lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 30/09/2019

[Cat/Cast] "El poder, para perpetuarse, necesita construir la figura del enemigo interno"

Xavier Puig y Sedano El Temps
Hablamos con DF miembro del colectivo Colze a Colze y uno de los represaliados de la Operación Pandora

[Català]

https://www.eltemps.cat/article/8196/el-poder-per-perpetuar-se-necessita-construir-la-figura-de-lenemic-intern

“El poder, per perpetuar-se, necessita construir la figura de l’enemic intern”

La darrera setmana s’ha sabut que set activistes independentistes vinculats als CDR entraven en presó preventiva i sense fiança acusats de voler dur a termes suposades actuacions terroristes. Es tracta d’una nova onada de repressió que toca de ple el sobiranisme català i, especialment, la ciutat de Sabadell, d’on són la major part dels detinguts. No és el primer cop que la cocapital vallesana viu una situació similar. El 2014, en el marc de l’operació Pandora, ja van ser detinguts onze activistes anarquistes, dels quals set van entrar a presó. Parlem amb D.F. membre del col·lectiu Colze a Colze i un dels represaliats ara fa sis anys, que no vol desvelar la seva identitat.

Ens pot explicar una mica el vostre cas?


L’Operació Pandora és una de les 5 operacions antiterroristes (Columna, Pandora 1 i 2, Piñata i ICE) dutes a terme contra l’entorn anarquista i antiautoritari a l’Estat espanyol entre el novembre del 2013 i l’octubre del 2015. Aquestes operacions policials han tingut com a resultat 68 detencions, dotzenes d’escorcolls de cases i centres socials, robatori de diners, llibres, propaganda, telèfons, ordinadors, desenes de milers d’euros en fiances, així com més despeses en processos legals i visites, presó preventiva i dispersió a diverses companyes, llibertat restringida per a altres, interrupció de les vides de les detingudes i els seus familiars i companyes, difamació i demonització mediàtica i un llarg etcètera.
Per què parla de persecució ideològica?


El poder, per a perpetuar-se, necessita construir la figura de l’enemic intern. Aquesta figura operada per les institucions, policia i mitjans de comunicació, serveix al poder per exercir de forma eficaç una sèrie d’accions dirigides al debilitament de les lluites i la successiva pacificació social. Construir mediàticament i legalment l’enemic intern significa traçar una línia entre el possible i l’impossible, compatible i incompatible amb l’ordre establert. En tant que perill per a la tranquil·la coexistència i per tant per a tota la població, l’enemic mereix un càstig exemplar. Aquest càstig ha de ser clar i present per a tots i per tant ha de posar en pràctica un efecte dissuasiu i una funció preventiva pel que fa a altres possibles moments de conflicte. L’aplicació del càstig es converteix en el següent pas en el qual no pot funcionar solament l’acció dels mitjans de comunicació. Des de l’any 2010 al 2016, més de 100 persones dels àmbits anarquistes i antiautoritaris han estat detingudes. Abans que tinguessin lloc aquestes detencions hem vist com els mitjans de comunicació, la policia i el govern han parlat de terrorisme anarquista, antisistemes violents i una sèrie de mantres que han repetit contínuament per tal de justificar aquesta repressió. Històricament i en l’actualitat, que anarquistes i subversius hàgim estat sempre dissenyats com a «enemics interns» no és sorprenent. Les nostres formes d’organitzar-nos i les nostres pràctiques són portadores d’una sèrie de valors no recuperables pel poder i d’una conflictivitat possible i necessària.
Considera que l’Operació Pandora es tractava d’un muntatge policial?

Nosaltres no parlem de muntatge policial, perquè creiem que és una qüestió que va més enllà dels nostres casos concrets. Poc després de la nostra detenció en el marc de l’Operació Pandora 1, entra en vigor el nou codi penal amb una definició encara més ambigua de terrorisme. Un concepte cada cop més ampli i que permet entrar a valorar la “potencialitat” d’aquelles persones considerades terroristes per l’estat i no només “fets concrets” titllats de terroristes. Aquesta definició cada cop més difusa de què és el terrorisme ve de lluny. La primera gran reforma del Codi Penal en aquest sentit són un conjunt de lleis que el govern d’Aznar aprova l’any 96 (amb el suport de l’antiga Convergència i Unió, per cert) en què accions abans considerades vandalisme passen a ésser considerades atemptats terroristes. Els governs posteriors han anat redefinint-la i fent-la cada cop més difusa i més àmplia, i així avui pot ser considerada com a acció terrorista un tweet o una ocupació del carrer per protestar, envoltar el Parlament o el Congrés dels diputats i qüestions que abans serien impensables. Sabem que sempre que hi hagi un poder existirà la dissidència, i que aquesta dissidència sempre comporta repressió. No volem caure en el victimisme. Per això, moltes vegades, els discursos que diuen que ser estudiant, antifeixista, feminista o altres no és delicte ens poden arribar a grinyolar bastant. Plantegen preguntes sobre el motiu que ens porta a defensar-nos en termes de legalitat i no en termes de la legitimitat que creiem que tenen les nostres propostes. Identificar-se de certa manera, en termes generals, no és cap delicte; dir o fer qualsevol cosa relacionada amb aquesta identitat pot estar tipificat com a delicte; però, encara que aquestes eines que fem servir puguin ser delictives, no per això perden la legitimitat. És per aquesta raó que entenem que, tant en la nostra pròpia defensa com en defensa de les nostres lluites, hem de seguir utilitzant tot allò que considerem legítim. La legitimació de les pràctiques dissidents en funció de la seva suposada legalitat no fa més que escurçar els espais d’alegalitat ja construïts i les xarxes de dissidència i confrontació ja creades. També en el nostre cas hi ha una part que no és certa, i al voltant de la qual volen justificar aquesta repressió i és la nostra pertinença a una organització terrorista que no existeix. Ens acusen de formar part, crear i impulsar una organització terrorista anomenada GAC (Grups Anarquistes Coordinats), és a dir volen fer passar espais de coordinació i intercanvi d’idees per una organització terrorista.
Com recorda la detenció, com li van tractar en primer moment?

Subscripció al butlletí

Rep les novetats d'El Temps al teu correu:


A nosaltres ens detenen els Mossos d’Esquadra (ja que és una operació orquestrada des de Catalunya amb l’impuls de la Conselleria d’Interior del govern d’Artur Mas dirigida en aquell moment per en Ramon Espadaler) que assalten el meu domicili a Sabadell i els de les meves companyes a Barcelona a les 5 de la matinada. Ens tomben la porta i ens encanonen amb un fusell d’assalt a la cara. Entre quinze i vint Mossos formen l’operatiu a casa meva. M’emmanillen amb les mans a l’esquena i durant més de cinc hores registren i confisquen tot el pis enduent-se molt material, principalment llibres, revistes, cartells, ordinadors i material informàtic, telèfons i algunes bombones de càmping gas. A mi personalment no em colpegen ni torturen en cap moment.
Com es viu la presó preventiva en un context d’estar acusat de terrorisme?

Les nostres formes d’organitzar-nos i les nostres pràctiques són portadores d’una sèrie de valors no recuperables pel poder i d’una conflictivitat possible i necessària. Trencar l’aïllament entre les lluites, superar les separacions, fer de la solidaritat una arma, promoure l’autonomia i l’acció directa sempre han estat un dels principis bàsics de ser anarquista i antiautoritari. Per aquesta raó, la repressió, per desgràcia, cal tenir-la en compte. Òbviament l’estada a presó no és cap plat de bon gust, i quan els càrrecs són pertinença a banda armada les situacions dins de la presó encara són més crues. Des del primer moment que entrem a presó ens dispersen per diferents presons de les rodalies de Madrid -Soto del Real, Estremera i Valdemor. Quan entrem ens apliquen el règim FIES 3, per a bandes armades, i ens restringeixen i intervenen totes les comunicacions; podem enviar dues cartes a la setmana (que hem d’entregar obertes) i fer vuit trucades de cinc minuts a números i persones concretes (han de presentar DNI i contracte telefònic en vigor), i una visita de 45 minuts setmanals. Els familiars poden accedir presentant el llibre de família. També tens dret a un vis a vis de una hora i mitja mensual. El FIES és una presó a dins de la presó, en què minimitzen el teu contacte amb la resta de reclusos i pretén aïllar-te encara més.
Com afecta tot aquest procés a la vostra vida personal, a les famílies i amics?
Un dels eixos que volíem tractar des de la nostra campanya era, a més d’analitzar i denunciar un tribunal d’excepció com és l’Audiència Nacional, la judicialització de les nostres vides com a imputades i de tot el nostre entorn familiar, personal i polític. Generalment, quan ens plantegem la repressió ho podem fer en termes de detenció, judici i condemna, deixant en els llimbs tots els espais que hi ha entre aquests tres fets. És a dir, entre les detencions i les conseqüències de les mateixes -psicològiques, físiques, laborals, l’efecte en els espais violats per tal d’efectuar les detencions, mediàtiques-, el judici com a fet en si mateix i la condemna. Entremig es produeixen moments, moltes vegades més llargs que les condemnes, d’espera, de tensió, de por... i aquí radica la seva subtil però efectiva repressió: en el fet que moltes vegades no sabem com lidiar amb tot això. El caràcter democràtic de les eines utilitzades fa que sembli que el seu ús -tret de la condemna- no té cap mena d’efecte, que no suposa ja ni tan sols un càstig, quan realment es tracta del contrari. Aquestes mesures són o poden ser: retirada del passaport i impossibilitat de viatjar fora de l’estat o inclús abandonar la teva ciutat de residència com en el cas de la Tamara a Viladecans; abonar fiances inassumibles individualment per a la majoria de la població; haver de notificar un canvi de residència i de telèfon; enormes despeses en advocats; despeses a dins de la presó; viatges setmanals a presons allunyades del domicili i que han de pagar família, amics i entorn polític; anar a signar, i recordar-se d’anar-hi; haver-se d’identificar, que t’escrutin i reconeguin... I no, no es torna més agradable amb el pas del temps. De cara endins, els cops repressius suposen una desmobilització de les lluites per poder recaptar diners, atendre les companyes. També suposen una extensió de la por i una minimització inconscient de tots aquells espais temporals entre detenció, judici i condemna que fan que ens costi apreciar l’efecte que aquestes mesures ja tenen en les companyes. Els «bé, no t’amoïnis, no serà res al final», «encara estàs amb això?, quin pal...» no fan més que aixecar barreres entre allò que poden suposar les condemnes i allò que ja suposen.
Què suposa la incomunicació? Troben traves per relacionar-se amb els seus advocats?


La incomunicació o la limitació suposa una trava més en tot aquest engranatge repressor, ja que encara limita més la teva llibertat en una situació en què aquesta es troba realment coartada, ja que estàs o en disposicions policials i judicials o bé en presó preventiva. Òbviament a nivell mental es una autolimitació més i una nova volta en la perversió i la coacció de tot aquest aparell repressor. No poder parlar lliurement amb el teu entorn és una indefensió davant aquesta suposada justícia, impedeix verbalitzar i articular una defensa col·lectiva en relació als fets imputats. No trobem traves per relacionar-nos amb les nostres advocades, però és una qüestió que pot variar en altres casos. Hem vist com l’Audiència Nacional marcava un precedent condemnant a 47 advocades i activistes de l’esquerra abertzale precisament per assistir i defensar persones acusades de pertànyer a banda armada, dues entraran a presó i, a més, hi haurà inhabilitacions que van des del 3 als 5 anys.
Quines són les motivacions polítiques que porten a l’estat a fer operacions com les vostres?


Entenem que l’estructura repressiva i antiterrorista estén el seu efecte a qualsevol grup que s’organitza per donar resposta i confrontar la realitat social existent. En aquest sentit, l’Estat considera no solament un problema concret, sinó també potencial: fent-se valdre de les noves doctrines de seguretat en termes preventius, s’ataca tot allò que es considera susceptible de desestabilitzar el consens. La repressió a algunes busca ser exemple per a la resta, però també reprèn una vegada i una altra la legitimació i la justificació de tot l’aparell repressiu. Una de les idees principals de la campanya col·lectiva «Colze a colze» en la qual portem treballant els últims anys és la de poder analitzar la utilització actual que s’està fent de l’aparell antiterrorista i com s’està emprant contra diferents sectors de la dissidència política a nivell de l’Estat espanyol i a nivell europeu. Alhora que veiem imprescindible propagar i reafirmar les idees i pràctiques de lluita que ens porten a ser objectius d’aquesta repressió. Nosaltres creiem que tota aquesta repressió s’articula entorn a quatre eixos principals: judicialització; creació de l’enemic intern, mitjans de comunicació i cossos policials.
Com valora les detencions dels membres dels CDR aquests darrers dies?
Crec que responen a la mateixa lògica repressiva que han patit anteriorment altres “enemics interns”. L’esquerra abertzale o l’anarquisme han patit i continuen patint aquest aparell repressiu. Ens entristeix molt pensar en el que suposen aquests cops repressius per la gent i els seus entorns, però a la vegada desperta en nosaltres un sentiment d’empatia i solidaritat que traspassa els murs i arriba a les companyes represaliades i al seu entorn. Animem a tothom que els hi escrigui cartes per fer-los sentir tot el nostre caliu i suport mutu.
Es veu i es veuen identificats en processos com aquests? Veu paral·lelismes entre els dos casos?


Crec que sí que existeix un paral·lelisme entre els casos, al final les operacions terroristes dels últimes anys responen al mateix patró i la mateixa lògica, de fet si tréssim d’hemeroteca i busquéssim casos de la dècada del 2000, dels 90 i 80 del segle passat, veuríem com aquestes estratègies s’han anat polint i refinant, però responen al mateix patró. Les convergències entre els nostres casos (Columna, Pandora 1 i 2 i Piñata) i aquest recent responen a un patró molt similar. Creen una suposada organització terrorista a partir d’espais de coordinació com els CDR o el GAC. Valoren no només fets concrets, sinó la potencial perillositat d’aquests grups. També, la filtració d’imatges a la premsa i noticies per part de la policia, la Fiscalia o els estaments judicials tot i existir el secret de sumari i, desgraciadament, l’entrada en presó preventiva. Així que, des d’aquí, només volem animar a les companyes i al seu entorn. Hem d’afrontar plegades la repressió que pretén dissuadir-nos, immobilitzar-nos, desanimar-nos.

____________

[Castellano]

"El poder, para perpetuarse, necesita construir la figura del enemigo interno"

La última semana se ha sabido que siete activistas independentistas vinculados a los CDR entraban en prisión preventiva y sin fianza acusados de querer llevar a términos supuestas actuaciones terroristas. Se trata de una nueva ola de represión que toca de lleno el soberanismo catalán y, especialmente, la ciudad de Sabadell, de donde son la mayor parte de los detenidos. No es la primera vez que la cocapital vallesana vive una situación similar. En 2014, en el marco de la operación Pandora, ya fueron detenidos once activistas anarquistas, de los cuales siete entraron en prisión. Hablamos con DF miembro del colectivo Colze a Colze y uno de los represaliados hace seis años, que no quiere desvelar su identidad.

Registro de la Guardia Civil en Sabadell lunes 23 de noviembre | Europa Press

¿Nos puede explicar un poco su caso?


La Operación Pandora es una de las 5 operaciones antiterroristas (Columna, Pandora 1 y 2, Piñata y ICE) llevadas a cabo contra el entorno anarquista y antiautoritario en España entre noviembre de 2013 y octubre de 2015. estas operaciones policiales han tenido como resultado 68 detenciones, docenas de registros de casas y centros sociales, robo de dinero, libros, propaganda, teléfonos, ordenadores, decenas de miles de euros en fianzas, así como más gastos en procesos legales y visitas, prisión preventiva y dispersión a varias compañeras, libertad restringida para otros, interrupción de las vidas de las detenidas y sus familiares y compañeras, difamación y demonización mediática y un largo etcétera.

¿Por qué hablde persecución ideológica?


El poder, para perpetuarse, necesita construir la figura del enemigo interno. Esta figura operada por las instituciones, policía y medios de comunicación, sirve al poder para ejercer de forma eficaz una serie de acciones dirigidas al debilitamiento de las luchas y la sucesiva pacificación social. Construir mediáticamente y legalmente el enemigo interno significa trazar una línea entre lo posible y lo imposible, compatible e incompatible con el orden establecido. Como peligro para la tranquila coexistencia y por tanto para toda la población, el enemigo merece un castigo ejemplar. Este castigo debe ser claro y presente para todos y por lo tanto debe poner en práctica un efecto disuasorio y una función preventiva con respecto a otros posibles momentos de conflicto. La aplicación del castigo se convierte en el siguiente paso en el que no puede funcionar solamente la acción de los medios de comunicación. Desde el año 2010 al 2016, más de 100 personas de los ámbitos anarquistas y antiautoritarios han sido detenidas. Antes de que tuvieran lugar estas detenciones hemos visto cómo los medios de comunicación, la policía y el gobierno han hablado de terrorismo anarquista, antisistema violentos y una serie de mantras que han repetido continuamente para justificar esta represión. 

Históricamente y en la actualidad, que anarquistas y subversivos hayamos sido siempre diseñados como «enemigos internos» no es sorprendente. Nuestras formas de organizarnos y nuestras prácticas son portadoras de una serie de valores no recuperables por el poder y de una conflictividad posible y necesaria. Desde el año 2010 al 2016, más de 100 personas de los ámbitos anarquistas y antiautoritarios han sido detenidas. Antes de que tuvieran lugar estas detenciones hemos visto cómo los medios de comunicación, la policía y el gobierno han hablado de terrorismo anarquista, antisistema violentos y una serie de mantras que han repetido continuamente para justificar esta represión. 

¿Considerque la Operación Pandora se trata va de un montaje policial?

Nosotros no hablamos de montaje policial, porque creemos que es una cuestión que va más allá de nuestros casos concretos. Poco después de nuestra detención en el marco de la Operación Pandora 1, entra en vigor el nuevo código penal con una definición aún más ambigua de terrorismo. Un concepto cada vez más amplio y que permite entrar a valorar la "potencialidad" de aquellas personas consideradas terroristas por el estado y no sólo "hechos concretos" tachados de terroristas. Esta definición cada vez más difusa de que es el terrorismo viene de lejos. La primera gran reforma del Código Penal en este sentido son un conjunto de leyes que el gobierno de Aznar aprueba el año 96 (con el apoyo de la antigua CiU, por cierto) en que acciones antes consideradas vandalismo pasan a ser consideradas atentados terroristas. Los gobiernos posteriores la han redefinido y la han hecho cada vez más difusa, y así hoy puede ser considerada como acción terrorisa un tweet o una ocupación de la calle para protestar, rodear el Parlamento o el Congreso de los diputados y cuestiones que antes serían impensables. Sabemos que siempre que haya un poder existirá la disidencia, y que esta disidencia siempre conlleva represión. No queremos caer en el victimismo. Por eso, muchas veces, los discursos que dicen que ser estudiante, antifascista, feminista u otros no es delito nos pueden llegar a chirriar bastante. Plantean preguntas sobre el motivo que nos lleva a defendernos en términos de legalidad y no en términos de la legitimidad que creemos que tienen nuestras propuestas. Identificarse de cierta manera, en términos generales, no es ningún delito; decir o hacer cualquier cosa relacionada con esta identidad puede estar tipificado como delito; pero, aunque estas herramientas que usamos puedan ser delictivas, no por ello pierden la legitimidad. Es por esta razón que entendemos que, tanto en nuestra propia defensa como en defensa de nuestras luchas, tenemos que seguir utilizando todo lo que consideramos legítimo. La legitimación de las prácticas disidentes en función de su supuesta legalidad no hace más que acortar los espacios de alegalidad ya construidos y las redes de disidencia y confrontación ya creadas. También en nuestro caso hay una parte que no es cierta, y alrededor de la cual quieren justificar esta represión y es nuestra pertenencia a una organización terrorista que no existe. Nos acusan de formar parte, crear e impulsar una organización terrorista llamada GAC (Grupos Anarquistas Coordinados), es decir quieren hacer pasar espacios de coordinación e intercambio de ideas por una organización terrorista. 


¿Como recuerdla detención, como le trat aron en el primer momento?

A nosotros nos detienen los Mossos (ya que es una operación orquestada desde Cataluña con el impulso de la Consejería de Interior del gobierno de Artur Mas dirigida en ese momento por Ramon Espadaler) que asaltan mi domicilio en Sabadell y de mis compañeras en Barcelona a las 5 de la madrugada. Nos tumban la puerta y nos encañonan con un fusil de asalto en la cara. Entre quince y veinte Mossos forman el operativo en mi casa. Me esposan con las manos en la espalda y durante más de cinco horas registran y confiscan todo el piso llevándose mucho material, principalmente libros, revistas, carteles, ordenadores y material informático, teléfonos y algunas bombonas de camping gas. A mí personalmente no me golpean ni torturan en ningún momento.

¿Cómo se vive la prisión preventiva en un contexto de estar acusado de terrorismo?

Nuestras formas de organizarnos y nuestras prácticas son portadoras de una serie de valores no recuperables por el poder y de una conflictividad posible y necesaria. Romper el aislamiento entre las luchas, superar las separaciones, hacer de la solidaridad un arma, promover la autonomía y la acción directa siempre han sido uno de los principios básicos de ser anarquista y antiautoritario. Por esta razón, la represión, por desgracia, hay que tenerla en cuenta. Obviamente la estancia en prisión no es ningún plato de buen gusto, y cuando los cargos son pertenencia a banda armada las situaciones dentro de la prisión aún son más crudas. 

Desde el primer momento que entramos en prisión nos dispersan por diferentes cárceles de los alrededores de Madrid -Soto del Real, Estremera y Valdemoro. Cuando entramos nos aplican el régimen FIES 3, para bandas armadas, y nos restringen e intervienen todas las comunicaciones; podemos enviar dos cartas a la semana (que debemos entregar abiertas) y hacer ocho llamadas de cinco minutos a números y personas concretas (deben presentar DNI y contrato telefónico en vigor), y una visita de 45 minutos semanales. Los familiares pueden acceder presentando el libro de familia. También tienes derecho a un vis a vis de una hora y media mensual. El FIES es una prisión dentro de la prisión, en la que minimizan tu contacto con el resto de reclusos y pretenden aislarte aún más. 


¿Cómo afecta todo este proceso a su vida personal, a las familias y amigos?
Uno de los ejes que queríamos tratar desde nuestra campaña era, además de analizar y denunciar un tribunal de excepción como es la Audiencia Nacional, la judicialización de nuestras vidas como imputadas y de todo nuestro entorno familiar, personal y político. Generalmente, cuando nos planteamos la represión lo podemos hacer en términos de detención, juicio y condena, dejando en el limbo todos los espacios que hay entre estos tres hechos. Es decir, entre las detenciones y las consecuencias de las mismas -psicológicas, físicas, laborales, el efecto en los espacios violados para efectuar las detenciones, mediáticas-, el juicio como hecho en sí mismo y la condena. En medio se producen momentos, muchas veces más largos que las condenas, de espera, de tensión, de miedo ... y aquí radica su sutil pero efectiva represión: en el hecho de que muchas veces no sabemos cómo lidiar con todo esto. El carácter democrático de las herramientas utilizadas hace que parezca que su uso -salvo la condena- no tiene ningún tipo de efecto, que no supone ya ni siquiera un castigo, cuando realmente se trata de lo contrario. Estas medidas son o pueden ser: retirada del pasaporte y imposibilidad de viajar fuera del estado o incluso abandonar tu ciudad de residencia como en el caso de Tamara en Viladecans; abonar fianzas inasumibles individualmente para la mayoría de la población; tienes que notificar cualquier cambio de residencia y de teléfono; enormes gastos en abogados; gastos dentro de la prisión; viajes semanales a cárceles alejadas del domicilio y que tiene que pagar  la familia, amigos y entorno político; ir a firmar, y acordarse de ir; tener que identificarte, que te registren y reconozcan ... Y no, no se vuelve más agradable con el paso del tiempo. De cara adentro, los golpes represivos suponen una desmovilización de las luchas para poder recaudar dinero, entre las compañeras. También suponen una extensión del miedo y una minimización inconsciente de todos aquellos espacios temporales entre detención, juicio y condena que hacen que nos cueste apreciar el efecto que estas medidas ya tienen en las compañeras. Los «bien, no te preocupes, no será nada al final», «todavía estás con esto ?, qué palo ...» no hacen más que levantar barreras entre lo que pueden suponer las condenas y lo que ya suponen. 


¿Qué supone la incomunicación? ¿Encuentratrabas para relacionarse con sus abogados?

La incomunicación o la limitación supone una traba más en todo este engranaje represor, ya que aún limita más tu libertad en una situación en que ésta se encuentra realmente coartada, ya que estás o en disposiciones policiales y judiciales o bien en prisión preventiva. Obviamente a nivel mental es una autolimitación más y una nueva vuelta en la perversión y la coacción de todo este aparato represor. No poder hablar libremente con tu entorno es una indefensión ante esta supuesta justicia, impide verbalizar y articular una defensa colectiva en relación a los hechos imputados. No encontramos trabas para relacionarnos con nuestras abogadas, pero es una cuestión que puede variar en otros casos.

¿Cuáles son las motivaciones políticas que llevan al estado a hacer operaciones como las vuestras?


Entendemos que la estructura represiva y antiterrorista extiende su efecto a cualquier grupo que se organiza para dar respuesta y confrontar la realidad social existente. En este sentido, el Estado considera no sólo un problema concreto, sino también potencial: haciéndose valer de las nuevas doctrinas de seguridad en términos preventivos, se ataca todo lo que se considera susceptible de desestabilizar el consenso. La represión en algunos casos busca ser ejemplo para el resto, pero también retoma una y otra vez la legitimación y la justificación de todo el aparato represivo. Una de las ideas principales de la campaña colectiva «Colze a colze» en la que llevamos trabajando en los últimos años es la de poder analizar la utilización actual que se está haciendo del aparato antiterrorista y cómo se está empleando contra diferentes sectores de la disidencia política a nivel del Estado español ya nivel europeo. A la vez que vemos imprescindible propagar y reafirmar las ideas y prácticas de lucha que nos llevan a ser objetivos de esta represión. Nosotros creemos que toda esta represión se articula en torno a cuatro ejes principales: judicialización; creación del enemigo interno, medios de comunicación y cuerpos policiales. 


¿Como valorlas detenciones los miembros de los CDR estos últimos días?
Creo que responden a la misma lógica represiva que han sufrido anteriormente otros "enemigos internos". La izquierda abertzale o el anarquismo han sufrido y continúan sufriendo este aparato represivo. Nos entristece mucho pensar en lo que suponen estos golpes represivos para la gente y sus entornos, pero a la vez despierta en nosotros un sentimiento de empatía y solidaridad que traspasa los muros y llega a las compañeras represaliadas y en su entorno. Animamos a todo el mundo que les escriba cartas para hacerles sentir todo nuestro calor y apoyo mutuo.


¿Se veidentificados en procesos como estos? ¿Ve paralelismos entre ambos casos?


Creo que sí existe un paralelismo entre los casos, al final las operaciones terroristas de los últimos años responden al mismo patrón y la misma lógica, de hecho si tirásemos de hemeroteca y buscáramos casos de la década de 2000, los 90 y 80 del siglo pasado, veríamos cómo estas estrategias se han ido puliendo y refinando, pero responden al mismo patrón. Las convergencias entre nuestros casos (Columna, Pandora 1 y 2 y Piñata) y esta reciente responden a un patrón muy similar. Crean una supuesta organización terrorista a partir de espacios de coordinación como los CDR o el GAC. Valoran no sólo hechos concretos, sino la potencial peligrosidad de estos grupos. También, la filtración de imágenes en la prensa y noticias por parte de la policía, la Fiscalía o los estamentos judiciales a pesar de existir el secreto de sumario y, desgraciadamente, la entrada en prisión preventiva. Así que, desde aquí, sólo queremos animar a las compañeras y a su entorno. Debemos afrontar juntas la represión que pretende disuadirnos, inmovilizarnos y desanimarnos.

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal