lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fN8Q

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

18/05/2019 :: Barcelona

[Cat/Cast] Josep Bou se ofreció a Fuerza Nueva por sus conocimientos de escalada y paracaidismo

x Jordi Borràs / Tot Barcelona
Entre la nueva documentación que acredita el paso del candidato por el partido de Blas Piñar está la solicitud de afiliación con la fotografía, la firma y el DNI

 [Català]

Bou es va oferir a Fuerza Nueva pels seus coneixements d’escalada i paracaigudisme

Entre la nova documentació que acredita el pas del candidat pel partit de Blas Piñar hi ha la sol·licitud d’afiliació amb la fotografia, la signatura i el DNI

Capçalera de la sol·licitud d’afiliació a Fuerza Nueva de Joep Bouper 17 de maig de 2019 08:39

El TOT Barcelona ha tingut accés a més documentació de l’extint nucli de Fuerza Nueva a Catalunya que custodiava el periodista especialitzat en extrema dreta, Xavier Vinader. Entre les desenes de milers de documents de l’arxiu del desaparegut periodista, han aparegut noves proves que no deixen dubte de la vinculació de Josep Bou amb el partit de Blas Piñar.

Un dels documents descoberts és la seva sol·licitud d’afiliació, on consten totes les dades de Bou i les aficions i coneixements pels quals es va oferir al partit d’extrema dreta: l’escalada i el paracaigudisme, dues habilitats que precisament el candidat del PP en les eleccions municipals a Barcelona ha explicat en nombrosos actes públics.

Al desembre, el TOT Barcelona ja va publicar en exclusiva documentació que acreditava el pas de l’alcaldable del PP pel partit d’extrema durant la Transició espanyola. Tot i les proves presentades per aquest mitjà, Bou ha negat reiterades vegades la seva vinculació amb aquest partit que encarnava l’ala més radical de la nostàlgia franquista. En una entrevista que el candidat popular va oferir al TOT Barcelona la setmana passada, Bou va tornar a negar aquests fets, afirmant que “no hi ha cap document que acrediti això. Jo ara pico a màquina un document, poso el seu nom i dic que és de Fuerza Nueva. Sense membret, sense ni firma i sense res. Això és un ‘cuento xino’. Però a més a més no contestaré més això. Amb això el que fan és desprestigiar-me”.

No ha sigut el darrer cop que Bou ha negat en campanya electoral el seu passat, ja que recentment el diari El País ha publicat un reportatge sobre els candidats a l’alcaldia de Barcelona titulat L’any que vaig votar per primera vegada en què Bou negava haver militat en cap partit polític de jove, i afegia que en les eleccions de 1977 hauria votat el partit liderat llavors per Manuel Fraga Iribarne: “No m’agradaria mentir però crec que vaig votar Aliança Popular”, va dir el candidat a El País.

A l’esquerra, la fotografia que Bou va facilitar a Fuerza Nueva quan s’hi va afiliar als 23 anys i que es resguarda a l’arxiu Vinader. A la dreta, detall frontal de Josep Bou durant l’entrevista que li va fer Lídia Heredia a Els Matins de TV3.

Però la més sonada de les reaccions de Josep Bou en aquest afer va ser quan va titllar Vinader de “delinqüent” al programa FAQS de TV3en ser preguntat per aquesta qüestió. Va ser precisament en aquest programa que Bou va explicar el seu pas per l’exèrcit espanyol, una dada que també va explicar en una conferència al Círculo Ecuestre de Barcelona al març, on va afegir que havia sigut “cavaller legionari paracaigudista”. Justament fa pocs dies que des de la caserna del Bruc i en un acte de la jura de bandera per a civils promogut per l’exèrcit espanyol, Bou va tornar a mostrar les seves simpaties per aquest cos armat, proposant en declaracions a la premsa la seva voluntat de fer periòdicament desfilades militars a Catalunya.

Es dona el cas que una de les altres aficions conegudes de Bou és l’escalada, com ha deixat clar en diverses ocasions tot reptant Valls i Maragall a escalar Montserrat o quan va dir en un acte a Barcelona, acompanyat de Pablo Casado, que si ell acabava sent alcalde, com que era professor d’escalada s’enfilaria a la façana de l’Ajuntament i arrencaria el llaç groc i la pancarta de suport als presos polítics que hi havia aleshores.

Anvers i revers de la sol·licitud d’afiliació de Fuerza Nueva de Josep Bou datada 4 de maig de 1978.

Precisament el paracaigudisme i l’escalada són les aficions que Josep Bou va afegir a la fitxa d’afiliació de Fuerza Nueva quan s’hiva enrolar el 4 de maig de 1978, segons consta en un dels documents del partit ultradretà descoberts per aquest mitjà. A la fitxa d’afiliació, un imprès oficial del partit a doble cara, rubricat pel mateix Bou i amb una fotografia de carnet de l’actual candidat popular, també hi apareixen les seves dades personals: nom i cognoms, DNI, adreça, telèfon, professió, data i lloc de naixement, quantitat a abonar de la quota mensual al partit —la mínima, 100 pessetes de l’any 1978— i el militant avalador que el va presentar a Fuerza Nueva.

Totes les dades obtingudes en aquest document quadren amb les que ja va aportar el TOT Barcelona en la seva primera exclusiva, tant l’ofici de flequer —l’únic que apareix entre tota la militància catalana al fitxer de Fuerza Nueva— com l’adreça que va omplir a l’alta d’afiliació del partit, una adreça que coincideix amb la del forn que el pare i l’oncle de Josep Bou van obrir a Nou Barris l’any 1957. No obstant, el més curiós de la fitxa és l’apartat corresponent als seus coneixements i aficions. Al document d’afiliació, sota el text «Me ofrezco a “FUERZA NUEVA” por mi afición a» es completa amb «escalada, alta montaña,paracaidismo».

Però encara hi ha un segon document inèdit de Fuerza Nueva amb la filiació de Bou. Es tracta d’una fitxa interna mecanografiada, pas previ a l’expedició del carnet del partit. És aquí on tornen a aparèixer totes les dades de Bou amb el següent text: «Se ofrece a F.N. por sus aficiones para escalada, alta montaña y para paracaidismo».

Avalador d’altres militants

Però el TOT Barcelona ha tingut accés a més documents que acrediten la militància de Bou a aquest partit d’extrema dreta. Concretament es tracta de dues sol·licituds d’afiliació on Josep Bou Vila apareix com a avalador de dos militants nous. Totes dues fitxes estan signades per l’actual candidat popular i daten del 18 de setembre de 1978, és a dir poc més de dos mesos abans que tingués lloc el referèndum de la Constitució espanyola del 6 de desembre de 1978 on Fuerza Nueva va demanar el ‘no’ a la carta magna.

A l’esquerra, fitxa mecanografiada amb les dades de Bou posterior a la sol·licitud de militància. A la dreta, fragment de fitxa d’afiliació d’un militant on Josep Bou apareix com a avalador.

L’arxiu Vinader: documents de gran valor, periodisme de prestigi

Tota aquesta documentació referent a Josep Bou ha passat quatre dècades inadvertida i barrejada amb la gran quantitat de papers que formen part de l’arxiu Vinader, un fons que actualment està sota la cura del CRAI– Biblioteca de la República (UB) després que el periodista de Sabadell en fes donació en vida. Es tracta d’un volum de documents que ocupa més de 20 metres lineals i 11 subsèries i que des de fa uns anys s’ha anat catalogant sota el rigor i el criteri de les professionals del documentalisme que treballen al CRAI de la Universitat de Barcelona. En aquests arxivadors s’amaguen les importants i sonades investigacions que va fer Xavier Vinader sobre la guerra bruta d’estat i l’embrió dels GAL al País Basc, el cas Papus o la “internacional negra” que es movia per Catalunya durant els anys de plom del terrorisme ultradretà.

Molts d’aquests reportatges no només van convertir Vinader en un periodista de prestigi i referent de tota una generació, sinó que col·lateralment el van posar a l’ull de l’huracà de l’extrema dreta i també de l’Estat, havent-se d’exiliar, pas previ al seu empresonament. No obstant, la gran quantitat de documentació que integra l’arxiu, amb papers que Vinader no va arribar mai a inventariar, fa que encara hi hagi molta documentació inèdita. El fet que Josep Bou només fos un més dels milers de noms que custodiava el periodista —una persona sense rellevància política fins fa molts pocs mesos— expliquen que el passat de l’alcaldable del PP hagi quedat congelat durant 40 anys perdut entre papers.

___________________

[Castellano]

Josep Bou se ofreció a Fuerza Nueva por sus conocimientos de escalada y paracaidismo

Entre la nueva documentación que acredita el paso del candidato por el partido de Blas Piñar está la solicitud de afiliación con la fotografía, la firma y el DNI

El TOT Barcelona ha tenido acceso a más documentación del extinto núcleo de Fuerza Nueva en Cataluña que custodiaba el periodista especializado en extrema derecha, Xavier Vinader. Entre las decenas de miles de documentos de archivo del desaparecido periodista, han aparecido nuevas pruebas que no dejan duda de la vinculación de Josep Bou con el partido de Blas Piñar .

Uno de los documentos descubiertos es su solicitud de afiliación , donde constan todos los datos de Bou y las aficiones y conocimientos por los que se ofreció al partido de extrema derecha: la escalada y el paracaidismo , dos habilidades que precisamente el candidato del PP en las elecciones municipales en Barcelona ha explicado en numerosos actos públicos.

En diciembre, el TOT Barcelona ya publicó en exclusiva documentación que acreditaba el paso de la alcaldable del PP por el partido de extrema durante la Transición española. A pesar de las pruebas presentadas por este medio, Bou ha negado reiteradas veces su vinculación con este partido que encarnaba el ala más radical de la nostalgia franquista. En una entrevista que el candidato popular ofreció al TOT Barcelona la semana pasada , Bou volvió a negar estos hechos, afirmando que “no hay ningún documento que acredite esto. Yo ahora pico a máquina un documento, pongo su nombre y digo que es de Fuerza Nueva. sin membrete , sin firma y sin nada. Esto es un ‘cuento chino ‘. Pero además no voy a contestar más esto. Con esto lo que hacen es desprestigiarme “.

No ha sido la última vez que Bou ha negado en campaña electoral su pasado, ya que recientemente el diario El País ha publicado un reportaje sobre los candidatos a la alcaldía de Barcelona titulado El año que voté por primera vez en la que Bou negaba haber militado en ningún partido político de joven, y añadía que en las elecciones de 1977 habría votado el partido liderado entonces por Manuel Fraga Iribarne : “No me gustaría mentir pero creo que voté Alianza Popular” , dijo el candidato a el país .

A la izquierda, la fotografía que Bou facilitó a Fuerza Nueva cuando se afilió a los 23 años y que se resguarda en el archivo Vinader. A la derecha, detalle frontal de Josep Bou durante la entrevista que le hizo Lídia Heredia en Els Matins de TV3 .

Pero la más sonada de las reacciones de Josep Bou en este asunto fue cuando tildó a Vinader de “delincuente” en el programa FAQS de TV3 al ser preguntado por esta cuestión. Fue precisamente en este programa que Bou explicó su paso por el ejército español, un dato que también explicó en una conferencia en el Círculo Ecuestre de Barcelona en marzo, donde agregó que había sido “caballero legionario paracaidista”. Justamente hace pocos días que desde el cuartel del Bruc y en un acto de la jura de bandera para civiles promovido por el ejército español, Bou volvió a mostrar sus simpatías por este cuerpo armado, proponiendo en declaraciones a la prensa la su voluntad de hacer periódicamente desfiles militares en Cataluña.

Se da el caso de que una de las otras aficiones conocidas de Bou es la escalada , como ha dejado claro en varias ocasiones retando a Valls y Maragall a escalar Montserrat o cuando dijo en un acto en Barcelona, acompañado de Pablo Casado , que si él acababa siendo alcalde, como que era profesor de escalada treparía la fachada del Ayuntamiento y arrancaría el lazo amarillo y la pancarta de apoyo a los presos políticos que había entonces.

Anverso y reverso de la solicitud de afiliación de Fuerza Nueva de Josep Bou fechada 4 de mayo de 1978.

Precisamente el paracaidismo y la escalada son las aficiones que Josep Bou añadió a la ficha de afiliación de Fuerza Nueva cuando se enroló el 4 de mayo de 1978, según consta en uno de los documentos del partido ultraderechista descubiertos por este medio . En la ficha de afiliación , un impreso oficial del partido a doble cara, rubricado por el mismo Bou y con una fotografía de carnet del actual candidato popular , también aparecen sus datos personales: nombre y apellidos, DNI, dirección, teléfono , profesión, fecha y lugar de nacimiento, cantidad a abonar de la cuota mensual al partido -la mínima, 100 pesetas del año 1978- y el militante avalador que lo presentó a Fuerza Nueva.

Todos los datos obtenidos en este documento cuadran con las que ya aportó el TOT Barcelona en su primera exclusiva, tanto el oficio de panadero – el único que aparece entre toda la militancia catalana en el archivo de Fuerza Nueva- como la dirección que llenó a la alta de afiliación del partido, una dirección que coincide con la del horno que el padre y el tío de Josep Bou abrieron en Nou Barris en 1957. Sin embargo, lo más curioso de la ficha es el apartado correspondiente a sus conocimientos y aficiones. En el documento de afiliación , bajo el texto «Me ofrezco a”FUERZA NUEVA “por mi afición a» se completa con «escalada, alta montaña , paracaidismo » .

Pero todavía hay un segundo documento inédito de Fuerza Nueva con la filiación de Bou. Se trata de una ficha interna mecanografiada, paso previo a la expedición del carné del partido. Es aquí donde vuelven a aparecer todos los datos de Bou con el siguiente texto: «Se ofrece a FN . por suse aficiones a la escalada, alta montaña y paracaidismo».

Avalador de otros militantes

Pero el TOT Barcelona ha tenido acceso a más documentos que acrediten la militancia de Bou en este partido de extrema derecha. Concretamente se trata de dos solicitudes de afiliación donde Josep Bou Villa aparece como avalador de dos militantes nuevos . Ambas fichas están firmadas por el actual candidato popular y datan del 18 de septiembre de 1978, es decir poco más de dos meses antes de que tuviera lugar el referéndum de la Constitución española del 6 de diciembre de 1978 donde Fuerza Nueva pidió el ‘no’ a la carta magna.

A la izquierda , ficha mecanografiada con los datos de Bou posterior a la solicitud de militancia. A la derecha, fragmento de ficha de afiliación de un militante donde Josep Bou aparece como avalador.

El archivo Vinader: documentos de gran valor, periodismo de prestigio

Toda esta documentación referente a Josep Bou ha pasado cuatro décadas inadvertida y mezclada con la gran cantidad de papeles que forman parte de el archivo Vinader, un fondo que actualmente está bajo el cuidado del CRAI – Biblioteca de la República ( UB ) después de que el periodista de Sabadell hiciera donación en vida. Se trata de un volumen de documentos que ocupa más de 20 metros lineales y 11 subseries y que desde hace unos años se ha ido catalogando bajo el rigor y el criterio de las profesionales del documentalismo que trabajan en el CRAI de la Universidad de Barcelona . En estos archivadores se esconden importantes y sonadas investigaciones que hizo Xavier Vinader sobre la guerra sucia de estado y el embrión de los GAL en el País Vasco, el caso Papus o la “internacional negra” que se movía por Cataluña durante los años de plomo del terrorismo ultraderechista .

Muchos de estos reportajes no sólo convirtieron a Vinader en un periodista de prestigio y referente de toda una generación, sino que colateralmente lo pusieron en el ojo de huracán de la extrema derecha y también del Estado, teniendo que exiliarse, paso previo a su encarcelamiento. Sin embargo, la gran cantidad de documentación que integra el archivo , con papeles que Vinader nunca llegó a inventariar, hace que todavía haya mucha documentación inédita. El hecho de que Josep Bou sólo fuera uno más de los miles de nombres que custodiaba el periodista -una persona sin relevancia política hasta hace muy pocos meses- explican que el pasado de la alcaldable del PP haya quedado congelado durante 40 años perdido entre papeles.

https://www.totbarcelona.cat/politica/josep-bou-candidat-pp-oferir-fuerza-nueva-coneixements-escalada-paracaigudisme-eleccions-municipals_1931734102.html

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fN8Q

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal