lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 06/06/2016

Los presupuestos como síntoma del golpe de freno del Gobierno de Cataluña en el proceso

L'accent
Desde el cierre en falso de la consulta del 9N de 2014, el soberanismo ha quedado sin ninguna hoja de ruta clara.

[Català]

 

Des del tancament en fals de la consulta del 9N de 2014, el sobiranisme ha restat sense cap full de ruta clar. Descartada la via de la desobediència -que de fet mai no ha estat en les ments dels dirigents del sobiranisme- i amortitzat l’objectiu del 9N, l’evolució política ha oscil·lat entre cercar un nou mecanisme parlamentarista per a legitimar la independència i la reconfiguració d’un bloc de poder que assegurés l’ordre social a Catalunya alhora que incorporava nous sectors emergents afins al sobiranisme oficial.

La desorientació és patent: el límit dels 18 mesos relativitzat per Puigdemont el tercer dia de mandat, el referèndum pactat amb l’estat cada vegada més present, la intel·lectualitat convergent parlant de procés a llarg termini. El sobiranisme, malgrat tenir constantment a la boca el «full de ruta», és incapaç de respondre com es resoldran aquests 18 mesos i com es proclamarà la independència. Una simple DUI al parlament? Un referèndum unilateral? Unes eleccions constituents? DUI + constituents? El caràcter cohesionador que va tenir la fita de celebrar un referèndum el 9N de 2014 no hi és en aquesta ocasió.

En aquesta barreja entre promesa de ruptura amb l’estat i reconfiguració del poder autonòmic de cara a una futura reconfiguració del poder a nivell estatal és on s’han desenvolupat terrenys tan inaudits com el pacte d’investidura de Puigdemont, els equilibris dins de JxS i, ara, el debat sobre els pressupostos.

Enmig d’aquest panorama, la CUP i l’esquerra independentista ha fet diversos intents per a redreçar la situació. El més notori ha estat la campanya «Sense por» per a intentar activar la desobediència. Però el cordó sanitari decretat pels dirigents del sobiranisme ha mostrat clarament que en aquesta lògica n’hi ha uns que tenen les regnes fortament agafades. La presidenta de l’AMI Neus Lloveras cridant amb total impunitat els ajuntaments a no desobeir, combinat a una caiguda de les mobilitzacions al carrer, no acompanyen l’objectiu de desbordar els límits del legalisme. Al fons, llunyà encara però ja visible, el perill de la nova sociovergència en forma de sobiranisme-colauisme repartint-se el pastís d’una reforma de l’estat a Catalunya.

Intentar socialitzar la idea d’uns pressupostos de ruptura era una altra de les estratègies de la CUP per a desbordar l’estancament institucional. I novament el cordó sanitari del sobiranisme oficial ha tornat a funcionar. Pressupostos de gestió, és a dir autonòmics, i fi de la discussió. Una discussió que, en tot cas, caldria centrar en les clàssiques divergències fiscals entre liberaldemòcrates i neoliberals. Una constatació més de la voluntat de JxS de situar-se en els propers mesos en la pura gestió. «Wait and see» respecte els possibles canvis polítics a l’estat.

La batalla entre CDC i ERC

JxS ha estat un experiment fallit. I alhora un punt de partida en la nova fase de la batalla entre CDC i ERC per a conquerir l’hegemonia del sobiranisme. En aquest context, els pressupostos fallits són, malgrat el soroll mediàtic, més una mostra de la manca d’entesa entre CDC i ERC que no pas un conflicte d’interessos entre JxS i la CUP. De fet, la CUP ha estat pràcticament una espectadora de tot el procés de presentació dels pressupostos. Fins al punt que, en un exercici inaudit, JxS va presentar els pressupostos sense tenir cap suport assegurat i un dia abans de presentar-los a l’únic grup amb qui havia dit que els volia pactar.

Que els pressupostos serien un escull important en la legislatura ho mostra clarament el fet que aquests no figuressin al pacte d’investidura. Que per a JxS els pressupostos del 2016 havien de ser uns pressupostos autonòmics i de gestió ho demostra la inflexibilitat amb la que han respost a qualsevol proposta rupturista. La declaració del 9N2015, allò més semblant a un gest de ruptura que ha fet el parlament de Catalunya en quatre anys de procés, fa temps que és paper mullat per al govern.

CDC, a qui les enquestes li auguren una patacada electoral molt important, prova de despertar la «majoria silenciosa», aquell mecanisme pel qual els votants moderats agrupen vots en la candidatura responsable en moments de canvi social. La forma de fer-ho és una ofensiva total i absoluta contra la CUP i l’esquerra independentista, que els torni a fer «imprescindibles» per a bona part del sobiranisme moderat.

En canvi ERC està repetint la jugada de la passada tardor. Posar-se de perfil, enviar missatges conciliadors i esperar que la CUP li faci la feina bruta per maquillar amb una pàtina progressista els pressupostos. Passada l’escaramussa per l’IRPF, ERC està de perfil esperant recollir el proper 26J un vot majoritari del sobiranisme que li reconegui el seu paper central entre les demandes de canvis profunds de la CUP i la reacció conservadora de CDC.

Enmig d’això i sotmesa a una gran pressió hi ha la CUP. Amb unes bases cada cop més empipades per la manca de concreció del procés de ruptura, i amb la impressió que no es pot donar cap més xec en blanc al govern. L’Assemblea Nacional de la formació ja va deixar ben clar -amb l’aprovació d’una esmena molt dura amb el pacte amb JxS- que la paciència començava a esgotar-se. La votació sobre presentar una esmena a la totalitat als pressupostos va tornar a ser una mostra d’aquest malestar, amb una àmplia majoria recolzant l’esmena als pressupostos i una unanimitat gairebé total a considerar «clarament insuficient» la proposta de pressupostos de JxS.

La conjuntura preelectoral té bloquejada la situació. CDC tem aparèixer supeditat a les esquerres, ERC tem aparèixer supeditada a CDC. Qui caigui, perd posicions de cara al 26J. I per primera vegada en tot el procés, l’amenaça de convocatòria d’eleccions no és una eina del tot efectiva. Aquesta convocatòria no es podria produir fins el 4 d’agost, quan farà un any de l’anterior convocatòria. I això vol dir que abans hi poden haver terratrèmols electorals que afectin en profunditat el procés de refundació de CDC.

 

Una proposta de pressupostos autonòmics i de continuïtat

Aquest passat dijous JxS va presentar la darrera oferta negociadora a la CUP sobre modificacions en els actuals pressupostos. Aquesta oferta denota la manca d’acord entre CDC i ERC, ja que aborda de forma molt indeterminada tots els punts i hi ha algunes absències clamoroses. Alhora, el fet de presentar com a noves coses que la CUP ja va rebutjar demostra també un interès major en la guerra mediàtica per a carregar-li les culpes a la CUP que no pas una voluntat d’arribar a acords programàtics i de ruptura.

Canvi en l’estructura fiscal

La proposta de JxS rebutja les quatre propostes de la CUP per a reestructurar la fiscalitat i fer-la més progressiva. Ni augment del tram alt de l’IRPF, ni impost de patrimoni, ni recuperar la fiscalitat de 2008 de l’impost de successions ni recuperar l’impost del joc, anul·lat per a facilitar la implantació de BCN World.

Impostos anul·lats i suspesos pel Tribunal Constitucional

La proposta de JxS es nega a incloure, tal com demanava la CUP, els impostos anul·lats pel TC. Contempla només els impostos sobre els que pesa una suspensió cautelar. Per a evitar el xoc amb l’estat i alhora mantenir simbòlicament el pols, JxS proposa incorporar els impostos anul·lats a la Llei de Mesures Pressupostàries, supeditant-ho a una modificació de la llei d’estabilitat pressupostària -sense especificar-ne l’abast ni el sentit- i a una comissió d’estudi que no es determina si serà vinculant o no, o si estarà subjecta a criteris jurídics o polítics.

D’altra banda, aquesta opció no és nova, ja que va ser proposada fa setmanes a la CUP i aquesta ja la rebutjà perquè defugia l’enfrontament amb l’estat.

Pla de xoc

JxS planteja a la CUP com una concessió el compliment íntegre del pla de xoc de 280 milions que figurava al programa electoral de JxS. Aquest pla de xoc ja va ser rebutjat per la CUP al desembre per insuficient. De la proposta alternativa de la CUP (coneguda com a «Fil a l’agulla»), JxS només n’agafa alguns continguts que també són presents al pla de xoc i deixa molts aspectes sense quantificar.

Entre els aspectes que denuncia la CUP que són clarament insuficients hi ha el fet que dels 90 centres sanitaris amb tancament de l’atenció 24 hores JxS només en proposa reobrir 2. O bé que l’actual projecte de pressupost només destina 30 milions d’euros per a pal·liar carències energètiques severes quan els estudis fets fixen en 133 milions d’euros el cost d’aquesta acció.

Estructures d’estat

La proposta de JxS només quantifica el cost de la Hisenda Catalana, però no reserva cap partida a les necessitats derivades de les futures lleis de Seguretat Social o de la llei de transitorietat jurídica.

Segons JxS també quantifica el departament d’acció exterior, i afirma que aquesta dotació no podrà existir en una pròrroga pressupostària. En canvi, per la CUP el cost de l’acció exterior és la suma de les partides que en anteriors pressupostos estaven disseminades entre diversos departaments.

Pel que fa al procés constituent, el pressupost només preveu una partida -relativament reduïda- per a realitzar una campanya institucional informativa.

Deute i dèficit

El pagament del deute i el compliment del límit de dèficit marcat per Montoro són línies vermelles que JxS no està disposat a negociar, malgrat que aquests siguin alguns dels temes més importants per la CUP. Pel que fa al deute, la proposta es limita a garantir que es conclouran els treballs de la comissió parlamentària d’estudi del deute, sense especificar quins efectes ni vinculació tindran.

Pel que fa al dèficit, la CUP esgrimeix que mentre Montoro ha fixat el dèficit en el 0,7%, organismes com l’AIREF xifren en un 1% el dèficit òptim per a encarar l’actual situació econòmica.

Temes sensibles

Pel que fa a la recuperació de la gestió directa d’ATLL, JxS supedita aquesta decisió al veredicte que emeti el Tribunal Suprem. Si aquest veredicte declara nul·la la concessió, JxS es compromet a portar a debat parlamentari una proposta de gestió d’ATLL. Tot i així, els pressupostos no consignen cap partida per a recuperar-ne la gestió directa.

Una de les mesures que la CUP proposava era limitar a 60.000 euros anuals el sou dels alts càrrecs del govern. Aquesta mesura no ha estat presa en consideració per JxS

JxS en la seva proposta negociadora no es planteja ni debatre la supressió de BCNWorld, la retirada del concert als centres educatius que segreguen per sexe o aturar l’eliminació de línies d’ensenyament públic mentre n’hi hagi de concertades.

Aquests són aspectes habituals del discurs de l’esquerra catalana que la CUP ha amplificat en la seva actuació parlamentària.

________________

[Castellano]

Los presupuestos como síntoma del golpe de freno del Gobierno de Cataluña en el proceso


Desde el cierre en falso de la consulta del 9N de 2014, el soberanismo ha quedado sin ninguna hoja de ruta clara. Descartada la vía de la desobediencia -que de hecho nunca ha estado en las mentes de los dirigentes del sobiranisme- y amortizado el objetivo del 9N, la evolución política ha oscilado entre buscar un nuevo mecanismo parlamentarista para legitimar la independencia y la reconfiguración de un bloque de poder que asegurara el orden social en Cataluña al tiempo que incorporaba nuevos sectores emergentes afines al soberanismo oficial.

La desorientación es patente: el límite de los 18 meses relativizado por Puigdemont el tercer día de mandato, el referéndum pactado con el estado cada vez más presente, la intelectualidad convergente hablando de proceso a largo plazo. El soberanismo, pese a tener constantemente en la boca la «hoja de ruta», es incapaz de responder como se resolverán estos 18 meses y como se proclamará la independencia. Una simple DUI en el parlamento? Un referéndum unilateral? Unas elecciones constituyentes? DUE + constituyentes? El carácter cohesionador que tuvo la meta de celebrar un referéndum el 9N de 2014 no está en esta ocasión.

En esta mezcla entre promesa de ruptura con el estado y reconfiguración del poder autonómico de cara a una futura reconfiguración del poder a nivel estatal es donde se han desarrollado terrenos tan inauditos como el pacto de investidura de Puigdemont, los equilibrios dentro de JxS y, ahora, el debate sobre los presupuestos.

En medio de este panorama, la CUP y la izquierda independentista ha hecho varios intentos para enderezar la situación. Lo más notorio ha sido la campaña «Sin miedo» para intentar activar la desobediencia. Pero el cordón sanitario decretado por los dirigentes del soberanismo ha mostrado claramente que en esta lógica hay unos que tienen las riendas fuertemente cogidas. La presidenta de la AMI Neus Lloveras gritando con total impunidad a los ayuntamientos a no desobedecer, combinado a una caída de las movilizaciones en la calle, no acompañan el objetivo de desbordar los límites del legalismo. Al fondo, lejano todavía pero ya visible, el peligro de la nueva sociovergencia en forma de soberanismo-colauisme repartiéndose el pastel de una reforma del estado en Cataluña.

Intentar socializar la idea de unos presupuestos de ruptura era otra de las estrategias de la CUP para desbordar el estancamiento institucional. Y nuevamente el cordón sanitario del soberanismo oficial ha vuelto a funcionar. Presupuestos de gestión, es decir autonómicos, y fin de la discusión. Una discusión que, en todo caso, habría que centrarse en las clásicas divergencias fiscales entre liberaldemócratas y neoliberales. Una constatación más de la voluntad de JxS de situarse en los próximos meses en la pura gestión. «Wait and see" respecto a los posibles cambios políticos en el estado.

La batalla entre CDC y ERC

JxS ha sido un experimento fallido. Y a la vez un punto de partida en la nueva fase de la batalla entre CDC y ERC para conquistar la hegemonía del soberanismo. En este contexto, los presupuestos fallidos son, a pesar del ruido mediático, más una muestra de la falta de entendimiento entre CDC y ERC que un conflicto de intereses entre JxS y la CUP. De hecho, la CUP ha sido prácticamente una espectadora de todo el proceso de presentación de los presupuestos. Hasta el punto de que, en un ejercicio inaudito, JxS presentó los presupuestos sin tener ningún apoyo asegurado y un día antes de presentarlos al único grupo con quien había dicho que los quería pactar.

Que los presupuestos serían un escollo importante en la legislatura lo muestra claramente el hecho de que éstos no figurasen en el pacto de investidura. Que para JxS los presupuestos de 2016 debían ser unos presupuestos autonómicos y de gestión lo demuestra la inflexibilidad con la que han respondido a cualquier propuesta rupturista. La declaración del 9N2015, lo más parecido a un gesto de ruptura que ha hecho el Parlamento de Cataluña en cuatro años de proceso, hace tiempo que es papel mojado para el gobierno.

CDC, a quien las encuestas le auguran un batacazo electoral muy importante, prueba de despertar la «mayoría silenciosa», aquel mecanismo por el que los votantes moderados agrupan votos en la candidatura responsable en momentos de cambio social. La forma de hacerlo es una ofensiva total y absoluta contra la CUP y la izquierda independentista, que los vuelva a hacer «imprescindibles» para buena parte del soberanismo moderado.

En cambio ERC está repitiendo la jugada del pasado otoño. Ponerse de perfil, enviar mensajes conciliadores y esperar que la CUP le haga el trabajo sucio para maquillar con una pátina progresista los presupuestos. Pasada la escaramuza por el IRPF, ERC está de perfil esperando recoger el próximo 26J un voto mayoritario del soberanismo que le reconozca su papel central entre las demandas de cambios profundos de la CUP y la reacción conservadora de CDC.

En medio de esto y sometida a una gran presión está la CUP. Con unas bases cada vez más enfadadas por la falta de concreción del proceso de ruptura, y con la impresión de que no se puede dar ninguna cheque en blanco al gobierno. La Asamblea Nacional de la formación ya dejó bien claro -con la aprobación de una enmienda muy dura con el pacto con JxS- que la paciencia empezaba a agotarse. La votación sobre presentó una enmienda a la totalidad a los presupuestos volvió a ser una muestra de este malestar, con una amplia mayoría apoyando la enmienda a los presupuestos y una unanimidad casi total a considerar «claramente insuficiente» la propuesta de presupuestos de JxS.

La coyuntura preelectoral tiene bloqueada la situación. CDC teme aparecer supeditado a las izquierdas, ERC teme aparecer supeditada a CDC. Quien caiga, pierde posiciones de cara al 26J. Y por primera vez en todo el proceso, la amenaza de convocatoria de elecciones no es una herramienta del todo efectiva. Esta convocatoria no se podría producir hasta el 4 de agosto, cuando se cumple un año de la anterior convocatoria. Y eso quiere decir que antes puede haber terremotos electorales que afecten en profundidad el proceso de refundación de CDC.

 

Una propuesta de presupuestos autonómicos y de continuidad

Este pasado Jueves JxS presentó la última oferta negociadora a la CUP sobre modificaciones en los actuales presupuestos. Esta oferta denota la falta de acuerdo entre CDC y ERC, ya que aborda de forma muy indeterminada todos los puntos y hay algunas ausencias clamorosas. Asimismo, el hecho de presentar como nuevas cosas que la CUP ya rechazó demuestra también un interés mayor en la guerra mediática para cargarle las culpas a la CUP que una voluntad de llegar a acuerdos programáticos y de ruptura.

Cambio en la estructura fiscal

La propuesta de JxS rechaza las cuatro propuestas de la CUP para reestructurar la fiscalidad y hacerla más progresiva. Ni aumento del tramo alto del IRPF, ni impuesto de patrimonio, ni recuperar la fiscalidad de 2008 del impuesto de sucesiones ni recuperar el impuesto del juego, anulado para facilitar la implantación de BCN World.

Impuestos anulados y suspendidos por el Tribunal Constitucional

La propuesta de JxS se niega a incluir, tal como pedía la CUP, los impuestos anulados por el TC. Contempla sólo los impuestos sobre los que pesa una suspensión cautelar. Para evitar el choque con el estado y al mismo tiempo mantener simbólicamente el polvo, JxS propone incorporar los impuestos anulados en la Ley de Medidas Presupuestarias, supeditándose a una modificación de la ley de estabilidad presupuestaria -sin especificar el alcance ni el sentido- ya una comisión de estudio que no se determina si será vinculante o no, o si estará sujeta a criterios jurídicos o políticos.

Por otra parte, esta opción no es nueva, ya que fue propuesta hace semanas a la CUP y ésta ya la rechazó porque rehuía el enfrentamiento con el estado.

Plan de choque

JxS plantea a la CUP como una concesión el cumplimiento íntegro del plan de choque de 280 millones que figuraba en el programa electoral de JxS. Este plan de choque ya fue rechazado por la CUP en diciembre por insuficiente. De la propuesta alternativa de la CUP (conocida como «Hilo a la aguja»), JxS sólo coge algunos contenidos que también están presentes en el plan de choque y deja muchos aspectos sin cuantificar.

Entre los aspectos que denuncia la CUP que son claramente insuficientes está el hecho de que los 90 centros sanitarios con cierre de la atención 24 horas JxS sólo propone reabrir 2. O bien que el actual proyecto de presupuesto sólo destina 30 millones de euros para paliar carencias energéticas severas cuando los estudios realizados fijan en 133 millones de euros el coste de esta acción.

Estructuras de estado

La propuesta de JxS sólo cuantifica el coste de la Hacienda Catalana, pero no reserva ninguna partida a las necesidades derivadas de las futuras leyes de Seguridad Social o de la ley de transitoriedad jurídica.

Según JxS también cuantifica el departamento de acción exterior, y afirma que esta dotación no podrá existir en una prórroga presupuestaria. En cambio, para la CUP el coste de la acción exterior es la suma de las partidas que en anteriores presupuestos estaban diseminadas entre varios departamentos.

En cuanto al proceso constituyente, el presupuesto sólo prevé una partida -relativamente reducida- para realizar una campaña institucional informativa.

Deuda y déficit

El pago de la deuda y el cumplimiento del límite de déficit marcado por Montoro son líneas rojas que JxS no está dispuesto a negociar, aunque estos sean algunos de los temas más importantes para la CUP. En cuanto a la deuda, la propuesta se limita a garantizar que se concluirán los trabajos de la comisión parlamentaria de estudio de la deuda, sin especificar qué efectos ni vinculación tendrán.

En cuanto al déficit, la CUP esgrime que mientras Montoro ha fijado el déficit en el 0,7%, organismos como la AIREF cifran en un 1% el déficit óptimo para encarar la actual situación económica.

temas sensibles

En cuanto a la recuperación de la gestión directa de ATLL, JxS supedita esta decisión al veredicto que emita el Tribunal Supremo. Si este fallo declara nula la concesión, JxS se compromete a llevar a debate parlamentario una propuesta de gestión de ATLL. Aún así, los presupuestos no consignan ninguna partida para recuperar la gestión directa.

Una de las medidas que la CUP proponía era limitar a 60.000 euros anuales el sueldo de los altos cargos del gobierno. Esta medida no ha sido tomada en consideración por JxS

JxS en su propuesta negociadora no se plantea ni debatir la supresión de BCNWorld, la retirada del concierto a los centros educativos que segregan por sexo o detener la eliminación de líneas de enseñanza pública mientras haya concertadas.

http://laccent.cat/els-pressupostos-com-a-simptoma-del-cop-de-fre-del-govern-al-proces/

Estos son aspectos habituales del discurso de la izquierda catalana que la CUP ha amplificado en su actuación parlamentaria.

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal