lahaine.org
Barcelona :: 12/05/2017

[Cat/Cast] Noche de “dignidad y resistencia” estudiantil en la Via Laietana

Jesús Rodríguez / Directa.cat
Un contingente de 300 antidisturbios de los Mossos desalojan más de 200 estudiantes que querían acampar frente a la sede de la Secretaría de Universidades e Investigación

 

[Català]

Nit de “dignitat i resistència” estudiantil a la Via Laietana

 

Un contingent de 300 antiavalots dels Mossos d’Esquadra desallotgen més de 200 estudiants que volien acampar davant la seu de la Secretaria d’Universitats i Recerca a Barcelona

Reclamen la rebaixa del 30% de les taxes universitàries i l’equiparació de preus de màsters i graus, unes reivindicacions aprovades pel Parlament de Catalunya la tardor del 2016, però que l’executiu de Junts pel Sí no ha dut a la pràctica. És per això que centenars de manifestants van recórrer ahir la Via Laietana –en el marc de la segona jornada de mobilitzacions universitàries, convocada per les Assemblees de Facultats de les universitats de Barcelona i amb el suport del SEPC– i es van plantar davant la seu de la Secretaria d’Universitats i Recerca (just davant l’edifici de Correus), l’organisme de la Generalitat que gestiona l’àmbit de l’ensenyament superior. Ningú les va rebre.

Quatre unitats senceres de la Brigada Mòbil i l’ARRO Barcelona –uns 300 agents uniformats– van rebre l’ordre del conseller d’Interior Jordi Jané: encapsular i fer fora una a una les manifestants

En aquell moment, van fer pública la voluntat d’acampar fins a aconseguir les seves reivindicacions. Centenars de joves van seure a terra al crit de “resistència, resistència” o “el carrer serà sempre nostre”. Tres llargues hores d’espera, fins a mitjanit, quan un enorme dispositiu policial integrat per quatre unitats senceres de la Brigada Mòbil i l’ARRO Barcelona –uns 300 agents uniformats– va rebre l’ordre del conseller d’Interior Jordi Jané: encapsular i fer fora una a una les manifestants. Un dels dos helicòpters de la policia catalana, equipat amb una càmera infraroja d’alta resolució –valorada en uns 300.000 euros– es va situar a la vertical de l’acampada, que fins aquell moment havia aconseguit desplegar tres tendes. La Guàrdia Urbana, prèviament, va tallar el trànsit a l’alçada de l’avinguda de la Catedral.

L’intent d’acampada abans de ser desallotjat  / Victor Serri

Els antiavalots de les unitats 3, 4, 5 i 6, comandats pel sotsinspector 00 van perimetrar tot l’últim tram de la Via Laietana i el carrer del Consolat de Mar. L’actuació va rebre el suport de la unitat E-700, amb la missió d’enregistrar videogràficament cada passa, gràcies a desenes de càmeres GoPro Hero3 Black Edition, que han costat uns 70.000 euros a les arques públiques. L’ordre era clara: emprar la tècnica de l’arrencacebes, això sí, sense massa miraments. Mitjançant tres avisos de megafonia, van donar l’oportunitat a les manifestants d’aixecar-se voluntàriament. Tot seguit, es va iniciar l’operatiu de desallotjament, un dels més voluminosos dels últims anys, només superat per la identificació de 418 manifestants el 23 de gener de 2011 a la Casa de la Vaga –per ordre de Felip Puig–, al Palau del Cinema de la Via Laietana.
Ahir, de les més de 200 desallotjades, una vintena van ser identificades i un nombre indeterminat van quedar lesionades, segons el balanç de l’organització antirepressiva Alerta Solidària.

Retorçar canells, tibar de les cames –en alguns casos amb tanta virulència que els agents queien a terra–, pessigar, agafar pel coll, pressionar en punts sensibles del cos, tot plegat per fer cedir la resistència

L’actuació va ser contundent. Els agents, de dos en dos o de quatre en quatre, feien cua i rebien l’ordre d’endur-se una manifestant, però prèviament l’havien d’alliberar de la resta d’asseguts a terra, amb qui estava agafada fortament pels braços. Retorçar canells, tibar de les cames –en alguns casos amb tanta virulència que els agents queien a terra–, pessigar, agafar pel coll o pressionar en punts sensibles del cos, tot plegat per fer cedir la resistència. Van ser vuitanta llargs minuts enmig d’escridassades i acusacions de brutalitat per part de les manifestants. “M’han premut fins i tot els ulls, el coll, m’han fet molt mal”, explicava en Jofre poc després de creuar el cordó. Cares de ràbia entre el jovent, però mesclades amb crits com “somriu, somriu que ells no en saben d’això”. “Què els expliqueu a les vostres famílies quan arribeu a casa?”, li va espetar un dels concentrats a cara descoberta a un caporal que se’l mirava des de darrere del passamuntanyes.

Les manifestants desallotjades eren conduïdes fins el carrer del Consolat de Mar  / Victor Serri

 

Peces de roba esquinçades, evidents hematomes a la pell i moments en què la tensió pujava. Un d’aquests instants es va viure quan el sotsinspector Jordi Arasa –condemnat en sentència ferma per l’agressió a l’exdiputat de la CUP David Fernàndez– va empènyer un dels estudiants contra la paret, amb gesticulacions de superioritat i un elevat to de veu.
Paraules inintel·ligibles des de la distància. Entre les concentrades hi havia les diputades cupaires Mireia Boya i Eulàlia Reguant, o regidors de Santa Coloma de Gramenet i Badalona.

Una de les lesions provocades per la contundència de l’actuació policial 

A quarts de dues de la matinada una noia va alçar un megàfon i va cridar: “hem donat un exemple de resistència i dignitat, gràcies a totes, estem orgulloses de totes vosaltres, ara millor marxem d’aquí, però fem-ho en grup, no marxeu soles”. A la Via Laietana, els camions de BCNeta escombraven les restes de l’intent d’acampada, i també s’enduien cartells, banderoles i octavetes. Els furgons de la BRIMO encara trigarien una hora a arribar als soterranis de l’edifici Egara de Sabadell. Els agents, encara una hora més en arribar a casa. Les estudiants via Twitter van anunciar que donaven per acabades les dues jornades de lluita sota el lema #ProuTaxesAbusives, però amb la promesa “de tornar-hi i seguir el combat”.

___________

 [Castellano]

Un contingente de 300 antidisturbios de los Mossos desalojan más de 200 estudiantes que querían acampar frente a la sede de la Secretaría de Universidades e Investigación en Barcelona

Reclaman la rebaja del 30% de las tasas universitarias y la equiparación de precios de másteres y grados, unas reivindicaciones aprobadas por el Parlamento de Cataluña el otoño de 2016, pero que el ejecutivo de Junts Pel Sí no ha llevado a la práctica. Es por ello que cientos de manifestantes recorrieron ayer la Via Laietana -en el marco de la segunda jornada de movilizaciones universitarias, convocada por las Asambleas de Facultades de las universidades de Barcelona y con el apoyo del SEPC- y se plantaron ante la sede de la Secretaría de Universidades e Investigación (justo frente al edificio de Correos), el organismo de la Generalitat que gestiona el ámbito de la enseñanza superior. Nadie las recibió.

Cuatro unidades enteras de la Brigada Móvil y del ARRO Barcelona -unos 300 agentes uniformats- recibieron la orden del consejero de Interior Jordi Jané: encapsular y echar una a una las manifestantes

En ese momento, hicieron pública la voluntad de acampar hasta conseguir sus reivindicaciones. Cientos de jóvenes se sentaron en el suelo al grito de “resistencia, resistencia” o “la calle será siempre nuestra”. Tres largas horas de espera, hasta medianoche, cuando un enorme dispositivo policial integrado por cuatro unidades enteras de la Brigada Móvil y del ARRO Barcelona -unos 300 agentes uniformats- recibió la orden del consejero de Interior Jordi Jané: encapsular y echar una a una las manifestantes. Uno de los dos helicópteros de la policía catalana, equipado con una cámara infrarroja de alta resolución -valorada en unos 300.000 euros- se situó en la vertical de la acampada, que hasta ese momento había conseguido desplegar tres tiendas. La Guardia Urbana, previamente, cortó el tráfico a la altura de la avenida de la Catedral.

El intento de acampada antes de ser desalojado / Victor Serri

Los antidisturbios de las unidades 3, 4, 5 y 6, comandados por el subinspector 00 perimetraron todo el último tramo de la Via Laietana y la calle del Consolat de Mar. La actuación recibió el apoyo de la unidad E-700, con la misión de registrar videográficamente cada paso, gracias a decenas de cámaras GoPro Hero3 Black Edition, que han costado unos 70.000 euros a las arcas públicas. La orden era clara: emplear la técnica del arrencacebes, eso sí, sin demasiados miramientos. Mediante tres avisos de megafonía, dieron la oportunidad a las manifestantes de levantarse voluntariamente. A continuación, se inició el operativo de desalojo, uno de los más voluminosos de los últimos años, sólo superado por la identificación de 418 manifestantes el 23 de enero de 2011 en la Casa de la Huelga -por orden de Felipe Puig, en el Palau del Cine de la Via Laietana. Ayer, de las más de 200 desalojadas, una veintena fueron identificadas y un número indeterminado quedaron lesionadas, según el balance de la organización antirrepresiva Alerta Solidaria.

Retorcer muñecas, tensar de las piernas -en algunos casos con tanta virulencia que los agentes caían a tierra-, pellizcar, agarró por el cuello, presionar en puntos sensibles del cuerpo, todo ello para hacer ceder la resistencia

La actuación fue contundente. Los agentes, de dos en dos o de cuatro en cuatro, hacían cola y recibían la orden de llevarse una manifestante, pero previamente tenían que liberar del resto de sentados en el suelo, con la que estaba cogida fuertemente por los brazos. Retorcer muñecas, tensar de las piernas -en algunos casos con tanta virulencia que los agentes caían a tierra-, pellizcar, agarró por el cuello o presionar en puntos sensibles del cuerpo, todo ello para hacer ceder la resistencia.
Fueron ochenta largos minutos en medio de abucheos y acusaciones de brutalidad por parte de las manifestantes. “Me han pulsado incluso los ojos, el cuello, me han hecho mucho daño”, explicaba Jofre poco después de cruzar el cordón. Caras de rabia entre la juventud, pero mezcladas con gritos como “sonríe, sonríe que ellos no saben de eso”. “¿Qué les explique a sus familias al llegar a casa?”, Le espetó uno de los concentrados a cara descubierta a un cabo que lo miraba desde detrás del pasamontañas.

Las manifestantes desalojadas eran conducidas hasta la calle del Consolat de Mar / Victor Serri

 

Prendas desgarradas, evidentes hematomas en la piel y momentos en que la tensión subía. Uno de estos instantes se vivió cuando el subinspector Jordi Arasa – condenado en sentencia firme por la agresión al ex diputado de la CUP David Fernández- empujó uno de los estudiantes contra la pared, con gesticulaciones de superioridad y un elevado tono de voz. Palabras ininteligibles desde la distancia. Entre las concentradas estaban las diputadas cupaires Mireia Boya y Eulàlia Reguant, o concejales de Santa Coloma de Gramenet y Badalona.

Una de las lesiones provocadas por la contundencia de la actuación policial 

A la una y media de la madrugada una chica alzó un megáfono y gritó: “hemos dado un ejemplo de resistencia y dignidad, gracias a todas, estamos orgullosas de todas ustedes, ahora mejor nos vamos de aquí, pero hagámoslo en grupo , no os vayáis solas “. En la Via Laietana, los camiones de BCNeta barrían los restos del intento de acampada, y también llevaban carteles, banderolas y octavillas. Los furgones de la BRIMO aún tardarían una hora en llegar a los sótanos del edificio Egara de Sabadell. Los agentes, aunque una hora más en llegar a casa. Las estudiantes vía Twitter anunciaron que daban por terminadas las dos jornadas de lucha bajo el lema #ProuTaxesAbusives, pero con la promesa “de volver y seguir el combate”.
https://directa.cat/nit-de-dignitat-resistencia-estudiantil-laietana

 

Contactar con La Haine

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal