lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fL8B

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

24/10/2018 :: Barcelona

Jordi Borràs: ‘Cuando me agreden dentro del callejón, enseguida llamé “policía”. Y el policía era él

x Andrés Barnils / Vilaweb
[Cat/Cast] Entrevista al fotoperiodista especializado en extrema derecha. Jordi fue agredido por un Policía al grito de “Viva Franco!” y ahora es imputado por “agresión”

Jordi Borràs: ‘Quan m’agredia dins el carreró, de seguida vaig cridar “policia!”. I el policia era ell’

Entrevista al fotoperiodista especialitzat en extrema dreta

Jordi Borràs, fotoperiodista reconegut, va denunciar aquest estiu l’agressió que va rebre al crit de ‘Viva Franco!’. L’agressor va trencar-li el nas i es va descuidar una navalla. Al cap de poc es va saber que era un agent de la policia espanyola. Aquest cas va tenir un fort impacte en l’opinió pública. Aquesta setmana hem sabut que el policia també l’ha denunciat a ell i que dilluns la justícia els escoltarà tots dos. Borràs s’ha especialitzat a denunciar l’extrema dreta i és autor de llibres de referència (per exemple, Plus Ultra: Una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya i Desmuntant Societat Civil Catalana) i d’un llibre molt venut: Dies que duraran anys. En aquesta entrevista Jordi Borràs explica com recorda l’agressió, com encara la visita a la justícia i com veu la seva professió.

Recordem els fets.
—Aquest estiu jo sortia de la presentació de la Crida Nacional, a l’Ateneu Barcelonès. I a l’altura del carrer de Capellades una persona em va increpar cridant ‘¡Viva Espanya!’. No li vaig fer cabal. Al cap d’uns metres s’adona que no hi ha ningú, se’m posa davant la cara i torna a cridar, ara molt més fort: ‘¡Viva Espanya! ¡Viva Franco!’ I em cau una pluja de cops de puny, que no en sóc conscient fins que no sóc a terra, ple de sang. Mentre m’agredeix dins el carreró, de seguida crido ‘policia!’. I el policia era ell.

Molt bèstia.

—Primer no hi dono credibilitat. No m’ho puc creure, que ell sigui policia. I finalment acabem sabent per la premsa que sí, que és policia. Un inspector de la brigada d’informació de la policia nacional.

Quantes n’heu rebut, d’agressions com aquesta?
—En cinc anys dec haver posat una dotzena de denúncies per amenaces, coaccions o cops. Però com aquesta, cap. Penseu que em va esmicolar el nas. El nas és molt delicat i no es parteix pel mig, sinó en molts fragments. També vaig arrossegar mal a les costelles i a les cervicals. L’endemà de l’agressió em podien llançar.

També us trobeu una navalla.
—Sí. Quan aquesta persona s’escapa corrent, entre els objectes que es deixa hi ha una navalla.

Teniu testimonis?
—Els primers testimonis arriben quan m’està agredint, sí. Però en el primer impacte estem sols.

Doncs ara és ell que us denuncia!
—Trobo escandalós que m’encausin. La denúncia d’aquest senyor no se sosté per enlloc. Diu que sóc jo que l’increpo i l’agredeixo. Vull deixar clar que tot això que diu aquesta persona és un relat inventat. Si això arriba a ser com diu ell, que jo sóc l’agressor i l’identifico, doncs jo ara mateix estaria detingut. No en tinc cap dubte. Un ciutadà agredint un policia espanyol? Això seria portada a tots els diaris i jo seria a la presó. I no.

Per què creieu que us empaita?
—Entenc que per la meva feina, que vaig començar ara fa cinc anys, de cobrir i investigar l’extrema dreta, i posant denuncies per amenaces i intents d’agressió rebudes. Parlem d’aquest context. Aquesta tardor he posat tres denúncies. La primera, per amenaça d’agressió durant una manifestació espanyolista. La segona, a un individu que em va pegar amb un casc davant la seu de l’ANC. I la tercera, perquè van aparèixer pintades a l’escola Ramon Llull, després del primer d’octubre. Hi deia: ‘Jordi Borràs cambra de gas. Jueu. Fill de puta.’ Ja ho veieu.

Un altre cas és Pedro Chaparro. I VilaWeb ha sabut que Pedro Chaparro, de Democracia Nacional, ha estat condemnat per amenaces contra Jordi Borràs. Condemnat a un any de presó i per haver demanat en un míting que us peguessin. Chaparro també és un dels agressors de Blanquerna. Doncs ara el jutge n’ha frenat l’ingrés a la presó!
—Us confirmo la notícia. Teniu raó. Al senyor Pedro Chaparro li han suspès l’entrada a la presó per segona vegada. Al meu judici el van condemnar a un any de presó i ara el jutge n’ha suspès l’entrada. Ho hem sabut aquesta setmana. La defensa addueix que té un perfil normalitzat. Pare, feina i vida estable. Passa que nosaltres diem que en el moment de la meva amenaça, també. Hi hem presentat recurs i estem pendents que es resolgui.

Com tractarà ara la justícia un agent de la policia espanyola enfront d’un ciutadà com vós?
—Jo aspiro que davant la justícia siguem tots iguals. Haig de confiar en això. Hi ha una qüestió: no és una agressió qualsevol. Hi ha un agreujant ideològic. Em pega perquè jo faig una feina determinada. Aquesta persona m’identifica i em crida ‘¡Viva España i Viva Franco!’. ‘¡Viva Franco!’, tu, abans de trencar-me el nas. Entenc que hi ha un component ideològic. I espero que es tingui en compte que l’agressor va fer una proclama franquista. Que sigui constitutiu de delicte.

—Per què t’hi posaves, noi. Segur que algú us ho diu.
—Crec que el fotoperiodisme té una funció social. Per això m’hi posava. Perquè és evident que viuria més tranquil fent fotografies de casaments i comunions. El fotoperiodisme fa una funció social de lluita pels drets col·lectius i les llibertats col·lectives. No tinc ni fusta d’heroi ni vocació de màrtir, però sí que tinc una escala de valors. I crec que amb la feina que faig puc aportar coses positives a la societat. Per exemple, posar en evidència els moviments antidemocràtics que volen liquidar la democràcia del teu país. Recordem que vivim en un país on l’extrema dreta va posar una bomba a la revista satírica el Papus, a la plaça de Castella. Els mitjans al principi deien que valia més no parlar-ne perquè era fer-ne propaganda. Cal entendre i diferenciar la denúncia social i periodística de la propaganda. Propaganda és això que ha passat amb Vox. Entre 5 i 7 diputats a les darreres enquestes. No deu pas ser perquè alguns mitjans, en lloc de fer periodisme, han fet publireportatges? Jo sí que crec en la denúncia periodística i social.


—Quin suport heu rebut?
—De tothom. Periodistes de l’òrbita de l’espanyolisme, també. Podem diferir molt de les idees, però quan els tens davant se solidaritzen amb tu. I de manera sincera. També de publicacions europees especialitzades en extrema dreta, com la revista sueca Expo. Revista coneguda i pionera, cofundada per Steg Larson. O la britànica Hope not Hate, que en va fer un article abans que alguna premsa espanyola en parlés. Bastant curiós. Aquí el col·legi de periodistes s’ha portat fantàsticament bé, això és cert. Des del punt de vista gremial, no en tinc cap queixa. Al contrari: agraïment etern al gremi i a tothom. L’altre dia veia un article al diari flamenc i tot.

Titular més bèstia que recordeu?
—A Voces del Pueblo: ‘El “filoetarra Jordi Borràs” se pinta los labios y acusa a la Policía Nacional de agredirle.’ Jo flipava.

Dilluns el tornareu a veure, el policia?
—No ho sé. No és judici. Només declaracions. Potser entrarem primer l’un, i després l’altre. Hi vaig amb la intranquil·litat de saber que hi ha gent que es creu tan impune per a agredir un fotoperiodista mentre crida ‘¡Viva España!’ i ‘¡Viva Franco!’. I no li passa res. Hi vaig molt intranquil per això. Però a la vegada hi vaig tranquil perquè quan això es posi davant un jutjat, i en una sala de vistes, la seva versió caigui pel propi pes. Jo no sóc una persona ni violenta ni agressiva.

----

[Castellano]

Jordi Borràs: ‘Cuando me agreden dentro del callejón, enseguida llamé “policía”. Y el policía era él ‘

Entrevista al fotoperiodista especializado en extrema derecha. Jordi fue agredido por un Policía Nacional al grito de “Viva Franco!” y ahora es imputado por “agresión”.

Jordi Borràs, fotoperiodista reconocido, denunció este verano la agresión que recibió al grito de ‘Viva Franco!’. El agresor le rompió la nariz y olvidó una navaja. Al poco se supo que era un agente de la policía española. Este caso tuvo un fuerte impacto en la opinión pública. Esta semana hemos sabido que el policía también lo ha denunciado a él y que el lunes la justicia los escuchará ambos. Borràs se ha especializado en denunciar la extrema derecha y es autor de libros de referencia (por ejemplo, Plus Ultra: Una crónica gráfica del españolismo en Cataluña y Desmontando Sociedad Civil Catalana ) y de un libro muy vendido: Días que durarán años. En esta entrevista Jordi Borràs explica como recuerda la agresión, como aún la visita a la justicia y cómo ve su profesión.

– Recordemos los hechos. 
-Este verano yo salía de la presentación de la Crida Nacional, en el Ateneu Barcelonès. Y a la altura de la calle de Capellades una persona me increpó gritando ‘¡Viva España!’. No le hice caso. Al cabo de unos metros se da cuenta que no hay nadie, se me pone delante de la cara y me vuelve a llamar, ahora mucho más fuerte: ‘¡Viva España! ¡Viva Franco! ‘ Y me cae una lluvia de puñetazos, que no soy consciente hasta que no soy en el suelo, lleno de sangre. Mientras me agreden dentro del callejón, enseguida llamo ‘policía’. Y el policía era él.

– Muy bestia. 

-Primero no doy credibilidad. No me lo puedo creer, que él sea policía. Y finalmente acabamos sabiendo por la prensa que sí, que es policía. Un inspector de la brigada de información de la policía nacional.

– ¿Cuántas veces has recibido agresiones como ésta? 
-En cinco años debo haber puesto una docena de denuncias por amenazas, coacciones o golpes. Pero como esta, ninguna. Piense que me desmenuzó la nariz. La nariz es muy delicada y no se parte por el medio, sino en muchos fragmentos. También arrastré mal en las costillas y en las cervicales. Al día siguiente de la agresión me podían lanzar.

– También se encuentra una navaja. 
-Sí. Cuando esta persona se escapa corriendo, entre los objetos que se deja hay una navaja.

– Tiene testigos? 
-Los primeros testigos llegan cuando me está agrediendo, sí. Pero en el primer impacto estamos solos.

– ¿Y ahora es él que te denuncia! 
-Creo escandaloso que me encausen. La denuncia de este señor no se sostiene por ninguna parte. Dice que soy yo que le increpa y el agredo. Quiero dejar claro que todo esto que dice esta persona es un relato inventado. Si esto llega a ser como dice él, que yo soy el agresor y le identifico, pues yo ahora mismo estaría detenido. No tengo ninguna duda. ¿Un ciudadano agrediendo un policía español? Esto sería portada en todos los periódicos y yo estaría en la cárcel. Y no.

– ¿Por qué cree que le persigue?
-Entiendo que por mi trabajo, que empecé hace cinco años, de cubrir e investigar la extrema derecha, y poniendo denuncias por amenazas e intentos de agresión recibidas. Hablamos de este contexto. Este otoño he puesto tres denuncias. La primera, por amenaza de agresión durante una manifestación españolista. La segunda, a un individuo que me pegó con un casco ante la sede del ANC. Y la tercera, porque aparecieron pintadas en la escuela Ramon Llull, después del primero de octubre. Decía: ‘Jordi Borràs cámara de gas. Judío. Hijo de puta. ‘ Ya lo veis.

– Otro caso es Pedro Chaparro. Y VilaWeb ha sabido que Pedro Chaparro , de Democracia Nacional, ha sido condenado por amenazas contra Jordi Borràs. Condenado a un año de prisión y por haber pedido en un mitin que le pegaran . Chaparro también es un de los agresores de Blanquerna . Pues ahora el juez ha frenado el ingreso en prisión!
-Os confirmo la noticia. Tiene razón. Al señor Pedro Chaparro le han suspendido la entrada en prisión por segunda vez. En mi juicio lo condenaron a un año de prisión y ahora el juez ha suspendido la entrada. Lo hemos conocido esta semana. La defensa aduce que tiene un perfil normalizado. Padre, trabajo y vida estable. Pasa que nosotros decimos que en el momento de mi amenaza, también. Hemos presentado recurso y estamos pendientes de que se resuelva.

– ¿Como tratará ahora la justicia a un agente de la policía española frente a un ciudadano como vos? 
-Yo aspiro a que ante la justicia seamos todos iguales. Tengo que confiar en eso. Hay una cuestión: no es una agresión cualquiera. Hay un agravante ideológico. Me pega porque yo hago un trabajo determinado. Esta persona me identifica y me llama ‘¡Viva España y Viva Franco!’. ‘¡Viva Franco!’, Tú, antes de romperse la nariz. Entiendo que hay un componente ideológico. Y espero que se tenga en cuenta que el agresor hizo una proclama franquista. Que sea constitutivo de delito.

-¿Por qué te expones, chico? Seguro que alguien se lo dice.
-Creo que el fotoperiodismo tiene una función social. Por eso me exponía. Porque es evidente que viviría más tranquilo haciendo fotografías de bodas y comuniones. El fotoperiodismo hace una función social de lucha por los derechos colectivos y las libertades colectivas. No tengo ni madera de héroe ni vocación de mártir, pero sí tengo una escala de valores. Y creo que con el trabajo que hago puedo aportar cosas positivas a la sociedad. Por ejemplo, poner en evidencia los movimientos antidemocráticos que quieren liquidar la democracia de tu país. Recordemos que vivimos en un país donde la extrema derecha puso una bomba en la revista satírica el Papus, en la plaza de Castilla. Los medios al principio decían que era mejor no hablar de ello porque era hacer propaganda. Hay que entender y diferenciar la denuncia social y periodística de la propaganda. Propaganda es esto que ha pasado con Vox. Entre 5 y 7 diputados en las últimas encuestas. ¿No debe de ser porque algunos medios, en lugar de hacer periodismo, han hecho publirreportajes? Yo sí creo en la denuncia periodística y social.


-¿Que apoyo ha recibido?
-De todos. Periodistas de la órbita del españolismo, también. Podemos diferir mucho de las ideas, pero cuando los tienes delante se solidarizan contigo. Y de manera sincera. También de publicaciones europeas especializadas en extrema derecha, como la revista sueca Expo . Revista conocida y pionera, cofundada por Steg Larson. O la británica Hope not Hate , que hizo un artículo antes de que alguna prensa española en hablara. Bastante curioso. Aquí el colegio de periodistas ha llevado fantásticamente bien, eso es cierto. Desde el punto de vista gremial, no tengo ninguna queja. Al contrario: agradecimiento eterno al gremio ya todos. El otro día veía un artículo en el diario flamenco y todo.

– Titular más bestia que recuerde? 
-En Voces del Pueblo: El “filoetarra Jordi Borràs” se pinta los labios y acusa a la Policía Nacional de agredirle. ‘ Yo flipaba.

– El lunes le volverás a ver, al policía? 
-No lo sé. No es juicio. Sólo declaraciones. Quizás entraremos primero uno, y luego el otro. Voy con la intranquilidad de saber que hay gente que se cree tan impune para agredir un fotoperiodista mientras grita ‘¡Viva España!’ y ‘¡Viva Franco!’. Y no le pasa nada. Voy muy intranquilo por ello. Pero a la vez voy tranquilo porque cuando esto se ponga ante un juzgado, y en una sala de vistas, su versión caera por su propio peso. Yo no soy una persona ni violenta ni agresiva.

www.vilaweb.cat

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fL8B

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal