Nosotros no olvidamos
Dimarts, 15 de desembre de 1992.
2 de la matinada.
Truquen a la porta i la vida d'una família de La Verneda canvia per sempre.
En plena efervescència de la Barcelona post-olímpica, que estrenava els fonaments del model de ciutat-aparador que encara ara arrosseguem.
Un model de ciutat que despertava, amb ressaca, del rentat de cara que uns pocs van imposar en nom de "l’Estat del benestar", i que després va demostrar fins a quin punt jugava en contra de les seves veïnes...
La Barcelona del Cobi, d'una fletxa sobrevolant milers d'ulls atònits (dins i fora de l'estadi) aguantant la respiració fins que la flama olímpica encenia el peveter, de les Rondes que naixien col·lapsades... I, de la mà d'aquesta Barcelona obsessionada en mimetitzar-se amb l'entorn Europeu, l'Estat desempolsava velles pràctiques de control, sempre efectives, com la repressió de la Operación Garzón.
Era, també, la Barcelona de les tortures silenciades pels mitjans perquè "això no toca".
T'imagines obrint la porta de casa i que el món s'ensorri als teus peus?
T'imagines que, quan per tu tot s'ensorra, la resta segueix, impassible, en una aparent quotidianitat com si res hagués passat?
T'imagines una justícia que canvia el jutge que ordenava la detenció de l'assassí del teu fill, per poder deixar-lo en llibertat?
T'imagines haver de conviure amb la impunitat policial que deixa a un assassí campant tranquil·lament pel carrer... I no poder fer RES?
A en Juanjo i la Carmen no els ha calgut imaginació.
Fa 26 anys que la família de Pedro Álvarez conviu amb aquesta injustícia.
Moltes hem crescut, hem aprés i hem patit al seu costat... Perquè ells sempre estaven al nostre costat. Colze a colze, a totes les lluites antirepressives que, durant anys, han anat plantant cara a un Estat autoritari que ens volia passar per sobre com una apissonadora, una vegada i una altra, convençut que algun dia ens hi resignaríem, i callaríem.
Però hem tingut bons mestres. Els millors que podríem haver somiat. I la família Álvarez han estat, són i seguiran sent un exemple de lluita, resistència, perseverança i dignitat.
I és des d'aquest reconeixement, davant l'amenaça de la prescripció del cas (l'assassinat del seu fill, Pedro Álvarez, a mans d'un Policia Nacional), que l'equip d'ACATS engega un projecte que té per títol el mateix crit de ràbia que totes hem repetit mil cops i, tot i així, segueix removent la nostra consciència; Pedro, hermano, NOSOTRXS NO OLVIDAMOS!
És aquest crit, ressonant a la nostra memòria, el que ens encoratja a sumar-nos a la lluita maratoniana de la família Álvarez, juntament amb la Plataforma Pedro Álvarez, per exigir el que entenem que és de mínims;
Veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició.
Ni més, ni menys.
Queden 32 hores per poder col·laborar i formar part d'aquest projecte col·lectiu que vol dignificar la memòria de les que lluiten.
Un documental de seguiment a en Juanjo, acompanyant-lo en el seu dia a dia, que ens permet teixir un fil argumental que enllaça, una rere l'altra, infinitat de lluites antirepressives d'arreu.
HT - #NosotrosNoOlvidamos
GOTEO - https://ca.goteo.org/project/nosotros-no-olvidamos
SPOILER -
TRÁILER -
_______________
Martes, 15 de diciembre de 1992.
2 de la madrugada.
Llaman a la puerta y la vida de una familia en La Verneda cambia para siempre.
En plena efervescencia de la Barcelona post-olímpica, que estrenaba los pilares del modelo de ciudad-escaparate que todavía hoy arrastramos.
Un modelo de ciudad que despertaba, con resaca, del lavado de cara que unos pocos impusieron, en nombre del "Estado del Bienestar", y que poco después, quedó demostrado hasta qué punto jugaba en contra de sus vecinas...
La Barcelona del Cobi, de una flecha sobrevolando miles de ojos atónitos (dentro y fuera del estadio), aguantando la respiración hasta que la llama olímpica encendía el pebetero, la de las Rondas que nacían colapsadas... Y, de la mano de esta Barcelona obsesionada en mimetizarse con el entorno Europeo, el Estado que desempolvaba viejas prácticas de control, siempre tan efectivas, como la represión de aquella Operación Garzón. Era también la Barcelona de las torturas silenciadas por los medios porque "esto no toca".
¿Te imaginas abriendo la puerta de casa y que el mundo se derrumbe a tus pies?
¿Te imaginas que, cuando para ti todo se derrumba, el resto sigue impasible en una aparente cotidianidad, como si nada hubiera pasado?
¿Te imaginas una justicia que cambia el juez que ordenaba la detención del asesino de tu hijo, para poder dejarlo en libertad?
Te imaginas tener que convivir con la impunidad policial que deja a un asesino campando tranquilamente por la calle… ¿Sin poder hacer NADA?
A Juanjo y Carmen no les ha hecho falta imaginación.
Hace 26 años que la familia de Pedro Álvarez convive con esta injusticia.
Muchas hemos crecido, hemos aprendido y hemos sufrido a su lado... Porque ellos siempre estaban a nuestro lado. Codo a codo, en todas las luchas antirepresivas desde las que, durante años, hemos ido haciendo frente a un Estado autoritario que nos quería pasar por encima como una apisonadora, una y otra vez, convencido de que algún día nos resignaríamos, y callaríamos.
Pero hemos tenido buenos maestros. Los mejores que podríamos haber soñado. Y la familia Álvarez han sido, son y seguirán siendo un ejemplo de lucha, resistencia, perseverancia y dignidad.
Y es desde este reconocimiento, ante la amenaza de la prescripción del caso (el asesinato de su hijo, Pedro Álvarez, a manos de un Policía Nacional), que el equipo de ACATS arranca con un proyecto que tiene por título el mismo grito de rabia que todas hemos repetido una y mil veces y, aun así, sigue removiendo nuestra conciencia; Pedro, hermano, NOSOTRXS NO OLVIDAMOS!
Es este grito, resonando en nuestra memoria, lo que nos alienta a sumarnos a la lucha maratoniana de la familia Álvarez, junto con la Plataforma Pedro Álvarez, para exigir lo que entendemos que es de mínimos;
Verdad, justicia, reparación y garantías de no repetición.
Ni más, ni menos.
Quedan 32 horas para poder colaborar y formar parte de este proyecto colectivo que quiere dignificar la memoria de todas las que luchan.
Un documental de seguimiento a Juanjo, acompañándolo en su día a día, que nos permite tejer un hilo argumental que enlaza, una tras otra, infinidad de luchas antirepresivas de todo el territorio.
HT - #NosotrosNoOlvidamos
GOTEO - https://www.goteo.org/project/nosotros-no-olvidamos
SPOILER - https://www.youtube.com/watch?v=SGA3oFdc87Y&feature=youtu.be
TRÁILER - https://www.youtube.com/watch?v=lkR7zGPSeWQ&feature=youtu.be