lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 16/08/2020

[Cat/Cast] Prou governar per a les elits! Hi ha una altra manera de viure

Endavant
Basta de gobernar para las élites! Hay otra manera de vivir

Catala

La pandèmia de la Covid-19 ha fet evident que el capitalisme és incompatible amb la vida. En un moment en el qual era necessari dur a terme mesures valentes per tal que la factura social no recaigués en les treballadores, el règim borbònic del 78 ―i, per conseqüència, les autonomies― han salvaguardat el sistema econòmic per sobre de les necessitats de les classes populars.

Així doncs, hem vist com, en lloc d’agafar el control de la sanitat privada i passar recursos cap a la pública, s’ha fet just el contrari: els governs autonòmics han liquidat milers d’euros a la sanitat privada. Per exemple, la Generalitat de Catalunya va pagar als centres privats 4.308.992 euros per a la realització de proves PCR, o el govern Valencià ha gastat 3’’6 milions per derivar pacients cap a la privada. El govern autonòmic de les Illes s’acosta a la sanitat privada per reforçar la col·laboració dual, i ara la privada s’aprofita per treure rèdit econòmic dels turistes amb la Covid. A més, s’han mantingut unes condicions laborals precàries i d’explotació dels metges interins residents: des del 21 de juliol estan en vaga als MIR del País Valencià per demanar unes condicions laborals dignes. També hem vist com la sanitat pública ha de cobrir l’assistència en residències privades, que, en lloc de nacionalitzar-les, estan invertint diners i recursos humans públics sense tocar cap òrgan privat d’aquestes empreses. Així doncs, entenem que el que cal és deixar d’alimentar la sanitat privada i enfortir la pública, tant pel que fa a les condicions laborals de les sanitàries de l’Atenció Primària com pel que fa a apostar per un sistema sanitari de provisió, gestió i titularitat 100% pública. Hem vist com la població sortia a retre homenatge a les sanitàries, i ara cal que es facin polítiques que vagin cap al reconeixement real.

Les mesures associades a la crisi actual exposen la salut de la classe treballadora, no només en termes de gestió sanitària, sinó en termes de supervivència. D’aquesta manera, hem vist morir a un treballador del camp (temporer) per un cop de calor, a conseqüència d’haver estat exposat a altes temperatures; s’han destruït 418.000 llocs de treball als Països Catalans, i el Gobierno, lluny de donar solucions (nacionalització de la Nissan, nacionalització de sectors estratègics com la llum, l’aigua o el gas), ha facilitat que les empreses amb beneficis poguessin acollir-se als ERTOs, i això ha fet que, entre totes, assumim les pèrdues del gran capital.

Els PPCC han sostingut la majoria del seu PIB en el sector turístic i, lluny de canviar aquest model, hem vist com el president Torra feia una crida a la població a quedar-se a casa mentre anunciava que els turistes podien venir. El president Ximo Puig no s’ha volgut quedar enrere demanant treure la quarantena anunciada pel govern britànic a turistes provinents del País Valencià. I el govern d’Armengol, a les Balears, s’ha vist forçat a tancar Magaluf pel descontrol sanitari que estava causant, mentre la patronal turística posava en qüestió que els turistes haguessin de dur mascareta, a diferència de les residents, i la majoria de nous brots a les Balears es produeixen en hotels i altres serveis turístics. El turisme no genera riquesa per al poble; de fet, està demostrat que, on hi ha més turisme, hi ha més pobresa i salaris més baixos. Cal apostar per un model econòmic lluny del monocultiu turístic que ens precaritza com a treballadores. 

Els brots i l’augment de les infeccions posen en risc la salut, s’accentua l’aïllament provocat per les quarantenes i empitjora la doble explotació de les dones, que som aquelles que ocupem els llocs de treball feminitzats i precaris en el si de la sanitat, les residències de persones grans o els supermercats. A més, les persones que queden fora de l’àmbit estrictament laboral (majoritàriament dones i migrades) són totes aquelles que es guanyen el salari de manera informal (les que treballen sense contracte, per hores; treballadores de la llar; les que fan tasques de cures familiars, i prostitutes/treballadores de la salut), no tenen dret a cobrar ajudes ni prestacions derivades dels ERTOs, ni el subsidi especial per a les qui treballen en el Sistema Especial per a Empleats de la Llar de la Seguretat Social. Posar les cures al centre i reformular el caràcter informal del treball i de les cures és garantia per a una vida digna per a totes.

Els governs i les institucions assenyalen i criminalitzen el jovent per irresponsables i les migrades temporeres que es deixen la pell i la vida per beneficis del capitalisme. Amb això desvien el focus i eviten girar la mirada disconforme cap a la mala gestió del sistema sanitari actual i cap a la manca de mesures de prevenció als llocs de treball (com a les càrnies d’Osona, o recentment a bonÀrea, a Guissona), i es posa el focus en els individus en lloc de dur a terme reformes estructurals.

El caràcter classista de la gestió dels governs burgesos s’ha vist també en les mesures econòmiques adoptades: segueixen fent fora la gent de casa seva amb brutalitat policial, com en el cas de Castelló ―al c. Riu Nerbion―, on la resistència veïnal defensava un habitatge de protecció oficial propietat del fons d’inversió Lazora. Mentrestant, no han tocat els privilegis de l’oligarquia ni tampoc han augmentat l’impost a les grans fortunes. Encara es mantenen retards en els pagaments dels ERTOS, i tenim milers de persones arreu del País que no han vist ni un cèntim del sou, mentre grans empreses com les de l’Íbex 35 mantenen l’ERTO i segueixen acumulant capital de riquesa.

I, parlant de governs classistes, quin millor aliat que la Unió Europea. Els acords presos a mitjan juliol dins el marc del Consell Europeu, arran de la crisi de la Covid-19, torna a posar en evidència el caràcter neoliberal i capitalista. Les ajudes, els programes i les subvencions de “recuperació i resiliència” van associades a reformes insuficients per garantir una vida digna. La prestació de diners als estats s’haurà de retornar amb interessos, a còpia de privatitzacions dels serveis públics i essencials, amb l’augment d’impostos de la classe treballadora, amb la precarització de les feines i l’explotació del treball reproductiu, amb l’augment d’interessos dels productes necessaris per garantir la vida (habitatge, aliments, aigua, llum…). En aquest sentit, Endavant seguim afirmant que el model econòmic europeu només garanteix la supervivència de la banca i els mercats financers, i que aquest model mai no serà una garantia de drets dels pobles.

En definitiva, els rebrots no succeeixen només per l’acció del virus. La incapacitat per fer seguiment de casos i rastreig de contactes o per prendre mesures per protegir les treballadores demostra la institució capitalista està dissenyada per satisfer els interessos de la patronal i de l’oligarquia. Per això, Endavant i el conjunt de l’Esquerra Independentista creiem que “hi ha una altra manera de viure”. L’única alternativa és un sistema basat en la propietat social dels principals recursos productius i en la planificació de la producció i l’economia en funció de criteris de les necessitats socials.

El passat 27 de juliol vam presentar el programa i els 10 punts de la proposta “Hi ha una altra manera de viure” per fer front a la crisi i per una transformació econòmica i social com a única alternativa contra el capitalisme. Aquest programa és un marc d’acció política, un instrument per a l’organització. Cal crear un bloc popular de ruptura, un contrapoder popular, per impulsar un canvi social. Per això cal batallar aquestes mesures als carrers, als llocs de feina, a les aules, als casals i a tots els aspectes de les nostres vides. Al següent enllaç trobareu els punts del programa: https://www.endavant.org/programaaltramaneraviure/

Tot això no serà possible sense l’autodeterminació i la independència dels Països Catalans. Aquesta és la clau pel canvi de rumb cap al canvi social, econòmic i polític. Ni dins del marc estatal espanyol ni en el de les autonomies podrem aconseguir el canvi social profund. La independència és l’única via per obrir les portes a la transformació social, trencar amb el règim del 78 i eliminar les estructures de poder a les quals estem sotmeses. Només podrem garantir una vida digna per a totes si continuem lluitant per l’autodeterminació dels Països Catalans.

 Castellano

La pandemia de la Covid-19 ha hecho evidente que el capitalismo es incompatible con la vida. En un momento en el cual era necesario llevar a cabo medidas valientes para que la factura social no recayera en las trabajadoras, el régimen borbónico del 78 ―y, por consecuencia, las autonomías― han salvaguardado el sistema económico por encima de las necesidades de las clases populares.

Así pues, hemos visto cómo, en lugar de coger el control de la sanidad privada y pasar recursos hacia la pública, se ha hecho justo el contrario: los gobiernos autonómicos han liquidado miles de euros a la sanidad privada. Por ejemplo, la Generalitat de Cataluña pagó en los centros privados 4.308.992 euros para la realización de pruebas PCR, o el gobierno Valenciano ha gastado 3’’6 millones para derivar pacientes hacia la privada. El gobierno autonómico de las Islas se acerca a la sanidad privada para reforzar la colaboración dual, y ahora la privada se aprovecha para sacar rédito económico de los turistas con la Covid. Además, se han mantenido unas condiciones laborales precarias y de explotación de los médicos interinos residentes: desde el 21 de julio están en huelga a los MIR del País Valenciano para pedir unas condiciones laborales dignas. También hemos visto como la sanidad pública tiene que cubrir la asistencia en residencias privadas, que, en lugar de nacionalizarlas, están invirtiendo dinero y recursos humanos públicos sin tocar ningún órgano privado de estas empresas. Así pues, entendemos que el que hace falta es dejar de alimentar la sanidad privada y fortalecer la pública, tanto en cuanto a las condiciones laborales de las sanitarias de la Atención Primaria como en cuanto a apostar por un sistema sanitario de provisión, gestión y titularidad 100% pública. Hemos visto como la población salía a rendir homenaje a las sanitarias, y ahora hace falta que se hagan políticas que vayan hacia el reconocimiento real.

Las medidas asociadas a la crisis actual exponen la salud de la clase trabajadora, no solo en términos de gestión sanitaria, sino en términos de supervivencia. De este modo, hemos visto morir a un trabajador del campo (temporero) por un golpe de calor, a consecuencia de haber sido expuesto en altas temperaturas; se han destruido 418.000 puestos de trabajo en los Paísos Catalans, y lo Gobierno, lejos de dar soluciones (nacionalización de la Nissan, nacionalización de sectores estratégicos como la luz, el agua o el gas), ha facilitado que las empresas con beneficios pudieran acogerse a los ERTOs, y esto ha hecho que, entre todas, asumimos las pérdidas del gran capital.

Los PPCC han sostenido la mayoría de su PIB en el sector turístico y, lejos de cambiar este modelo, hemos visto como el presidente Torra hacía un llamamiento en la población a quedarse a casa mientras anunciaba que los turistas podían venir. El presidente Ximo Puig no se ha querido quedar atrás pidiendo sacar la cuarentena anunciada por el gobierno británico a turistas provenientes del País Valenciano. Y el gobierno de Armengol, en las Baleares, se ha visto forzado a cerrar Magaluf por el descontrol sanitario que estaba causando, mientras la patronal turística posaba en cuestión que los turistas tuvieran que llevar mascarilla, a diferencia de las residentes, y la mayoría de nuevos brotes en las Baleares se producen en hoteles y otros servicios turísticos. El turismo no genera riqueza para el pueblo; de hecho, está demostrado que, donde hay más turismo, hay más pobreza y salarios más bajos. Hay que apostar por un modelo económico lejos del monocultivo turístico que ente precaritza como trabajadoras.

Los brotes y el aumento de las infecciones posan en riesgo la salud, se acentúa el aislamiento provocado por las cuarentenas y empeora la doble explotación de las mujeres, que somos aquellas que ocupamos los puestos de trabajo feminizados y precarios en el seno de la sanidad, las residencias de personas grandes o los supermercados. Además, las personas que quedan fuera del ámbito estrictamente laboral (mayoritariamente mujeres y migradas) son todas aquellas que se ganan el salario de manera informal (las que trabajan sin contrato, por horas; trabajadoras del hogar; las que hacen tareas de curas familiares, y prostitutas/trabajadoras de la salud), no tienen derecho a cobrar ayudas ni prestaciones derivadas de los ERTOs, ni el subsidio especial para quienes trabajan en el Sistema Especial para Empleados del Hogar de la Seguridad Social. Posar las curas en el centro y reformular el carácter informal del trabajo y de las curas es garantía para una vida digna para todas.

Los gobiernos y las instituciones señalan y criminalizan la juventud por irresponsables y las migradas temporeras que se dejan la piel y la vida por beneficios del capitalismo. Con esto desvían el foco y evitan girar la mirada disconforme hacia la mala gestión del sistema sanitario actual y hacia la carencia de medidas de prevención a los puestos de trabajo (como las cárnicas de Osona, o recientemente a bonÀrea, en Guissona), y se posa el foco en los individuos en lugar de llevar a cabo reformas estructurales.

El carácter clasista de la gestión de los gobiernos burgueses se ha visto también en las medidas económicas adoptadas: siguen echando la gente de casa suya con brutalidad policial, como en el caso de Castelló ―al c. Riu Nerbion―, donde la resistencia vecinal defendía una vivienda de protección oficial propiedad del fondo de inversión Lazora. Mientras tanto, no han tocado los privilegios de la oligarquía ni tampoco han aumentado el impuesto a las grandes fortunas. Todavía se mantienen retrasos en los pagos de los ERTOS, y tenemos miles de personas en todo el País que no han visto ni un céntimo del sueldo, mientras grandes empresas como las de la Íbex 35 mantienen la ERTO y siguen acumulando capital de riqueza.

Y, hablando de gobiernos clasistas, qué mejor aliado que la Unión Europea. Los acuerdos tomados a mediados de julio dentro del marco del Consejo Europeo, a raíz de la crisis de la Covid-19, vuelve a posar en evidencia el carácter neoliberal y capitalista. Las ayudas, los programas y las subvenciones de “recuperación y resiliencia” van asociadas a reformas insuficientes para garantizar una vida digna. La prestación de dinero en los estados se tendrá que devolver con intereses, a copia de privatizaciones de los servicios públicos y esenciales, con el aumento de impuestos de la clase trabajadora, con la precarización de los trabajos y la explotación del trabajo reproductivo, con el aumento de intereses de los productos necesarios para garantizar la vida (vivienda, alimentos, agua, luz…). En este sentido, Adelante seguimos afirmando que el modelo económico europeo solo garantiza la supervivencia de la banca y los mercados financieros, y que este modelo nunca será una garantía de derechos de los pueblos.

En definitiva, los rebrotes no suceden solo por la acción del virus. La incapacidad para hacer seguimiento de casos y rastreo de contactos o para tomar medidas para proteger las trabajadoras demuestra la institución capitalista está diseñada para satisfacer los intereses de la patronal y de la oligarquía. Por eso, Adelante y el conjunto del Esquerra Independentista creemos que “hay otra manera de vivir”. La única alternativa es un sistema basado en la propiedad social de los principales recursos productivos y en la planificación de la producción y la economía en función de criterios de las necesidades sociales.

El pasado 27 de julio presentamos el programa y los 10 puntos de la propuesta “Hay otra manera de vivir” para hacer frente en la crisis y por una transformación económica y social como única alternativa contra el capitalismo. Este programa es un marco de acción política, un instrumento para la organización. Hay que crear un bloque popular de ruptura, un contrapoder popular, para impulsar un cambio social. Por eso hay que batallar estas medidas en las calles, a los lugares de trabajo, en las aulas, a los casales y a todos los aspectos de nuestras vidas. En el siguiente enlace encontraréis los puntos del programa: https://www.endavant.org/programaaltramaneraviure/

Todo esto no será posible sin la autodeterminación y la independencia de los Países Catalanes. Esta es la clave por el cambio de rumbo hacia el cambio social, económico y político. Ni dentro del marco estatal español ni en el de las autonomías podremos conseguir el cambio social profundo. La independencia es la única vía para abrir las puertas a la transformación social, romper con el régimen del 78 y eliminar las estructuras de poder a las cuales estamos sometidas. Solo podremos garantizar una vida digna para todas si continuamos luchando por la autodeterminación de los Paísos Catalans

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal