lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/eT9t

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

25/09/2015 :: País Valencià

El País Valencià serà punt d’entrada de tropes i material de l’OTAN

x Ainhoa Alberola / Directa.cat
L’operació Trindent Jucture és la maniobra militar de l’OTAN de més abast des de la Guerra Freda i es desenvoluparà principalment a la Península Ibèrica

El port marítim de Port de Sagunt pertany a l’Autoritat Portuària de València, que depén directament del Ministeri de Foment. La direcció s'ha limitat a dir que ha concedit els permisos però no coneix detalls de la operació

A partir del 27 de setembre el port marítim de Port de Sagunt (a la comarca del Camp de Morvedre) començarà a rebre material militar i tropes que participaran en l’operació Trindent Jucture de l’OTAN, prevista entre el 3 d’octubre i el 6 de novembre. Els vaixells arribaran des de països com el Regne Unit, Alemanya, Dinamarca, Itàlia, Croàcia o Bulgària, tal com s’ha informat des del Ministeri de Defensa espanyol. Aquest port podria haver estat escollit per la seua bona connexió terrestre amb els camps d’entrenament de Saragossa i de Chinchilla (Albacete), on han d’anar a parar els efectius que desembarquen.

Aquesta operació de l’OTAN és la més gran de l’última dècada i comprendrà maniobres militars per terra, mar i aire. És previst que hi participen 30.000 militars procedents de 30 Estats, dels quals 20.000 es desplegaran per diferents ciutats de la península Ibèrica. La principal finalitat d’aquesta operació serà la posada en marxa d’una força d’intervenció que puga desplegar-se ràpidament allà on siga necessari.
El Ministre de Defensa del Govern espanyol, Pedro Morenés, va presentar aquestes maniobres com una demostració de força i reivindicació del lideratge de l’Estat espanyol dins de l’OTAN. “Estem disposats a defensar les nostres societats i els nostres valors de la forma que siga necessària”, va dir. De fet, aquest entrenament anirà acompanyat d’una campanya de promoció que ha d’incloure accions com el llançament d’una etiqueta de Twitter o un microsite dins de la mateixa pàgina web del ministeri.

El Ministeri de Defensa espanyol ha llançat una campanya de promoció de l'operatiu militar amb una etiqueta de Twitter i i lloc web propi

El port de València també participarà en la preparació de les maniobres però en menor mesura. El trànsit al Port de Sagunt serà constant mentre que a València és previst que arriben naus de forma esporàdica. Des de Defensa asseguren que aquestes ciutats sols seran de trànsit i que no es faran maniobres en elles, i aclareixen que la part naval queda reservada per a les ciutats andaluses de Cadis i Almeria.

No obstant això, la setmana passada i fins al dia 18 de setembre, es va instaurar un campament militar al Grao Vell —una pedania costanera del municipi de Sagunt—, a un terreny molt proper al port marítim. La presència d’una bateria de míssils antiaeris va fer pensar a les veïnes de la zona que les maniobres de l’OTAN ja havien començat. Però des del Ministeri de Defensa desvinculen de l’operació Trindent Jucture aquestes pràctiques que, diuen, són exercicis regulars de protecció de l’espai aeri. Les tropes acampades provenien de la base de Fuencarral, que també participarà en les macromaniobres de l’aliança militar atlàntica.

La plataforma Fora OTAN del Port de Sagunt adverteix del perill de desenvolupar l'activitat militar al costat de quatre dipòsits de gas natural i un d’amoníac / Ainhoa Alberola 

 

Des de la recentment creada plataforma Fora OTAN del Port de Sagunt adverteixen del perill de desenvolupar aquest tipus de pràctiques a una zona industrial com aquesta. Al costat del port marítim se situen quatre dipòsits de gas natural de l’empresa Saggas i un d’amoníac de l’empresa de fertilitzants Fertiberia. La plataforma té previst la seua segona assembleahui mateix per terminar d’organitzar-se i concretar accions. Afirmen que la seua principal tasca consistirà a informar, perquè “no hi ha consciència del que és l’imperialisme”, diu Rubén membre de l’assemblea. “S’està violant la sobirania popular municipal, perquè no estan respectant a l’autoritat municipal ni les seues ordenances”, afegeix Rafa, també membre de la plataforma.

L'Ajuntament diu que se n'assabenta per la premsa

Guillermo Sampedro, regidor d’Esquerra Unida a Sagunt, afirma que divendres la seua formació presentarà davant la junta de portaveus de l’Ajuntament una moció conjunta amb els seus socis de govern, Compromís i ADN Morvedre (agrupació local vinculada a Podem), en contra de l’activitat de l’OTAN al municipi. “En la qüestió antimilitar hi ha sintonia”, afirma Sampedro. A més, assegura que el contingut de la moció encara està per concretar perquè les competències de l’Ajuntament en aquesta matèria són molt limitades. El port marítim de Port de Sagunt pertany a l’Autoritat Portuària de València, que depén directament del Ministeri de Foment.

La direcció del port marítim de Port de Sagunt, que depén del Ministeri de Foment, es diu que ha donat els permisos però que no tenen detalls de l'operació

L’alcalde del municipi de Sagunt, Quico Fernàndez (Compromís), va assegurar fa uns dies que es va assabentar per la premsa de la participació del municipi en les maniobres militars. El tema no es va tractar al Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària, al que ell pertany, raó per la qual ha traslladat una queixa. Per la seua part, des de l’Autoritat Portuària diuen que s’han limitat a concedir els permisos necessaris per a realitzar el trànsit de persones i material però que no coneixen més detalls de l’operació.

Saragossa lidera les mobilitzacions

La ciutat més activa contra les maniobres de l’OTAN és Saragossa —on han d’arribar uns 9.000 militars—, on, a través de la seua plataforma anti-OTAN s’estan organitzant diferents xerrades per explicar què és exactament aquesta aliança militar i quins són els seus interessos. En un comunicat, la plataforma assegura que aquesta operació té diferents “objectius secundaris” com són “la guerra cibernètica” o “la contenció de la marea migratòria africana” i que la posada en marxa d’una força d’intervenció ràpida va destinada a la “protecció dels interessos dels Estats Units en zones com Àfrica o Orient Mitjà”. En el marc de la campanya, el 25 de setembre hi ha programat un concert per visibilitzar el rebuig a l’OTAN en el qual han d’actuar artistes com Def con Dos, Berri Txerrak, Siniestro Total o Nacho Vegas, entre altres.

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/eT9t

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal