lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 18/11/2019

[Cat/Cast] Endavant valora los resultados del 10-N

Endavant
Enfront dels resultats electorals a l’estat espanyol, construïm una alternativa política per al bloc de ruptura!

Traducción A.Bas. para La Haine

Catala

El resultat de les eleccions espanyoles del 10-N posa de manifest la inestabilitat de la governabilitat a l’estat espanyol. Tot i la victòria del PSOE, els blocs de l’esquerra liberal i constitucionalista, i de la dreta espanyolista no aconsegueixen majories àmplies que permetin la formació d’un govern prou fort per garantir l’estabilitat en els pròxims anys. El principi de pacte al qual han arribat PSOE i Podemos dependrà del suport, més o menys explícit i amb diferent grau de compromís, de forces polítiques dispars com ERC, PNB, Bildu i Compromís.

A l’oposició tindran el PP, que es recupera dels seus mals resultats del 28-A i, especialment, VOX, que ha aconseguit uns resultats espectaculars i és la força política espanyola que surt més reforçada d’aquestes eleccions. La dreta obertament feixista ha absorbit bona part de la desfeta de Cs amb uns resultats sense precedents a tot l’estat espanyol. Als Països Catalans és especialment preocupant l’alt percentatge de vot de VOX en l’eix Elx-Alacant, però també en les primeres i segones corones de les grans àrees metropolitanes del país, especialment a Alacant, Palma i València, però també a Castelló, Tarragona i Barcelona.

Aquest resultat de VOX sacseja el tauler polític espanyol. L’abast d’aquesta sacsejada és encara difícil de copsar en tota la seva magnitud, però, a curt termini, fa avortar qualsevol intent del PP de forjar una gran coalició amb el PSOE, ja que deixaria a VOX com a única oposició de dreta, amb l’amenaça de menjar terreny al PP en els pròxims cicles electorals. D’altra banda, deixa al progressisme constitucionalista (PSOE i Podemos) atrinxerat en la defensa de l’actual estat de les autonomies i de la Constitució Espanyola. Així, es produeix la paradoxa que la socialdemocràcia i els plantejaments regeneracionistes que deien voler derrocar o reformar el règim del 78 n’acaben sent els màxims defensors.

La lògica de cordó sanitari a la dreta feixista a les institucions que porta la socialdemocràcia a defensar amb ungles i dents el règim del 78 pot ser el principal argument que faci decantar partits com ERC, PNB, Compromís i Bildu a permetre la formació del govern espanyol de coalició que proposen PSOE i Podemos. En aquest procés poden aconseguir negociar algunes concessions, però difícilment seran de gran importància política, a causa de la debilitat amb què naixerà el nou govern de coalició. La lògica del cordó sanitari a la dreta feixista a les institucions pot fer que tot de forces polítiques reformistes i sobiranistes donin suport al mal menor, encara que suposi deixar de banda elements essencials dels seus programes polítics.

Més enllà de l’impacte institucional de l‘auge de la dreta feixista de VOX, els seus resultats als Països Catalans obliguen l’Esquerra Independentista i l’espai de la Unitat Popular a preparar una acció política en clau antifeixista, de cara a confrontar-los als nostres pobles i ciutats. Hem de partir d’una anàlisi detallada de la seva evolució i implantació, del seu discurs i posicionament polític, de cara a poder articular una acció política en clau antifeixista que vagi més enllà dels eslògans clàssics. Ens cal desenvolupar una acció política que no només sigui reactiva, en el sentit d’anar contra el feixisme, sinó que sigui propositiva i transformadora, ja que la millora de les condicions de vida de la classe treballadora i l’existència d’una alternativa política d’esquerres i anticapitalista a l’statu quo és la millor vacuna contra l’auge de la dreta feixista. Els cordons sanitaris a les institucions tenen el perill d’escenificar que l’única alternativa a l’estat actual de les coses són els feixistes.

En clau interna de Països Catalans, els resultats de les eleccions del 10-N consoliden el PSOE, a través de les seves filials autonòmiques, com una de les principals forces polítiques hegemòniques. Els governs del canvi a les Illes i al País Valencià han servit per consolidar aquest paper hegemònic del PSOE, ja que els seus socis de govern no han avançat significativament o, directament, han retrocedit electoralment. És especialment significatiu el fet que Compromís, que va apostar per concórrer a les eleccions espanyoles de bracet amb el nou partit polític d’Iñigo Errejón, hagi mantingut els resultats electorals que va obtenir el passat 28-A, quan es va presentar en solitari. Aquesta situació subordina encara més els plantejaments de reforma de l’estat que situen els governs del canvi als designis i necessitats del PSOE per establir un govern efectiu a l’estat espanyol. Val la pena mencionar el gran nivell d’abstenció registrat a les Illes, molt superior a la mitjana dels Països Catalans, i que no està localitzat a les àrees metropolitanes, sinó que és relativament homogeni.

Al Principat, ERC ha revalidat la victòria electoral, tot i que ha patit un retrocés no menyspreable. El seu plantejament de buscar diàleg a qualsevol preu amb el govern de l’estat, així com la crítica a les mobilitzacions de les últimes setmanes que se sortien del guió processista, no li ha suposat un trauma electoral i manté, de moment, la posició de partit més votat del sobiranisme governamental. Per la seva banda, JxCat ha millorat sensiblement els resultats electorals, especialment a la província de Girona, amb la qual cosa continua tenint l’esperança de poder mantenir posicions en clau autonòmica per a les pròximes eleccions a la CAC. Finalment, la CUP ha aconseguit uns bons resultats electorals, amb 244.000 vots i dos diputats al Congrés. Aquests resultats de la CUP, però, no li permetran tenir una incidència significativa en la dinàmica institucional de l’estat, ja que ni són necessaris per a la formació de govern ni permetran influir en els plantejaments de les altres forces del sobiranisme governamental, que han vist refrendades a les urnes les estratègies polítiques que han desenvolupat els darrers mesos.

L’escenari que deixa aquestes eleccions obliga l’Esquerra Independentista a redoblar els esforços en les mobilitzacions al carrer i en el plantejament d’una acció política realment nacional, de Països Catalans, que sigui una eina efectiva per fer front a l’auge del feixisme, d’una banda, i als intents de tancament per dalt mitjançant pactes a les institucions del conflicte que ha suposat el plantejament del dret a l’autodeterminació, de l’altra. Només si aconseguim donar forma i contingut a un programa feminista d’Unitat Popular, que sigui una eina per a l’acció i la pràctica política al conjunt dels Països Catalans, podrem fer front als reptes i incerteses que ens planteja el turbulent escenari polític i social en què ens ha tocat viure.

Cal que ens enfanguem: posem-nos-hi
Així doncs, l’Esquerra Independentista i la Unitat Popular hem de tenir clares unes consignes i reptes de manera immediata:
• La lluita antifeixista no pot ser reactiva (el PSOE, que consolida el règim de la mateixa manera), a la defensiva (intentant no progressar socialment) i institucional, sinó que ha de ser ofensiva (més drets socials), constructiva (major transformació) i des dels carrers. Ha de ser a través de fer visible i possible una alternativa d’una vida millor per a la classe treballadora i les classes populars que aquestes classes no abraçaran el feixisme com a possible sortida de la misèria.
• Aquest avenç popular no vindrà de la consolidació del règim sinó, ben al contrari, de la seva inestabilitat: la CUP a les institucions i l’Esquerra Independentista amb els moviments populars, als carrers, n’hem de ser els màxims garants.
• Això implica continuar unes mobilitzacions que vagin a l’ofensiva per aconseguir drets bàsics: des de garantir el dret a l’habitatge, fins a la defensa dels serveis públics, passant per la transversalitat de la lluita feminista.
• Tot plegat, ho hem d’anar concretant en la construcció d’un programa polític que sigui la proposta de millora, l’alternativa positiva que la Unitat Popular oferim al conjunt de la classe treballadora.
• En aquesta ofensiva rupturista, el marc nacional dels Països Catalans és l’única garantia d’evitar pactes i renúncies que busquen alguns partits autonòmics, es diguin sobiranistes o del canvi. Ni uns finançaments autonòmics més bons ni negociacions entre partits autonòmics o estatals podran repercutir positivament en la millora de les nostres condicions de vida.
• El poble només ens tenim a nosaltres, i això implica també construir una institucionalitat alternativa que relligui i faci d’altaveu d’aquest programa polític, de l’ofensiva per recuperar drets i dels Països Catalans com a marc territorial de la nostra lluita.

Són aquestes coordenades de mobilització, programa polític, assoliment de sobiranies, recuperació de drets i construcció dels Països Catalans les que ens poden permetre encarrilar el camí de la materialització del dret a l’autodeterminació. No hi ha dreceres cap a la llibertat, la lluita és l’únic camí!

Castellano

El resultado de las elecciones españolas del 10-N pone de manifiesto la inestabilidad de la gobernabilidad del estado español. Todo y la victoria del PSOE, los bloques de la izquierda liberal y constitucionalista, y de la derecha españolista no consiguen mayorías amplias que permitan la formación de un gobierno basta fuerte para garantizar la estabilidad en los próximos años. El principio de pacto al cual han llegado PSOE y Podemos dependerá del apoyo, más o menos explícito y con diferente grado de compromiso, de fuerzas políticas dispares como ERC, PNB, Bildu y Compromís.

A la oposición tendrán el PP, que se recupera de sus malos resultados del 28-A y, especialmente, VOX, que ha conseguido unos resultados espectaculares y es la fuerza política española que sale más reforzada de estas elecciones. La derecha abiertamente fascista ha absorbido buena parte de la derrota de Cs con unos resultados sin precedentes a todo el estado español. En los Paísos Catalans es especialmente preocupando el alto porcentaje de voto de VOX en el eje Elche-Alicante, pero también en las primeras y segundas coronas de las grandes áreas metropolitanas del país, especialmente en Alicante, Palma y València, pero también a Castelló, Tarragona y Barcelona.

Este resultado de VOX sacude el tablero político español. El alcance de este zarandeo es todavía difícil de coger en toda su magnitud, pero, a corto plazo, hace abortar cualquier intento del PP de forjar una gran coalición con el PSOE, puesto que dejaría a VOX como única oposición de derecha, con la amenaza de comer terreno al PP en los próximos ciclos electorales. Por otro lado, deja al progresismo constitucionalista (PSOE y Podemos) atrincherado en la defensa del actual estado de las autonomías y de la Constitución Española. Así, se produce la paradoja que la socialdemocracia y los planteamientos regeneracionistas que decían querer derribar o reformar el régimen del 78 acaban siendo los máximos defensores.

La lógica de cordón sanitario a la derecha fascista en las instituciones que lleva la socialdemocracia a defender con uñas y dientes el régimen del 78 puede ser el principal argumento que haga decantar partidos como ERC, PNB, Compromís y Bildu a permitir la formación del gobierno español de coalición que proponen PSOE y Podemos. En este proceso pueden conseguir negociar algunas concesiones, pero difícilmente serán de gran importancia política, a causa de la debilidad con que nacerá el nuevo gobierno de coalición. La lógica del cordón sanitario a la derecha fascista a las instituciones puede hacer que todo de fuerzas políticas reformistas y soberanistas apoyen al mal menor, aunque suponga dejar de banda elementos esenciales de sus programas políticos.

Más allá del impacto institucional del auge de la derecha fascista de VOX, sus resultados a los Paísos Catalans obligan el Esquerra Independentista y el espacio de la Unidad Popular a preparar una acción política en clave antifascista, de cara a confrontarlos a nuestros pueblos y ciudades. Tenemos que partir de un análisis detallado de su evolución e implantación, de su discurso y posicionamiento político, de cara a poder articular una acción política en clave antifascista que vaya más allá de los eslóganes clásicos. Nos hay que desarrollar una acción política que no solo sea reactiva, en el sentido de ir contra el fascismo, sino que sea propositiva y transformadora, puesto que la mejora de las condiciones de vida de la clase trabajadora y la existencia de una alternativa política de izquierdas y anticapitalista al statu quo es la mejor vacuna contra el auge de la derecha fascista. Los cordones sanitarios a las instituciones tienen el peligro de escenificar que la única alternativa en el estado actual de las cosas son los fascistas.

En clave interna de Paísos Catalans, los resultados de las elecciones del 10-N consolidan el PSOE, a través de sus filiales autonómicas, como una de las principales fuerzas políticas hegemónicas. Los gobiernos del cambio en las Illes y en el País Valenciá han servido para consolidar este papel hegemónico del PSOE, puesto que sus socios de gobierno no han avanzado significativamente o, directamente,  retroceder electoralmente. Es especialmente significativo el hecho que Compromís, que apostó para concurrir a las elecciones españolas del brazo con el nuevo partido político de Iñigo Errejón, haya mantenido los resultados electorales que obtuvo el pasado 28-A, cuando se presentó en solitario. Esta situación subordina todavía más los planteamientos de reforma del estado que sitúan los gobiernos del cambio a los designios y necesidades del PSOE para establecer un gobierno efectivo en el estado español. Merece la pena mencionar el gran nivel de abstención registrado a las Islas, muy superior a la media de los Países Catalanes, y que no está localizado en las áreas metropolitanas, sino que es relativamente homogéneo.

En el Principat, ERC ha revalidado la victoria electoral, a pesar de que ha sufrido un retroceso no despreciable. Su planteamiento de buscar diálogo a cualquier precio con el gobierno del estado, así como la crítica a las movilizaciones de las últimas semanas que se salían del guion procesista, no le ha supuesto un trauma electoral y mantiene, de momento, la posición de partido más votado del sobiranismo gubernamental. Por su parte, JxCat ha mejorado sensiblemente los resultados electorales, especialmente en la provincia de Girona, con lo cual continúa teniendo la esperanza de poder mantener posiciones en clave autonómica para las próximas elecciones a la CAC. Finalmente, la CUP ha conseguido unos buenos resultados electorales, con 244.000 votos y dos diputados en el Congreso. Estos resultados de la CUP, pero, no le permitirán tener una incidencia significativa en la dinámica institucional del estado, puesto que ni son necesarios para la formación de gobierno ni permitirán influir en los planteamientos de las otras fuerzas del sobiranismo gubernamental, que han visto refrendados en las urnas las estrategias políticas que han desarrollado los últimos meses.

El escenario que deja estas elecciones obliga la Esquerra Independentista a redoblar los esfuerzos en las movilizaciones en la calle y en el planteamiento de una acción política realmente nacional, de Paísos Catalans, que sea una herramienta efectiva para hacer frente al auge del fascismo, por un lado, y a los intentos de cierre por arriba mediante pactos a las instituciones del conflicto que ha supuesto el planteamiento del derecho a la autodeterminación, de la otra. Solo si conseguimos dar forma y contenido en un programa feminista de Unidad Popular, que sea una herramienta para la acción y la práctica política al conjunto de los Paísos Catalans, podremos hacer frente a los retos e incertidumbres que nos plantea el turbulento escenario político y social en que nos ha tocado vivir.

Hace falta que nos enfangamos: posémonos

Así pues, el Esquerra Independentista y la Unidad Popular tenemos que tener claras unas consignas y retos de manera inmediata:

• La lucha antifascista no puede ser reactiva (el PSOE, que consolida el régimen del mismo modo), a la defensiva (intentando no progresar socialmente) e institucional, sino que tiene que ser ofensiva (más derechos sociales), constructiva (mayor transformación) y desde las calles. Tiene que ser a través de hacer visible y posible una alternativa de una vida mejor para la clase trabajadora y las clases populares que estas clases no abrazarán el fascismo como posible salida de la miseria.

• Este adelanto popular no vendrá de la consolidación del régimen sino, bien al contrario, de su inestabilidad: la CUP en las instituciones y la Esquerra Independentista con los movimientos populares, en las calles, tenemos que ser los máximos garantes.

• Esto implica continuar unas movilizaciones que vayan a la ofensiva para conseguir derechos básicos: desde garantizar el derecho a la vivienda, hasta la defensa de los servicios públicos, pasando por la transversalidad de la lucha feminista.

• Todo ello, lo tenemos que ir concretando en la construcción de un programa político que sea la propuesta de mejora, la alternativa positiva que la Unidad Popular ofrecemos al conjunto de la clase trabajadora.

• En esta ofensiva rupturista, el marco nacional de los Paísos Catalans es la única garantía de evitar pactos y renuncias que buscan algunos partidos autonómicos, se digan soberanistas o del cambio. Ni unas financiaciones autonómicas más buenos ni negociaciones entre partidos autonómicos o estatales podrán repercutir positivamente en la mejora de nuestras condiciones de vida.

• El pueblo solo nos tenemos a nosotros, y esto implica también construir una institucionalidad alternativa que religue y haga de altavoz de este programa político, de la ofensiva para recuperar derechos y de los Paísos Catalans como marco territorial de nuestra lucha.

Son estas coordenadas de movilización, programa político, logro de soberanías, recuperación de derechos y construcción de los Paísos Catalans las que nos pueden permitir encarrilar el camino de la materialización del derecho a la autodeterminación.

No hay atajos hacia la libertad, la lucha es el único camino!

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal