lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fX8u

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

06/05/2021 :: Barcelona

Dos guàrdies civils que van vexar un home per no parlar en castellà afronten 2 anys de presó

x Nació Digital
El cas arriba a judici aquest dijous arran dels fets on la seguretat de l'aeroport va discriminar l'home en parlar-los en català i el van denunciar per desordre públic

Els dos guàrdies civils que van vexar un home amb càncer al Prat per no parlar en castellà afronten 2 anys de presó

El cas arriba a judici aquest dijous arran dels fets que van ocórrer el 2019, on la seguretat de l'aeroport va discriminar l'home en parlar-los en català i el van denunciar per desordre públic

 | 

Dos agents de la Guàrdia Civil s'enfronten a dos anys de presó després d'haver discriminat i vexat un home malalt de càncer a l'aeroport del Prat per no parlar en castellà. Els fets, que van ocórrer el 2019, arriben aquest dijous a judici al jutjat d'instrucció número 3 del Prat de Llobregat. A Catalunya, només existeix un precedent d’un cas de discriminació lingüística que hagi arribat a ser investigat per la via penal. Charlier, que sap parlar català però no castellà, es va veure obligat a abaixar-se els pantalons en públic per mostrar la bossa recol·lectora que porta arran d’una operació per càncer de colon.

 Els fets van ocórrer el passat 9 de desembre del 2019 a dos quarts de cinc del matí. El ciutadà Kris C., d'origen belga i resident del municipi de Bigues i Riells, va intentar passar pel control de seguretat de l'aeroport com tothom. Com ha explicat a NacióDigital, en Kris pateix càncer de còlon i arran d'una cirurgia per la malaltia, ha de dur una bossa d'estoma sota la roba. Però no es va acabar aquí el maltractament: posteriorment l'home va ser expulsat de l'avió que l'havia de portar a Charleroi (Bèlgica).

 En arribar al control, la seguretat de l'aeroport li demana que es tregui la roba que tapa la bossa d'estoma i ell s'hi nega. Segons explica ell mateix, l'home del control li contesta de manera vehement: "Estoma, estoma, què és una estoma?". En Kris domina diversos idiomes, entre els quals el neerlandès, el francès, l'angès i l'alemany. Parla català de manera correcta, per defensar-se, però no domina el castellà i només l'entén. És per això que no sap explicar què és una bossa d'estoma en aquest idioma. Aquest va ser un dels punts de més fricció amb el control i els agents de la Guàrdia Civil.

 El personal de seguretat continua insistint i l'home es nega a exhibir la bossa. Finalment, truquen a la Guàrdia Civil. Arriben dos agents, segons relata en Kris, i els torna a explicar la seva situació amb la cirurgia i l'idioma. Davant la impossibilitat del castellà, un dels agents respon enfadat: "Això és Espanya i aquí parlem en espanyol". Tornen a insistir amb la bossa d'estoma i finalment en Kris els l'acaba ensenyant abaixant-se els pantalons perquè la vegin clarament. Davant la situació, se l'emporten del control a una altra sala.

 Una segona denúncia

 La Guàrdia Civil el denuncia per "desordres públics" i li regiren tot el contingut de les seves maletes. A més, el fan despullar de cintura cap a munt, menys la zona dels pantalons (on hi ha la bossa d'estoma), però segons ha afirmat a aquest diari el Kris, "sí que li revisen les cames mentre li pregunten on viu". Quan troben el seu DNI, els agents constaten que viu a Riells del Fai, però en Kris els ho matisa: "És Bigues i Riells". Això provoca una segona denúncia, aquest cop per "negar-se a col·laborar amb la policia". 

 Després d'una hora de registres i les dues denúncies tramitades, el deixen marxar i pujar a l'avió sense cap mena de problema. Quan tot semblava anar bé, una hostessa crida el seu nom i l'avisa que ha de sortir de l'avió, que no pot volar per ordres de la policia. Segons relata, el pilot no havia rebut cap trucada però tot i això el deixen fora del vol. Ryanar, també explica en Kris, no el va col·locar en cap altre vol del dia ni de l'endemà. "Vés a Vueling", assegura que li van dir des de la companyia. En Kris recorrerà demà les dues denúncies interposades per la Guàrdia Civil.

https://www.naciodigital.cat/noticia/219575/dos-guardies-civils-van-vexar-home-amb-cancer-al-prat-no-parlar-castella-afronten-anys-preso?s=09#.YJLKOVjgpcc.twitter

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fX8u

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal