lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 25/10/2020

Investigan a dos policías locales por una intervención a punta de pistola durante el Estado de alama

David Bou / Directa.cat
Los hechos fueron filmados por un vecino y se convirtieron en virales en las redes sociales hasta saltar a los medios de comunicación.

[Català]

Un jutjat de la Bisbal d'Empordà investiga dos policies locals per una intervenció a punta de pistola durant l’estat d’alarma

Els fets van ser filmats per un veí i van esdevenir virals a les xarxes socials fins a saltar als mitjans de comunicació. La família empordanesa d’origen gambià s’ha querellat contra els agents responsables, funcionaris públics d’un municipi governat pel tripartit format per ERC, CUP i En Comú Guanyem

Un moment de la intervenció policial el passat 18 d'abril, en ple confinament per la pandèmia de la COVID-19 / ARXIU

“La primera generació va venir aquí a buscar feina i callar; si els feien quelcom no passava res, volien evitar problemes. Però arriba un punt que nosaltres, que hem nascut aquí, veiem que com a persona tens uns drets i s’han de respectar; si et vulneren la teva dignitat o sobrepassen uns límits, t’has de queixar. Som d’aquí i ens defensarem fins on faci falta”. A l’Aissa encara li salten les llàgrimes quan parla de la situació en què es va trobar la seva família el migdia del 18 d’abril, en ple confinament per la pandèmia de la COVID-19. Ella treballa en un hospital i havia deixat temporalment la casa familiar per no posar en risc els seus pares i germans: “Em va trucar la meva germana explicant-me que havien vingut dos policies i havien colpejat el meu germà. Pensava que havia exagerat quan m’ho explicava, però aleshores vaig veure el vídeo i no m’ho creia, una actuació desmesurada.”

Tot va passar sota el pis de la família a l’avinguda de Josep Irla de la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà). Com es pot veure a les imatges enregistrades per un veí, un agent de la Policia Local d’aquest municipi crida “tu te vas trincao” almenys en dues ocasions abans d’aparèixer al vídeo. Tot seguit, se sent a la mare de la família dir “yo soy su madre, no puede salir de aquí” i irrompen en escena els dos policies, que redueixen el jove Berahima contra uns arbustos que delimiten l’entrada al pàrquing del bloc. En aquell moment, l’intenten tirar a terra i la mare i la germana (de tan sols quinze anys i vestida de rosa) s’acosten per protegir-lo, situació davant la qual els agents reaccionen encanonant les dues dones de la família Bachilly amb una pistola elèctrica Taser de color groc i una aparent arma de foc de color negre, que posteriorment l’Ajuntament va assegurar que era de gas pebre.

En l’enregistrament, es pot observar com el policia que empunya la pistola Taser dona una puntada de peu a la cara de Berahima i l’aconsegueix reduir col·locant-li el genoll sobre el cos

En els cinquanta segons i escaig que dura l’enregistrament, es pot observar com el policia que empunya la pistola Taser dona una puntada de peu a la cara de Berahima i l’aconsegueix reduir col·locant-li el genoll sobre el cos. Tanmateix, la mare i la germana van insistir a salvaguardar la integritat física del noi, que es va poder desempallegar de la violència policial malgrat l’agressivitat dels agents, que no deixaven d’apuntar amb les seves armes al cap les dones. “S’ha vist que ara més que mai s’han de denunciar aquests casos, sobretot perquè si aquesta actuació hagués estat contra membres d’un altre col·lectiu, no hauria estat igual”, assegura l’Aissa en nom de la seva família.

 

Quatre dies després dels fets, la lletrada Laia Serra va presentar una querella al jutjat de guàrdia de la Bisbal en representació de la mare, la germana, el Berahima i un altre dels seus germans, en Mamadou, que no apareix a les imatges. La querella ha estat acceptada i a hores d’ara els policies actuants, un agent i un caporal amb targeta d’identificació policial (TIP) 158 i 175 resten a l’espera de declarar com a investigats pels delictes de lesions i de tortura o contra la integritat moral, amb els agreujants de discriminació de l’article 22.4 del Codi Penal i de prevalença del caràcter públic del culpable, per la seva condició de funcionaris. Per la seva banda, el jutjat també investiga els quatre integrants de la família que van prendre part en els fets pels delictes d’atemptat i resistència contra l’autoritat i lesions.

L’actuació policial hauria estat motivada per la presència de Berahima, juntament amb el seu germà Mamadou, al garatge comunitari de l’edifici. A causa del confinament decretat per les autoritats per la pandèmia de la COVID-19 i la impossibilitat de sortir al carrer, tots dos estaven prenent l’aire en aquest espai quan van aparèixer els dos agents i van baixar per la rampa al pàrquing de la planta -1. En aquell moment, Mamadou els hauria preguntat el motiu de la seva presència i els policies li haurien recriminat de males maneres el seu interès. Aleshores, en Mamadou els va qüestionar la seva entrada en una propietat privada i, lluny de persuadir-los, els agents van anunciar que entrarien dins l’edifici.

Durant les setmanes posteriors a l’incident, els sindicats policials, de la mà d’alguns mitjans de comunicació, van intentar justificar l’actuació policial engegant un procés de criminalització contra Berahima

Mogut per la por, en Mamadou va pujar les escales per tancar-se al pis familiar i els policies el van interceptar abans que ho aconseguís i li van demanar la documentació, que en aquell moment no portava a sobre. Els agents haurien intentat endur-se el jove –arribant a agredir-lo per tal d’assolir el seu propòsit– i aquest va començar a cridar per demanar ajuda, moment en el qual va irrompre el seu cosí, veí del mateix immoble, i el va aconseguir agafar per introduir-lo al seu pis. En Berahima, alertat pels crits de socors del seu germà, es va topar posteriorment amb els policies, que van desencadenar la situació que mostren les imatges en voler endur-se’l detingut.


Criminalització d’una comunitat migrant

Durant les setmanes posteriors a l’incident, els sindicats policials, de la mà d’alguns mitjans de comunicació, van intentar justificar l’actuació policial engegant un procés de criminalització contra el Berahima, publicant informacions sobre la seva presumpta participació setmanes abans en el robatori d’una motocicleta. “Els policies van anar al garatge, van veure la cara del Berahima i del Mamadou i els van demanar la documentació. Si realment vens a buscar el Berahima i saps qui és, per què has anat pel Mamadou?”, es pregunta l’Aissa. “Nosaltres som nascuts a la Bisbal, som cinc germans que tenim de 15 a 26 anys, els meus pares són d’origen gambià però fa més de trenta anys que viuen al poble i la família hi està arrelada de tota la vida”, explica la jove, que encara no es creu el que estan vivint.

“Jo crec que si hagués estat una persona amb unes característiques d’aquí de tota la vida, haurien dialogat. Amb nosaltres, com ens creuen diferents, amb un nivell socioeconòmic baix, pensen que poden fer el que els doni la gana. Ja no és només racisme, aquí entra el que és el classisme, perquè segurament si fossin uns negres rics, no els hauria passat això”, afirma la jove amb contundència. La comunitat gambiana de la Bisbal és extensa i la majoritària d’origen africà a la capital del Baix Empordà. Des del primer moment s’han bolcat amb la família Bachilly per oferir-los el seu suport davant d’uns fets que els han situat al punt de mira, motiu pel qual ara se senten més desprotegits. “La policia és una persona a la qual tu has de poder acudir quan hi ha algun problema, se suposa que són l’autoritat, jo els veia com algú que va cap al bé i al vídeo veus que és totalment al contrari. Mai penses que això et passarà a tu, jo mai hauria pensat que això passaria a la Bisbal”, confessa l’Aissa encara contrariada.

L’equip de govern del municipi capitanejat per l’alcalde d’ERC, Enric Marquès, que governa en coalició amb la CUP i En Comú Guanyem, va prendre la decisió de suspendre de sou i feina els agents la mateixa tarda dels fets

L’equip de govern del municipi capitanejat per l’alcalde d’ERC, Enric Marquès, que governa en coalició amb la CUP i En Comú Guanyem, va prendre la decisió de suspendre de sou i feina els agents la mateixa tarda dels fets. En un comunicat, van titllar l’actuació de “desproporcionada” i van anunciar que obrien un expedient per esclarir el que havia succeït. La reacció dels policies no es va fer esperar i el mes de juny van presentar al jutjat de primera instància de la Bisbal una demanda de conciliació contra l’alcalde. En l’escrit, exigeixen que es disculpi públicament per haver permès que el consistori emetés aquest comunicat, en el qual es rebutjava qualsevol actitud “racista, xenòfoba, masclista o autoritària”, associant de retruc aquests qualificatius a l’actuació dels agents. A més a més, demanaven que reconegués explícitament que els policies no van tenir una actitud racista i que no faria efectiva la seva suspensió, sota l’amenaça de poder incórrer en un delicte de prevaricació. Paral·lelament, l’advocat dels dos agents, Carles Monguilod, va entrar un escrit a l’Ajuntament en el qual sol·licita que el procediment de diligències preliminars s’aturi fins que no es resolgui el procés penal.

Ara el cas està en mans dels tribunals, qui hauran de depurar responsabilitats. Els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de la investigació i a part del vídeo que va esdevenir viral tenen les gravacions de les dues càmeres que duien els policies durant la seva intervenció, una adossada a l’uniforme i l’altra a la pistola Taser, ambdós elements incorporats pel consistori a l’equipament del cos de Policia Local l’agost de 2019. D’altra banda, la societat civil de la Bisbal s’ha activat i ha creat un grup de suport a la família, que té previst desenvolupar la campanya #DretsLocalsDretsHumans per promoure una sèrie d’accions de debat entorn d’aquest cas i “transformar el greuge i el dolor” que ha provocat, segons les seves impulsores. Per això, demanen a l’equip de govern que doni suport a la celebració d’un acte públic sobre les intervencions policials comunitàries i el respecte a la diversitat i als drets i llibertats en les actuacions de les policies locals, quelcom que consideren una “assignatura pendent”, així com que es comprometi a “restaurar el dany patit per aquesta família i per extensió a tota la comunitat migrada i que col·labori a incorporar canvis que facin que no es torni a repetir”.

Per la seva banda, l’Aissa ho té clar: “El que esperem és que això no torni a passar i que la policia admeti que ha estat un error, que siguin clars i que diguin la veritat. Som persones i et pots equivocar, però quan tu estàs a la teva feina has d’estar a lloc i saber quins límits tens, i ells els han sobrepassat”, conclou.

_____________________

[Castellano]

Un juzgado de la Bisbal investiga a dos policías locales por una intervención a punta de pistola durante el estado de alarma

Los hechos fueron filmados por un vecino y se convirtieron en virales en las redes sociales hasta saltar a los medios de comunicación. La familia ampurdanesa de origen gambiano se ha querellado contra los agentes responsables, funcionarios públicos de un municipio gobernado por el tripartito formado por ERC, CUP y En Comú Guanyem

Un momento de la intervención policial el pasado 18 de abril, en pleno confinamiento por la pandemia de la Covidien-19 / ARCHIVO

"La primera generación vino aquí a buscar trabajo y callar; si los hacían algo no pasaba nada, querían evitar problemas. Pero llega un punto que nosotros, que hemos nacido aquí, vemos que como persona tienes unos derechos y deben respetarse; si te vulneran tu dignidad o sobrepasan unos límites, debes quejarse. Somos de aquí y nos defenderemos hasta donde haga falta ". A Aissa aún le saltan las lágrimas cuando habla de la situación en que se encontró a su familia el mediodía del 18 de abril, en pleno confinamiento por la pandemia de la Covidien-19. Ella trabaja en un hospital y había dejado temporalmente la casa familiar para no poner en riesgo sus padres y hermanos: "Me llamó mi hermana contándome que habían venido dos policías y habían golpeado mi hermano. Pensaba que había exagerado cuando me lo contaba,

Todo pasó bajo el piso de la familia en la avenida de Josep Irla de la Bisbal (Baix Empordà). Como se puede ver en las imágenes grabadas por un vecino, un agente de la Policía Local de este municipio grita "tu te vas trincao" al menos en dos ocasiones antes de aparecer en el vídeo. A continuación, se siente a la madre de la familia decir "yo soy su madre, no puede salir de aquí" e irrumpen en escena los dos policías, que reducen el joven Berahima contra unos arbustos que delimitan la entrada al parking del bloque. En ese momento, la intentan tirar al suelo y la madre y la hermana (de tan sólo quince años y vestida de rosa) se acercan para protegerlo, situación ante la que los agentes reaccionan encañonando las dos mujeres de la familia Bachilly con una pistola eléctrica Taser de color amarillo y una aparente arma de fuego de color negro, que posteriormente el Ayuntamiento aseguró que era de gas pimienta.

En la grabación, se puede observar como el policía que empuña la pistola Taser da una patada en la cara de Berahima y la consigue reducir colocándole la rodilla sobre el cuerpo

En los cincuenta segundos y pico que dura la grabación, se puede observar como el policía que empuña la pistola Taser da una patada en la cara de Berahima y la consigue reducir colocándole la rodilla sobre el cuerpo. Sin embargo, la madre y la hermana insistieron en salvaguardar la integridad física del chico, que se pudo librar de la violencia policial a pesar la agresividad de los agentes, que no dejaban de apuntar con sus armas en la cabeza las mujeres. "Se ha visto que ahora más que nunca hay que denunciar estos casos, sobre todo porque si esta actuación hubiera sido contra miembros de otro colectivo, no habría sido igual", asegura el Aissa en nombre de su familia.

 

Cuatro días después de los hechos, la letrada Laia Serra presentó una querella en el juzgado de guardia de la Bisbal en representación de la madre, la hermana, Berahima y otro de sus hermanos, Mamadou, que no aparece en las imágenes. La querella ha sido aceptada y actualmente los policías actuantes, un agente y un cabo con tarjeta de identificación policial (TIP) 158 y 175 están a la espera de declarar como investigados por los delitos de lesiones y de tortura o contra la integridad moral, con los agravantes de discriminación del artículo 22.4 del Código Penal y de prevalencia del carácter público del culpable, por su condición de funcionarios. Por su parte, el juzgado también investiga a los cuatro integrantes de la familia que tomaron parte en los hechos por los delitos de atentado y resistencia contra la autoridad y lesiones.

La actuación policial habría sido motivada por la presencia de Berahima, junto con su hermano Mamadou, en el garaje comunitario del edificio. Debido al confinamiento decretado por las autoridades por la pandemia del Covid-19 y la imposibilidad de salir a la calle, ambos estaban tomando el aire en este espacio cuando aparecieron los dos agentes y bajaron por la rampa en el parking de la planta -1. En ese momento, Mamadou les habría preguntado el motivo de su presencia y los policías le habrían recriminado de malas maneras su interés. Entonces, en Mamadou los cuestionó su entrada en una propiedad privada y, lejos de persuadirlos, los agentes anunciaron que entrarían dentro del edificio.

Durante las semanas posteriores al incidente, los sindicatos policiales, de la mano de algunos medios de comunicación, intentaron justificar la actuación policial poniendo en marcha un proceso de criminalización contra Berahima

Movido por el miedo, Mamadou subió las escaleras para encerrarse en el piso familiar y los policías lo interceptaron antes de que lo consiguiera y le pidieron la documentación, que en ese momento no llevaba encima. Los agentes habrían intentado llevarse al joven -llegando a agredirle para alcanzar su propósito- y éste comenzó a gritar para pedir ayuda, momento en el que irrumpió su primo, vecino del mismo inmueble, y le consiguió coger para introducirlo en su piso. Berahima, alertado por los gritos de socorro de su hermano, se topó posteriormente con los policías, que desencadenaron la situación que muestran las imágenes al querer llevárselo detenido.


Criminalización de una comunidad migrante

Durante las semanas posteriores al incidente, los sindicatos policiales, de la mano de algunos medios de comunicación, intentaron justificar la actuación policial poniendo en marcha un proceso de criminalización contra Berahima, publicando informaciones sobre su presunta participación semanas antes en el robo de una motocicleta. "Los policías fueron al garaje, vieron la cara de Berahima y de Mamadou y les pidieron la documentación. Si realmente vienes a buscar a Berahima y sabes quién es, por qué has ido por Mamadou? ", Se pregunta el Aissa. "Nosotros somos nacidos en la Bisbal, somos cinco hermanos que tenemos de 15 a 26 años, mis padres son de origen gambiano pero hace más de treinta años que viven en el pueblo y la familia está arraigada de toda la vida", explica la joven, que aún no se cree lo que están viviendo.

"Yo creo que si hubiera sido una persona con unas características de aquí de toda la vida , habrían dialogado. Con nosotros, como nos creen diferentes, con un nivel socioeconómico bajo, piensan que pueden hacer lo que les dé la gana. Ya no es sólo racismo, aquí entra lo que es el clasismo, porque seguramente si fueran unos negros ricos, no les habría pasado esto ", afirma la joven con contundencia. La comunidad gambiana de la Bisbal es extensa y la mayoritaria de origen africano en la capital del Baix Empordà. Desde el primer momento se han volcado con la familia Bachilly para ofrecerles su apoyo ante unos hechos que los han situado en el punto de mira, por lo que ahora se sienten más desprotegidos. "La policía es una persona a la que tú tienes que poder acudir cuando hay algún problema, se supone que son la autoridad, yo los veía como alguien que va hacia el bien y en el vídeo ves que es totalmente al contrario. Nunca piensas que esto te pasará a ti, yo nunca habría pensado que esto pasaría en la Bisbal ", confiesa el Aissa aún contrariada.

El equipo de gobierno del municipio capitaneado por el alcalde de ERC, Enrique Marqués, que gobierna en coalición con la CUP y En Común Ganamos, tomó la decisión de suspender de empleo y sueldo a los agentes la misma tarde de los hechos

El equipo de gobierno del municipio capitaneado por el alcalde de ERC, Enrique Marqués, que gobierna en coalición con la CUP y En Comú Guanyem, tomó la decisión de suspender de empleo y sueldo a los agentes la misma tarde de los hechos. En un comunicado, tildaron la actuación de "desproporcionada" y anunciaron que abrían un expediente para aclarar lo sucedido. La reacción de los policías no se hizo esperar y el mes de junio presentaron en el juzgado de primera instancia de la Bisbal una demanda de conciliación contra el alcalde. En el escrito, exigen que se disculpe públicamente por haber permitido que el consistorio emitiera este comunicado, en el que se rechazaba cualquier actitud "racista, xenófoba, machista o autoritaria", asociando de paso estos calificativos a la actuación de los agentes. Además, pedían que reconociera explícitamente que los policías no tuvieron una actitud racista y que no haría efectiva su suspensión, bajo la amenaza de poder incurrir en un delito de prevaricación. Paralelamente, el abogado de los dos agentes, Carles Monguilod, entregó un escrito al Ayuntamiento en el que solicita que el procedimiento de diligencias preliminares se detenga hasta que no se resuelva el proceso penal.

Ahora el caso está en manos de los tribunales, quienes deberán depurar responsabilidades. Los Mossos se han hecho cargo de la investigación y a parte del vídeo que se convirtió en viral tienen las grabaciones de las dos cámaras que llevaban los policías durante su intervención, una adosada al uniforme y la otra en la pistola Taser, ambos elementos incorporados por el consistorio al equipamiento del cuerpo de Policía Local en agosto de 2019. por otra parte, la sociedad civil de la Bisbal se ha activado y ha creado un grupo de apoyo a la familia , que tiene previsto desarrollar la campaña #DretsLocalsDretsHumans para promover una serie de acciones de debate en torno a este caso y "transformar el agravio y el dolor" que ha provocado, según sus impulsoras. Por ello, piden al equipo de gobierno que apoye la celebración de un acto público sobre las intervenciones policiales comunitarias y el respeto a la diversidad y a los derechos y libertades en las actuaciones de las policías locales, algo que consideran una " asignatura pendiente ", así como que se comprometa a" restaurar el daño sufrido por esta familia y por extensión a toda la comunidad migrada y que colabore a incorporar cambios que hagan que no se vuelva a repetir ".

Por su parte, Aissa lo tiene claro: "Lo que esperamos es que esto no vuelva a pasar y que la policía admita que ha sido un error, que sean claros y que digan la verdad. Somos personas y te puedes equivocar, pero cuando tú estás en tu trabajo tienes que estar en lugar y saber qué límites tienes, y ellos los han sobrepasado ", concluye.

https://directa.cat/un-jutjat-de-la-bisbal-demporda-investiga-dos-policies-locals-per-una-intervencio-a-punta-de-pistola-durant-lestat-dalarma/

 

Contactar con La Haine

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal