lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fT5G

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

08/08/2020 :: Nacionales PP.Catalans

[Cat/Cast] Riera (CUP): "Nosotros otro referéndum de pega no lo haremos"

x El Nacional
Defiende que la vía unilateral es "la única" posible para forzar el Estado a un diálogo que resuelva la situación y culmine con la autodeterminación

Catala

El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha defensat que la via unilateral és "l'única" possible per forçar l'Estat a un diàleg que resolgui la situació política catalana i culmini amb l'autodeterminació. Per això, ha rebutjat "qualsevol iniciativa que sigui merament simbòlica", com la celebració d'una nova consulta no pactada. "Nosaltres un altre referèndum de pega no el farem, ni el proposarem ni el convocarem", ha assegurat en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Per a la CUP, cal mantenir "la confrontació amb l'Estat" i això passa per la desobediència civil, per mobilització permanent i per defugir tota iniciativa "que no sigui efectiva". "L'època dels símbols s'ha acabat i s'ha esgotat", ha conclòs.

Riera ha opinat que aquesta és la via per forçar la negociació i ho ha exemplificat amb la taula de diàleg que s'ha obert entre el govern espanyol i la Generalitat. "És fruit d'un conflicte i d'una confrontació. És fruit de l'1 d'octubre i de la vaga general del 3 d'octubre" de 2017, ha argumentat. Per això, creu que "cada vegada que l'Estat es negui a resoldre el conflicte" cal respondre-hi amb "mesures unilaterals". "És l'únic camí que ens deixa l'Estat", ha avisat.

Aquestes mesures també passen per impulsar iniciatives socials que "tensionin" el marc competencial de la Generalitat. En aquest sentit, els cupaires estan treballant ja un programa electoral amb propostes "que en l'actual marc econòmic, jurídic i polític siguin possibles" ja que "la salut, la supervivència i el benestar no poden esperar", però alhora tenint present que "no es podran assumir plenament aquests drets dins de l'actual Constitució, Estatut i marc econòmic". "Per tant, la CUP també planteja propostes de superació d'aquest marc", ha asseverat Riera.

Eleccions "indefugibles"

Pel que fa a la candidatura amb què la CUP es presentarà a les properes eleccions, que Riera ha considerat "indefugibles", la formació està explorant aliances amb altres espais i treballa amb la possibilitat que persones que ja han estat diputats puguin repetir, com ell mateix. En preguntar-li si voldria renovar com a cap de llista per Barcelona, però, s'ha limitat a dir que tots els militants estan "a disposició de la militància tant per fer un pas al costat i no continuar com per fer un pas endavant i continuar".

Tot i que la CUP admet que la situació sanitària pel coronavirus pot alterar el calendari electoral i defensa no celebrar uns comicis "si no es donen les condicions de salut per fer-ho", Riera veu "inevitable i necessari" un canvi perquè el Govern actual està "esgotat", "exhaurit" i "no és operatiu". "No ha complert cap de les seves expectatives des del punt de vista independentista", ha lamentat, i ha acusat el president de la Generalitat, Quim Torra, de fer "molt de simbolisme" però "cap plasmació material concreta". "El que ha fet és gestionar les molles de l'autonomia, no s'ha transgredit ni una vegada el marc constitucional per tal de garantir drets i alhora ha estat una gestió d'acord amb els interessos de sempre", ha deplorat.

La data de les eleccions pot acabar depenent de la resolució de la inhabilitació de Torra, que per ara és en mans del Tribunal Suprem. Davant de la possibilitat que JxCat o ERC intentessin investir un altre president per esgotar la legislatura, Riera ha considerat "molt improbable" que la CUP donés suport a aquesta estratègia "si aquest candidat és de continuïtat del que ha estat fent fins ara el Govern o és merament una candidatura de transició per sostenir les mateixes polítiques que fins ara". "Perquè la CUP pogués entrar a parlar d'això, caldria un gir de 160 graus", ha advertit.

Castellano

El diputado de la CUP en el Parlamento Carles Riera ha defendido que la vía unilateral es "la única" posible para forzar el Estado a un diálogo que resuelva la situación política catalana y culmine con la autodeterminación. Por eso, ha rechazado "cualquier iniciativa que sea meramente simbólica", como la celebración de una nueva consulta no pactada. "Nosotros otro referéndum de pega no lo haremos, ni lo propondremos ni lo convocaremos", ha asegurado en una entrevista con la Agencia Catalana de Noticias (ACN).

Para la CUP, hay que mantener "la confrontación con el Estado" y eso pasa por la desobediencia civil, por movilización permanente y para rehuir toda iniciativa "de que no sea efectiva". "La época de los símbolos se ha acabado y se ha agotado", ha concluido.

Riera ha opinado que esta es la vía para forzar la negociación y lo ha ejemplarizado con la mesa de diálogo que se ha abierto entre el Gobierno y la Generalitat. "Es fruto de un conflicto y de una confrontación. Es fruto del 1 de octubre y de la huelga general del 3 de octubre" de 2017, ha argumentado. Por eso, cree que "cada vez que el Estado se niegue a resolver el conflicto" hace falta responder con "medidas unilaterales". "Es el único camino que nos deja el Estado", ha avisado.

Estas medidas también pasan por impulsar iniciativas sociales que "tensionen" el marco competencial de la Generalitat. En este sentido, los cupaires están trabajando ya un programa electoral con propuestas "que en el actual marco económico, jurídico y político sean posibles" ya que la salud, la supervivencia y el bienestar no pueden esperar, pero al mismo tiempo teniendo presente que "no se podrán asumir plenamente estos derechos dentro de la actual Constitución, Estatuto y marco económico". "Por lo tanto, la CUP también plantea propuestas de superación de este marco", ha aseverado Riera.

Elecciones "insoslayables"

Con respecto a la candidatura con que la CUP se presentará a las próximas elecciones, que Riera ha considerado "insoslayables", la formación está explorando alianzas con otros espacios y trabaja con la posibilidad que personas que ya han estado diputados puedan repetir, como él mismo. Al preguntarle si querría renovar como cabeza de lista por Barcelona, sin embargo, se ha limitado a decir que todos los militantes están "a disposición de la militancia tanto para dar un paso al lado y no continuar como para dar un paso adelante y continuar".

Aunque la CUP admite que la situación sanitaria por el coronavirus puede alterar el calendario electoral y defiende no celebrar unos comicios "si no se dan las condiciones de salud para hacerlo", Riera ve "inevitable y necesario" un cambio porque el Gobierno actual está "agotado", "agotado" y "no es operativo". "No ha cumplido ninguna de sus expectativas desde el punto de vista independentista", ha lamentado, y ha acusado al presidente de la Generalitat, Quim Torra, de hacer "mucho simbolismo" pero "ninguna plasmación material concreta". "Lo que ha hecho es gestionar las migas de la autonomía, no se ha transgredido ni una vez el marco constitucional con el fin de garantizar derechos y al mismo tiempo ha sido una gestión de acuerdo con los intereses de siempre", ha deplorado.

La fecha de las elecciones puede acabar dependiendo de la resolución de la inhabilitación de Torra, que por ahora es en manos del Tribunal Supremo. Ante la posibilidad de que JxCat o ERC intentaran investir a otro presidente para agotar la legislatura, Riera ha considerado "muy improbable" que la CUP diera apoyo a esta estrategia "si este candidato es de continuidad de lo que ha estado haciendo hasta ahora el Gobierno o es meramente una candidatura de transición para sostener las mismas políticas que hasta ahora". "Para que la CUP pudiera entrar a hablar de eso, haría falta un giro de 160 grados", ha advertido.

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fT5G

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal