lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/eR9P

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

16/06/2015 :: Barcelona, Nacionales PP.Catalans

El Parlament català és a punt de demanar el tancament del CIE de Barcelona

x David Bou - Directa.cat
CiU i PSC encara no han clarificat la seva postura tot i ser claus en la votació que es celebrarà al ple del parlament durant el mes de juliol

 


A principis de juny es va celebrar l'última sessió d'aquest grup de treball parlamentari de revisió del model dels Centres d'Internament d'Estrangers

Quatre sessions i mig any després, el grup de treball de Revisió del model dels CIE del Parlament de Catalunya toca a la seva fi. A principis de juny es va celebrar l'última sessió d'aquest grup circumscrit a la Comissió de Drets Humans i Justícia de la cambra catalana. La següent cita serà el pròxim dia 2 de juliol, data prevista perquè els grups parlamentaris aprovin les conclusions del grup de treball en el si de la comissió. Aquell mateix dia també es decidirà la més que probable votació al ple del parlament de les conclusions que surtin del grup de treball. Si tot va segons el previst, el 9 de juliol s'entrarien les conclusions al ple i es podrien fer esmenes fins a la següent i darrera sessió plenària del mes de juliol, on el parlament debatria i es posicionaria sobre aquest assumpte.

La clau de tot plegat la tenen dos grups parlamentaris, el de CiU i el del PSC, que a hores d'ara encara no han anunciat quin serà el seu posicionament. Tot i que el parlament català no té competències per legislar en matèria d'immigració, una declaració institucional demanant el tancament del CIE de Barcelona suposaria un precedent molt important a l'Estat espanyol en matèria de drets humans. Al seu torn, afegiria més pressió en aquesta matèria a l'executiu de Rajoy, que ha rebut dures crítiques durant la legislatura per la seva postura intransigent enfront l'agreujament de la situació humanitària a la frontera sud.

Els grups d'ERC, ICV-EUiA i la CUP-AE, ja han anunciat que donaran suport a les conclusions presentades per Tancarem el CIE, campanya conjunta de Tanquem els CIE, SOS Racisme i la fundació Migrastudium, que ha tingut una participació cabdal al grup de treball parlamentari. Aquestes entitats han lliurat un document conjunt a tots els grups on els insten a incloure entre les conclusions del grup de treball nou propostes concretes. Tampoc se sap ben bé quina serà la postura que adopti Ciutadans, mentre que el Partit Popular de Catalunya ja ha mostrat, amb la seva postura bel·ligerant durant tot el grup de treball, que s'oposarà a postulats que defensin el respecte als drets humans de les persones migrants.

Des de Tanquem els CIE esperen un posicionament clar de CiU i PSC “han de decidir si estan del costat de la Catalunya dels drets humans o de l'Estat espanyol més ranci del Partit Popular”

Des de Tanquem els CIE esperen un posicionament clar de CiU i PSC “han de decidir si estan del costat de la Catalunya dels drets humans o de l'Estat espanyol més ranci del Partit Popular”. Per aquest motiu demanen que la mobilització del pròxim dissabte 20 de juny davant del CIE de la Zona franca sigui massiva, “hem de ser moltes per deixar clar als polítics d'aquest país que a Catalunya no hi tenen lloc centres on es vulneren sistemàticament els drets humans”.

Tanmateix, aquest no és ni molt menys l'únic debat que han plantejat al Parlament les organitzacions i entitats en defensa dels drets de les persones migrants. Moltes han estat les veus que han exigit un replantejament total de les polítiques migratòries, entrant a fons a discutir qüestions com el dret a la mobilitat, el dret a migrar i l'ús de dispositius de càstig i control com les batudes per perfil ètnic o els vols de deportació. Aquestes entitats han reivindicat el seu paper per bastir una nova política migratòria, alhora que han defensat Catalunya com una terra de migracions i de pas que tradicionalment ha fet polítiques inclusives d'acollida i de gestió de la diversitat.

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/eR9P

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal