lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/dD4U

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

17/02/2012 :: Nacionales PP.Catalans

Més càrregues i detencions després d'una gran manifestació d'estudiants a València

x VilaWeb
Más cargas y detenciones tras una gran manifestación de estudiantes en Valencia

[Català]

Vesprada de molta tensió al centre de València, on hi ha hagut una multitudinària manifestació d'estudiants de secundària i de batxillerat i de molts ciutadans que protestaven contra la violència de la policia en les protestes del IES Lluís Vives contra la retallada. Hi ha hagut més càrregues de la policia, amb més detinguts, que ara ja són vuit. En una de les càrregues, davant de la comissaria central de la policia, ha resultat agredida la diputada Mònica Oltra, segons que han informat a VilaWeb fonts de Compromís. En total, hi ha una desena de ferits.

A les protestes per la situació que pateixen els centres educatius públics pels impagaments i la manca de finançament del govern valencià, s'han afegit les queixes per l'actuació de la policia ahir a la vesprada i avui al migdia.

La manifestació del migdia s'ha traslladat a la vesprada a la seu de la delegació del govern espanyol, al carrer Colom, que més d'una desena de furgons de la policia han blindat. Els sindicats d'estudiants convocants de la manifestació parlen de deu mil assistents. La policia parla de milers de manifestants. Hi ha tot un tram d'aquest carrer que ha estat tallat, amb un desplegament policíac enorme, amb moltes unitats d'antiavalots, que han fet càrregues contra grups d'estudiants, i n'han detingut uns quants, dins mateix de l'edifici d'El Corte Inglés.

Davant de la comissaria central de la policia s'hi ha concentrat un nombrós grup de manifestants que demanava l'alliberament dels detinguts. En aquell moment hi ha hagut una càrrega, que ha fet una desena de ferits i en la qual Mònica Oltra ha estat agredida.

Sis detinguts al migdia

La policia ha tornat a escometre contra estudiants, pares, mares i professorat, que es concentraven davant de l'Estació del Nord de València contra les retallades i també per protestar per la càrrega d'ahir a la vesprada i la detenció d'un estudiant. Avui hi ha hagut sis detinguts més, entre els quals un menor, i moments de molta tensió enmig d'un fort desplegament policíac, amb nombrosos agents antiavalots. La marxa ha anat cap al carrer Xàtiva, on ahir hi va haver la càrrega, i els estudiants s'han assegut al terra. Han estat acompanyats de diputats com Mònica Oltra, Enric Morera i Marina Albiol.

La direcció de l'IES Lluís Vives ha decidit que avui els alumnes no participessin en la concentració, a causa dels esdeveniments d'ahir. Sí que hi havia professors, pares, mares i altres estudiants. A més, a la concentració per l'ensenyament públic s'hi han afegit manifestants d'una altra protesta contra les retallades i el carrer s'ha omplert de gent. 'Hi havia una dotzena de furgones de la policia, i els agents han començat a increpar els manifestants fins que han carregat', explica Víctor Vanyó, col·laborador de VilaWeb Ontinyent i professor en pràctiques a l'IES Lluís Vives.

És el quart dia consecutiu de protesta, i arriba l'endemà de la càrrega policíaca que hi va haver contra la manifestació d'ahir i que va acabar amb un menor detingut. Avui el noi ja havia tornat a classe.

Ahir la policia va carregar per mirar de dissoldre la protesta dels estudiants. Els alumnes de l'institut havien sortit al carrer cada dia des de dilluns per protestar contra les retallades del consell, però ahir, quan intentaven tallar el carrer Xàtiva, la policia va intervenir, i segons que han explicat professors del centre, amb molta duresa. A més, un menor va ser detingut, acusat de donar cops i de mossegar un agent, segons fonts de la policia.

Un dels professors parlava de desproprorció en l'ús de la força per part dels agents i va relatar que 'havien arrossegat les xiquetes pel carrer', tal com recull el diari El País. El claustre de l'institut es va reunir a la vesprada per condemnar l'actuació de la policia.

El diputat de Compromís al congrés espanyol, Joan Baldoví, va registrar una bateria de preguntes adreçades al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè aclareixi els motius de la càrrega policíaca d'ahir. També el diputat d'EUPV, Ricardo Sixto, demanarà explicacions sobre la càrrega.


[Castellano]

Tarde de mucha tensión en el centro de Valencia, donde ha habido una multitudinaria manifestación de estudiantes de secundaria y de bachillerato y de muchos ciudadanos que protestaban contra la violencia de la policía en las protestas del IES Luis Vives contra el recorte. Ha habido más cargas de la policía, con más detenidos, que ahora ya son ocho. En una de las cargas, ante la comisaría central de la policía, ha resultado agredida la diputada Mónica Oltra, según han informado a Diario fuentes de Compromís. En total, hay una decena de heridos.

A las protestas por la situación que sufren los centros educativos públicos por los impagos y la falta de financiación del gobierno valenciano, se han añadido las quejas por la actuación de la policía ayer por la tarde y hoy al mediodía.

La manifestación del mediodía se ha trasladado a la tarde en la sede de la delegación del gobierno español, en la calle Colón, que más de una decena de furgones de la policía han blindado. Los sindicatos de estudiantes convocantes de la manifestación hablan de diez mil asistentes. La policía habla de miles de manifestantes. Hay todo un tramo de esta calle que ha sido cortado, con un despliegue policial enorme, con muchas unidades de antidisturbios, que han hecho cargas contra grupos de estudiantes, y han detenido a unos cuantos, dentro mismo del edificio de El Corte Inglés.

Ante la comisaría central de la policía se ha concentrado un numeroso grupo de manifestantes que pedía la liberación de los detenidos. En ese momento ha habido una carga, que ha hecho una decena de heridos y en la que Mònica Oltra ha sido agredida.

Seis detenidos al mediodía

La policía ha vuelto a arremeter contra estudiantes, padres, madres y profesorado, que se concentraban delante de la Estación del Norte de Valencia contra los recortes y también para protestar por la carga de ayer por la tarde y la detención de un estudiante . Hoy ha habido seis detenidos, entre ellos un menor, y momentos de mucha tensión, en medio de un fuerte despliegue policial, con numerosos agentes antidisturbios. La marcha ha ido hacia la calle Xàtiva, donde ayer hubo la carga, y los estudiantes se han sentado en el suelo. Han estado acompañados de diputados como Mónica Oltra, Enric Morera y Marina Albiol.

La dirección del IES Luis Vives ha decidido que hoy los alumnos no participaran en la concentración, debido a los acontecimientos de ayer. Sí que había profesores, padres, madres y otros estudiantes. Además, a la concentración por la enseñanza pública se han añadido manifestantes de otra protesta contra los recortes y la calle se ha llenado de gente. 'Había una docena de furgones de la policía, y los agentes han empezado a increpar a los manifestantes hasta que han cargado ", explica Víctor Vanyó, colaborador de Diario Ontinyent y profesor en prácticas en el IES Luis Vives.

Es el cuarto día consecutivo de protesta, y llega al día siguiente de la carga policial que hubo contra la manifestación de ayer y que acabó con un menor detenido. Hoy el chico ya había vuelto a clase.

Ayer la policía cargó para tratar de disolver la protesta de los estudiantes. Los alumnos del instituto habían salido a la calle cada día desde el lunes para protestar contra los recortes del consejo, pero ayer, cuando intentaban cortar la calle Xàtiva, la policía intervino, y según han explicado profesores del centro, con mucha dureza . Además, un menor fue detenido, acusado de golpear y de morder un agente, según fuentes de la policía.

Uno de los profesores hablaba de desproprorción en el uso de la fuerza por parte de los agentes y relató que habían arrastrado las niñas por la calle, tal y como recoge el diario El País. El claustro del instituto se reunió en la tarde para condenar la actuación de la policía.

El diputado de Compromís en el congreso español, Joan Baldoví, registró una batería de preguntas dirigidas al ministro del Interior, Jorge Fernández Díaz, para que aclare los motivos de la carga policial de ayer. También el diputado de EUPV, Ricardo Sixto, pedirá explicaciones sobre la carga.

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/dD4U

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal