciones de algunos miembros de PP, se anunciaba la ilegalización del derecho a no asistir a clase de los menores de edad y la posible sanción a las familias que lo permitieran. En nuestra opinión, esta debería ser una línea roja para el Movimiento Estudiantil, lo que el Estado debe intuir y por eso está retrasando su pronunciamiento al respecto.

Para concluir, sobre el derecho a huelga en los estudiantes de Secundaria, Bachillerato y Ciclos se ha escrito mucho y no siempre cosas muy contrastadas.

Expondremos a continuación una síntesis que intenta ser útil y efectiva para aclarar las dudas que pueda tener sobre este asunto.

El derecho a huelga en la legislación actual
LOE vs LEC

Según la LOE (Ley Orgánica de Educación)

carácter estatal
No recoge el derecho a huelga para las estudiantes pero sí «decisión colectiva de no asistencia a clase».
La “decisión colectiva de no asistencia a clase» no necesita ningún sindicato ni organización convocante, sólo una decisión colectiva.
No es necesario comunicar el nombre de las personas que participen en la huelga.
Todo el alumnado tiene derecho a acogerse se a partir de 3º de ESO (14/15 años)
Se necesita una decisión colectiva y que se comunique al Equipo Directivo según los plazos que haya establecido la «Administración educativa».
No es necesaria la autorización familiar.
Según la LEC (Ley Educativa Catalana)

Aplicable sólo en Cataluña y siempre por debajo de una de rango superior (en este caso la LOE).
No recoge el derecho a huelga para las estudiantes pero sí «decisión colectiva de no asistencia a clase».
La “decisión colectiva de no asistencia a clase» no necesita ningún sindicato ni organización convocante, sólo una decisión colectiva.
El Consejo Escolar determina si en un Centro as pueden tomar la «decisión colectiva de no asistencia a clase» a partir de 3º o 4º.
Es necesaria una decisión colectiva y que se comunique al Equipo Directivo según los plazos establecidos en el Consejo Escolar. pero:
Debe ser comunicada por el Consejo de Delegados (formado por las y los delegados de cada curso).
Es necesaria la autorización de las familias.
El hecho de necesitar autorización implica, de forma tácita, que se conozca el nombre de las personas que participan en la huelga.
[Marcadas las diferencias con la LEC]

¿Qué hacer si un instituto no permite la huelga al alumnado de 3º de ESO?

Pues hay dos opciones:

Acogerse a la LOE y su rango de ley estatal que, por tanto, está por encima de la LEC y que asume dicho derecho (Disposición final primera).
También hay una sentencia del Tribunal Supremo se puede descargar en:
http://www.sindicatodeestudiantes.net/…../setenciaTS.pdf
Asumir la legislación LEC e iniciar una campaña para presionar al Consejo Escolar para que asuma este derecho. El Consejo Escolar está formado por estudiantes, profesorado, familias y personal de administración y servicios de cada centro, en diferentes porcentajes.
Por tanto, se trataría de conseguir que estas facciones ejerzan presión para este derecho.
Tienen los institutos derecho a pedir autorizaciones familiares para secundar una huelga?

Según la LOE no y según la LEC sí. Las estudiantes pueden acogerse a la LOE y su rango de ley estatal que, por tanto, está por encima de la LEC y que no requiere ningún tipo de autorización familiar para ejercer la «decisión colectiva de no asistencia a clase ».

¿Qué puede pasar si una estudiante falta a clase un día de huelga sin el permiso de su familia?

Normalmente, ese día simplemente tendrá una falta no justificada.
Habitualmente, los equipos directivos no quieren «complicarse la vida” con sanciones que pueden conllevar conflictos más graves que lo que pretenden solucionar, pero depende de cada centro. De todos modos, el derecho a huelga implica a menudo, como todo derecho, luchar por él.

Es necesario que algún sindicato u organización convoque una huelga para poder secundar o se puede convocar desde las propias asambleas de estudiantes de un Centro?

No, no es necesario que convoque ninguna organización externa al centro. Las estudiantes reunidas «colectivamente» pueden decidir asumir una acción de este tipo desde los mismos institutos o coordinándose con otros.

Tiene derecho un centro a pedir el nombre de las personas que participarán en la huelga?

Según la normativa LOE, no. Simplemente, por ejemplo, el Equipo Directivo tendrá conocimiento de que las alumnas de 3º y 4º faltarán o no clase. Sin embargo, si se acepta la normativa LEC, la necesidad de autorización familiar implica la existencia de un listado del alumnado que se acoge a este derecho.

Puede un centro prohibir que se secunden varios días de huelga?

No, no puede.

Sin embargo, habitualmente en estos casos se establece una negociación con las estudiantes; si se llega a un acuerdo deberá cumplirse por ambas partes. En estos casos es muy importante tener muy claro que las portavoces (delegados, representantes …) deben llevar el posicionamiento de los grupos y que las decisiones deben ratificarse democráticamente. También es muy aconsejable que en los casos de negociación se dejen los pactos por escrito.

Tiene el profesorado la obligación de no avanzar en los temarios o de no hacer exámenes en los días de huelga?

Esta es una cuestión complicada porque enfrenta dos derechos fundamentales. Por un lado, el del alumnado a hacer huelga, y por el otro el del profesorado a ejercer en sus clases el derecho de cátedra.
Tanto la LOE como la LEC utilizan una frase demasiado ambigua al respecto: Los estudiantes que se acojan a este derecho no tendrán la consideración de faltas de conducta ni serán objeto de sanción. Aquí intervienen las interpretaciones de si avanzar o no en temario puede ser considerado una sanción. No hay nada en la legislación que regule este conflicto más allá del sentido común. Por tanto, lo importante es la negociación con el profesorado, la mayor parte del cual suele estar dispuesto, pero también en muchos otros casos habrá una confrontación, al igual que ocurre en el mundo laboral con ciertos empresarios. Lo que está claro es que, en caso de exámenes, el alumnado tendrá derecho a un aplazamiento sin ningún tipo de penalización.

Cuando hay una huelga, existe la obligación de participar en las movilizaciones convocadas?

No existe una obligación legal, pero sí ética.

La huelga es una herramienta de lucha que implica detener la producción para conseguir unos objetivos políticos y / o laborales. En el caso de Movimiento Estudiantil, al igual que con otros sectores no productivos como el profesorado, no se tiene la capacidad de hacer daño económico al sistema. Es por ello que su potencial de lucha reside en su capacidad de bloqueo físico de espacios, cortes de carreteras, ocupación de oficinas, “escraches” … O en huelgas que realmente sean capaces de prolongarse durante mucho tiempo.

Las estudiantes que ejercen su derecho de huelga, por una cuestión de coherencia personal, deberían participar activamente en las acciones que se desarrollen para conseguir los objetivos buscados.

Ahora bien, al igual que durante una jornada de huelga laboral todas las trabajadoras y trabajadores que la secundan no participan en las acciones, ni mucho menos en los piquetes, es muy injusto acusar a los y las estudiantes de «tumbonas y inmaduras» para no acudir a las manifestaciones. Y supone asumir un posicionamiento paternalista e injusto, que esconde una intención claramente desmovilizadora.

Por un Movimiento Estudiantil Fuerte, Organizado y Combativo.
Embat.

Para este artículo hemos consultado la información de la página web de CGT Enseñanza:
http://cgtense.pangea.org/spip.php?article3703
y de la del Sindicato de estudiantes:
http://www.sindicatodeestudiantes.net/tus-derechos


 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal