lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fY9s

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

20/08/2021 :: Nacionales PP.Catalans

Gustau, la Transició al descobert

x Sense Ficció
Gustau Muñoz, un jove de setze anys, va morir l'11 de setembre del 1978 d'un tret efectuat per la policia en una manifestació.

Gustau Muñoz, un jove de setze anys, va morir l'11 de setembre del 1978 d'un tret efectuat per la policia en una manifestació. El seu cas, que es va arxivar sense arribar a cap judici, s'ha inclòs en la querella argentina contra el franquisme. Seria la primera vegada que un delicte comès durant la Transició espanyola es podria investigar com a crim de lesa humanitat

 A dos quarts de deu del vespre de l'Onze de Setembre del 1978, en el context d'una manifestació convocada pel Partit Comunista d'Espanya (internacional) (PCE(i)) a Barcelona en contra de la Transició espanyola i en favor de la independència de Catalunya, Gustau Muñoz de Bustillo es desploma en una vorera del carrer Ferran, prop de la confluència amb el carrer Avinyó, abatut per un tret a l'esquena. Un tret efectuat per la policia.

 L'artista gràfic Jordi Minguell (@JordioMinguell) il·lustra els fets de l'11 de setembre del 1978 al documental a partir de les declaracions de diversos testimonis ('Gustau, la Transició al descobert', de Jaume Domènech)

 En el moment de la mort, Gustau tenia només setze anys i havia acompanyat a la protesta el seu germà Marc, de divuit anys. Malgrat les confessions dels policies i de diversos testimonis, el cas va ser arxivat sense arribar a judici i mai ningú no va ser jutjat ni condemnat arran dels fets.

 Rodatge amb Marc Muñoz, germà de Gustau, a la plaça Sant Miquel, Barcelona

 "Gustau, la Transició al descobert", dirigit per Jaume Domènech, narra la perseverant recerca de veritat i justícia per part de la família de Gustau. L'assassinat del jove és el punt de partida per qüestionar una Transició de la qual s'han silenciat els centenars de crims comesos des dels seus inicis. En aquest escenari, l'obertura de la jurisdicció universal sorgeix com a única sortida enfront de la impunitat sostinguda fins a l'actualitat per un complex entramat polític, judicial, social, econòmic i cultural.

 Rodatge amb l'exdiputat i periodista David Fernàndez

 L'any 2018, quaranta anys després de l'assassinat de Gustau, els seus familiars troben la seva oportunitat a vint mil quilòmetres, a la República Argentina, de demanar justícia i aconseguir que un tribunal decideixi per primera vegada que un delicte comès durant la Transició espanyola pugui ser investigat com a crim de lesa humanitat. Aquest fet obre la porta a què aquest període s'inclogui a la querella argentina contra els crims del franquisme, es posi fi a la impunitat del règim del 78 i s'iniciï la via per a la reparació de la memòria de tantes i tantes víctimes oblidades de la Transició.

 Jesús Pelegrín, fotoperiodista entre 1978 i 1983, va cobrir les mobilitzacions convocades pel PCI amb Albert Ramis ('Gustau, la Transició al descobert', de Jaume Domènech)

 Més informació
Un documental rescata de l'oblit l'assassinat de Gustau Muñoz la Diada de l'Onze de Setembre de 1978

https://www.ccma.cat/tv3/sense-ficcio/gustau-la-transicio-al-descobert/noticia/3082828/

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fY9s

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal