lahaine.org
Barcelona :: 19/04/2016

"Captarás información del entorno de los casales de Poble Sec"

Jesús Rodríguez - Maties Lorente / Directa.cat
Dos individuos que se identificaron como delegados de la "seguridad del Estado" intentan captar al activista Quim Gimeno como confidente.

[Català]

"Captaràs informació de l'entorn dels casals del Poble-sec"

 Dos individus que es van identificar com a delegats de la "seguretat de l’Estat" intenten captar l’activista Quim Gimeno com a confident. Li van oferir contraprestacions econòmiques i exercir influències en la causa que té oberta a l'Audiència NacionalSeqüència fotogràfica de la darrera trobada entre l’activista i els dos presumptes membres de la "seguretat de l’Estat" l'11 d'abril passat a la plaça de la Concòrdia de Barcelona

Uns quants bars i cafeteries, una farmàcia, una pastisseria, un centre cívic i una església. Allunyada dels centres neuràlgics de Barcelona, la plaça de la Concòrdia del barri de les Corts és un lloc relativament tranquil dins el bullici habitual de la ciutat. Potser per això és un bon lloc per mantenir una conversa discretament.

Són les 11:30 h del dilluns 11 d'abril de 2016. Assegudes en una taula del Rabbar, tres persones conversen. Una d'elles és Quim Gimeno, un activista social i polític barceloní detingut el 28 d'octubre de 2015 pels Mossos d'Esquadra i acusat de "pertinença a organització criminal amb finalitats terroristes" en el marc de l'operació Pandora, encapçalada per l'Audiència Nacional (AN) espanyola. Amb ell, seuen dos homes més. Es presenten com D. S. G. –inicials del nom i els cognoms– i T. M. –només pels cognoms. Ambdós asseguren formar part de “la seguretat de l'Estat”.

Una de les contrapartides que s’oferia a l’activista, acusat en el marc de l’operació Pandora, era mitjançar amb l’acusació pública en el seu favor

L'objectiu de la trobada és clar: convèncer Gimeno perquè proveeixi informació relativa als moviments socials de Barcelona. A canvi, rebrà “una contraprestació econòmica fixa” i, depenent de les informacions, “una espècie de millora econòmica”, en paraules de la persona que es presenta com T.M. També parla de la possibilitat de contactar amb la fiscalia per mitjançar en el procés obert contra Gimeno: “Si nosaltres en algun moment haguéssim de fer alguna cosa en relació amb la fiscalia, no hi ha cap problema. Em comprometo jo i, a més, se sol fer”. Mentre conversen, un equip de la Directa, amb extrema discreció, observa el que passa a la plaça i documenta gràficament la trobada. La investigació havia començat setmanes enrere.

Presa de contacte

El 15 de gener, a Can Batlló, al barri de Sants, se celebrava la Jornada solidària amb les anarquistes represaliades. L'acte central va ser una xerrada titulada Del T.O.P a l'Audiència Nacional i Gimeno va participar al debat posterior com a persona encausada arran de l'operació Pandora.

En acabar, una de les persones que van assistir al debat es va dirigir cap a ell. Pèl-roig, d'ulls clars, amb ulleres de muntura metàl·lica, de cara ampla i estatura baixa, l'home, que devia rondar la seixantena d'anys, es va presentar com a periodista de l'agència EFE especialitzat en temes relacionats amb la seguretat. Li interessava conèixer la situació de Gimeno i el va convidar a reunir-se amb ell més endavant. Abans d'acomiadar-se, es va presentar amb el nom de D.S.G. Durant els tres mesos següents, es trobarien en quatre ocasions.

 

L'activista va desconfiar de la identitat de l'home des d'un principi, però, en qualsevol cas, va decidir continuar endavant amb la trobada per saber-ne més. Uns dies més tard, rep la trucada del suposat periodista d'EFE i fixen la primera data: serà el 2 de febrer a les cinc de la tarda. El lloc triat va ser Canaletes. Es van trobar al costat de la font i, mentre baixen la Rambla, van decidir seure en una terrassa de la plaça del Bonsuccés, al Raval barceloní.

Segons explica Gimeno, un suposat periodista de l’agència EFE va entrar en contacte amb ell; posteriorment, va afirmar que era una persona a sou de l’Estat

En un primer moment, el suposat periodista es va mostrar interessat per la situació personal del jove. Quan el presumpte periodista va canviar l'objecte de les seves preguntes, Gimeno va començar a dubtar de la seva identitat: “Fent moltes voltes, em va preguntar si hi havia elements violents a Barcelona, si aquests tenien algun tipus de relació amb la meva causa... Sempre intentant posar-se de la meva banda: 'Us foten el projecte' o 'us poden tirar merda', em deia”. Fins i tot volia saber si algun cos de seguretat l'havia contactat: “Es va mostrar molt interessat a saber si els Mossos o la Guàrdia Civil m'havien echado la garra”, fet que el va fer dubtar encara més que estigués dient la veritat. Dues treballadores d'EFE consultades per laDirecta no han sentit a parlar mai de D. S. G.

Primers enregistraments

Abans de la cita següent, Gimeno va decidir posar-se en contacte amb laDirecta. Un cop coneguda la història, es va decidir fer un seguiment de totes les trobades que es duguessin a terme. És en aquest punt que el relat retorna a la plaça Concòrdia de les Corts. El 3 de març, poc abans de les 10 del matí, Quim Gimeno es va reunir amb l'home que es presentava com a D.S.G. en una terrassa, que seria la mateixa durant les reunions posteriors.

Per primer cop, la Directa va documentar gràficament les trobades. “D.S.G. ja no va tornar a parlar d'EFE, sinó que va assegurar que rebia un salari fix de l'Estat i un extra com a periodista. També em va assegurar que podia donar-me diners a canvi d'informació, especialment amb tot allò relacionat amb els anarquistes xilens Mónica i Francisco”, explica Gimeno. Davant aquesta situació, l’activista volia “jugar el paper d'algú que vol col·laborar, però que no ho acaba de veure clar, fet que va motivar que el subjecte volgués convocar una trobada el 4 d'abril”.

Posteriorment, una tercera persona es va afegir a la trobada: “Es va mostrar molt nerviós i em va tornar a preguntar si els Mossos m’havien contactat”

Abans de la trobada, D.S.G va trucar a Gimeno per dir-li que es podrien reunir amb el seu superior “per demostrar que no era capfarol”. El 4 d'abril, va arribar per primera vegada a la plaça de la Concòrdia la persona que es presentava amb els cognoms T.M. i que, suposadament, és l'home pel qual suposadament treballava el presumpte periodista. Es tracta d'un home de prop de cinquanta anys, amb els cabells negres, encara poblats, amb celles grosses i negres com ulls, i amb pereta i bigot a una barba esclarissada. Juntament amb D.S.G., es va reunir amb Quim Gimeno el migdia d'aquell dia 4 a la terrassa del Rabbar. A més d'un nou personatge en joc, el canvi principal durant l'encontre era que, a partir d'aquell moment, totes les converses van ser enregistrades per Gimeno.

En tot moment, tal com proven les converses enregistrades a les quals ha accedit la Directa, és T.M –a qui, a partir d'ara, també anomenarem elsuperior– el que lidera el diàleg, mentre que D.S.G –des d'ara, el periodista– només parla en moments puntuals. En un moment de la gravació, Gimeno pregunta al superior: “A qui et refereixes quan et refereixes a nosaltres?”. “La seguretat de l'Estat”, respon ell.

“Em va assegurar que necessitava gent amb el meu perfil per obtenir informació i m'oferien contraprestacions, donant-me instruccions molt clares”, recorda Gimeno: “Durant tota la conversa, T.M. es va mostrar molt nerviós i em va tornar a preguntar si els Mossos m'havien contactat o si havia detectat seguiments”. Amb tot, decideixen confirmar la pròxima reunió mitjançant una trucada telefònica del periodista a Gimeno.

La relació avança

Finalment, va ser Gimeno qui va trucar a D.S.G al voltant de les deu de la nit del divendres 8 d'abril perquè la comunicació acordada encara no s'havia produït. El diàleg telefònic va servir per concretar la cita pel dilluns 11 d'abril, però també es va centrar en aspectes de la col·laboració entre el suposat confident i els representants de la “seguretat de l'Estat”, en una conversa que Gimeno va gravar. “Això serà com a les pel·lícules periodístiques, que hi ha unes línies de treball completament protegides: pel tema del suport i per les contraprestacions, que et poden servir –què sé jo– per anar-te'n de vacances a algun lloc. Jo entenc que és com una col·laboració remunerada, això és interessant”, explica el periodista. També va intentar transmetre confiança a Gimeno en relació amb els seus mitjans: “El que jo volia amb la visita de T.M. era que tu veiessis que hi ha una realitat: tinc tots els mecanismes per acudir a persones que estan a llocs d'interès (...) Volia que veiessis amb cara i ulls que jo no et venia motos, aquests barboteigs no em van”.

L'encàrrec i el pagament

L'última reunió entre Quim Gimeno, D.S.G i T.M. va tenir lloc el dilluns 11 d'abril, un cop més, amb la plaça de la Concòrdia com a teló de fons i, un cop més, amb periodistes de la Directa observant la trobada des de llocs estratègics.

Durant la reunió, que novament va conduir el superior, es van concretar els punts sobre els quals es basaria la col·laboració. Es va parlar de les condicions econòmiques del treball: “T'oferim una contraprestació econòmica. El que passa és que aquesta contraprestació econòmica tindrà una part fixa (...) I després, depèn de les informacions més o menys rellevants que ens puguis donar, en l'explotació operativa que nosaltres puguem fer; si és transcendent, tindràs una espècie de millora econòmica. En principi, et podríem donar uns 200 o 250 euros perquè tu poguessis començar a funcionar”.

En un moment, es comença a parlar de la possibilitat d'aconseguir millores en la situació processal de Gimeno. T.M. es mostra rotund: “El fiscal és un puto funcionari, amb tots els meus respectes, jerarquitzat, amb caps, que depèn del govern, en aquest cas, de l'administració del govern central, del govern d'Espanya. A un fiscal sí que se li pot parlar, però a un jutge no”.

El representant de la “seguretat de l’Estat” demanava informacions espefíques: noms i tasques dins de col·lectius diversos, però també professions, domicilis i implicacions

El superior comença a valorar el perfil del suposat infiltrat per a les investigacions. “Tu tens tota la disponibilitat, la facilitat d'entrar en aquests temes perquè ets un d'ells, un dels seus. No tens aquesta dificultat (...). Nosaltres valorem, en gent com tu, que el treball que tu fas en quinze dies, nosaltres triguem un any. Perquè tu estàs dins. Això ens estalvia temps i esforç”, subratlla el suposat representant de la “seguretat de l'Estat”, explica Gimeno. És aleshores quan T.M comença a explicar què és el que es demana a l’activista. Especialment, noms i tasques dins de col·lectius diversos, però també professions i domicilis. “M'interessa que em posis, per exemple: ‘Pepe, Pepe López, viu per aquí, treballa no sé on’”, diu T.M. a la gravació. “Dades objectives: domicili, telèfon. Si està posat en alguna moguda, si ha estat detingut, si es un tio molt actiu o poc actiu...”.

Per continuar amb l'operació, es volen assegurar de la seguretat de les comunicacions, sempre vehiculades pel presumpte periodista: “El canal principal de comunicació és el correu. Durant aquestes dues setmanes, qualsevol cosa que et passi, qualsevol dubte que tinguis, qualsevol cosa, D. et contesta a través del correu. Després, la setmana que ens veiem, jo et portaré un mòbil. El nou número serà el canal de comunicació d'urgència amb nosaltres”.

La reunió següent es va fixar per la setmana del 25 al 29 d'abril. No es produirà. Gimeno no pensa seguir amb les trobades: “Des del moment que vaig saber que tot allò tenia a veure amb l'Estat, vaig voler fer-ho públic. D'una banda, fer-ho públic és una manera de fer front a la situació i, de l'altra, és una eina política en el meu judici i, en general, davant l'onada repressiva que vivim”

* Reportatge complet publicat a la Directa 406.

** Les fotografies estan distorsionades per imperatiu legal, en aplicació de la Llei de protecció de la seguretat ciutadana 4/2015, coneguda com a llei mordassa.

________________

[Castellano]

Dos individuos que se identificaron como delegados de la "seguridad del Estado" intentan captar la activista Quim Gimeno como confidente. Le ofrecieron contraprestaciones económicas y ejercer influencias en la causa que tiene abierta en la Audiencia Nacional.


Secuencia fotográfica del último encuentro entre la activista y los dos presuntos miembros de la "seguridad del Estado" del 11 de abril en la plaza de la Concordia de Barcelona Bruno Díaz

Unos cuantos bares y cafeterías, una farmacia, una pastelería, un centro cívico y una iglesia. Alejada de los centros neurálgicos de Barcelona, la plaza de la Concordia del barrio de las Cortes es un lugar relativamente tranquilo dentro del bullicio habitual de la ciudad. Quizá por eso es un buen lugar para mantener una conversación discretamente.

Son las 11:30 h del lunes 11 de abril de 2016. Sentadas en una mesa del Rabbar, tres personas conversan. Una de ellas es Quim Gimeno, un activista social y político barcelonés detenido el 28 de octubre de 2015 por los Mossos y acusado de "pertenencia a organización criminal con fines terroristas" en el marco de la operación Pandora, encabezada por la Audiencia Nacional (AN) española. Con él, se sientan dos hombres más. Se presentan como D. S. G. -inicial del nombre y los apellidos- y T. M. -sólo por los apellidos. Ambos aseguran formar parte de "la seguridad del Estado".

Una de las contrapartidas que se ofrecía a la activista, acusado en el marco de la operación Pandora, era mediar con la acusación pública en su favor

El objetivo del encuentro es claro: convencer Gimeno para que provea información relativa a los movimientos sociales de Barcelona. A cambio, recibirá "una contraprestación económica fija" y, dependiendo de las informaciones, "una especie de mejora económica", en palabras de la persona que se presenta como T.M. También habla de la posibilidad de contactar con la fiscalía para mediar en el proceso abierto contra Gimeno: "Si nosotros en algún momento tuviéramos que hacer algo en relación con la fiscalía, no hay ningún problema. Me comprometo yo y, además, se suele hacer ". Mientras conversan, un equipo de la Directa, con extrema discreción, observa lo que ocurre en la plaza y documenta gráficamente encuentro. La investigación había comenzado semanas atrás.

Toma de contacto

El 15 de enero, en Can Batlló, en el barrio de Sants, se celebraba la Jornada solidaria con las anarquistas represaliadas. El acto central fue una charla titulada Del T.O.P en la Audiencia Nacional y Gimeno participó en el debate posterior como persona encausada a raíz de la operación Pandora.

Al terminar, una de las personas que asistieron al debate se dirigió hacia él. Pelirrojo, de ojos claros, con gafas de montura metálica, de cara ancha y baja estatura, el hombre, que debía rondar los sesenta años, se presentó como periodista de la agencia EFE especializado en temas relacionados con la seguridad. Le interesaba conocer la situación de Gimeno y lo invitó a reunirse con él más adelante. Antes de despedirse, se presentó con el nombre de D.S.G. Durante los tres meses siguientes, se encontrarían en cuatro ocasiones.

 

La activista desconfiar de la identidad del hombre desde un principio, pero, en cualquier caso, decidió seguir adelante con el encuentro para saber más. Unos días más tarde, recibe la llamada del supuesto periodista de EFE y fijan la primera fecha: será el 2 de febrero a las cinco de la tarde. El lugar elegido fue Canaletas. Se encontraron junto a la fuente y, mientras bajan la Rambla, decidieron sentarse en una terraza de la plaza del Bonsuccés, en el Raval barcelonés.

Según explica Gimeno, un supuesto periodista de la agencia EFE entró en contacto con él; posteriormente, afirmó que era una persona a sueldo del Estado

En un primer momento, el supuesto periodista se mostró interesado por la situación personal del joven. Cuando el presunto periodista cambió el objeto de sus preguntas, Gimeno comenzó a dudar de su identidad: "Haciendo muchas vueltas, me preguntó si había elementos violentos en Barcelona, si éstos tenían algún tipo de relación con mi debido ... Siempre intentando ponerse de mi parte: 'os pegan el proyecto' o 'os pueden echar mierda', me decía ". Incluso quería saber si algún cuerpo de seguridad lo había contactado: "Se mostró muy interesado en saber si los Mossos o la Guardia Civil me habían echad la garra", lo que le hizo dudar aún más que estuviera diciendo la verdad. Dos trabajadoras de EFE consultadas por la Directa no han oído hablar de D. S. G. primeras grabaciones

Antes de la cita siguiente, Gimeno decidió ponerse en contacto con la Directa. Una vez conocida la historia, se decidió hacer un seguimiento de todos los encuentros que se llevaran a cabo. Es en este punto que el relato vuelve a la plaza Concordia de las Cortes. El 3 de marzo, poco antes de las 10 de la mañana, Quim Gimeno se reunió con el hombre que se presentaba como D.S.G. en una terraza, que sería la misma durante las reuniones posteriores.

Por primera vez, la Directa documentó gráficamente los encuentros. "D.S.G. ya no volvió a hablar de EFE, sino que aseguró que recibía un salario fijo del Estado y un extra como periodista. También me aseguró que podía darme dinero a cambio de información, especialmente con todo lo relacionado con los anarquistas chilenos Mónica y Francisco ", explica Gimeno. Ante esta situación, la activista quería "jugar el papel de alguien que quiere colaborar, pero que no lo acaba de ver claro, lo que motivó que el sujeto quisiera convocar un encuentro el 4 de abril".

Posteriormente, una tercera persona se añadió al encuentro: "Se mostró muy nervioso y me volvió a preguntar si los Mossos me habían contactado"

Antes del encuentro, D.S.G llamó a Gimeno para decirle que se podrían reunir con su superior "para demostrar que no era ningún farol". El 4 de abril, llegó por primera vez en la plaza de la Concordia la persona que se presentaba con los apellidos T.M. y que, supuestamente, es el hombre por el que supuestamente trabajaba el presunto periodista. Se trata de un hombre de cerca de cincuenta años, con el pelo negro, aunque poblados, con cejas gruesas y negras como ojos, y con bombilla y bigote a una barba rala. Junto con D.S.G., se reunió con Quim Gimeno el mediodía de ese día 4 en la terraza del Rabbar. Además de un nuevo personaje en juego, el cambio principal durante el encuentro era que, a partir de ese momento, todas las conversaciones fueron grabadas por Gimeno.

En todo momento, tal como prueban las conversaciones registradas a las que ha accedido la Directa, es TM -a quien, a partir de ahora, también llamaremos el superior- el que lidera el diálogo, mientras que DSG -en adelante, el periodista- sólo habla en momentos puntuales. En un momento de la grabación, Gimeno pregunta al superior: "A quién te refieres cuando te refieres a nosotros?". "La seguridad del Estado", responde él.

"Me aseguró que necesitaba gente con mi perfil para obtener información y me ofrecían contraprestaciones, dándome instrucciones muy claras", recuerda Gimeno: "Durante toda la conversación, T.M. se mostró muy nervioso y me volvió a preguntar si los Mossos me habían contactado o si había detectado seguimientos ". Con todo, deciden confirmar la próxima reunión mediante una llamada telefónica del periodista a Gimeno.

La relación avanza

Finalmente, fue Gimeno quien llamó a D.S.G alrededor de las diez de la noche del viernes 8 de abril para que la comunicación acordada aún no se había producido. El diálogo telefónico sirvió para concretar la cita para el lunes 11 de abril, pero también se centró en aspectos de la colaboración entre el supuesto confidente y los representantes de la "seguridad del Estado", en una conversación que Gimeno grabó. "Esto será como en las películas periodísticas, que hay unas líneas de trabajo completamente protegidas: por el tema del apoyo y por las contraprestaciones, que te pueden servir -qué sé yo- para irte de vacaciones a algún sitio . Yo entiendo que es como una colaboración remunerada, esto es interesante ", explica el periodista. También intentó transmitir confianza a Gimeno en relación con sus medios: "Lo que yo quería con la visita de T.M. era que tú vieras que hay una realidad: tengo todos los mecanismos para acudir a personas que están en lugares de interés (...) Quería que vieras con cara y ojos que yo no te venía motos, estos barboteo no me " .
El encargo y pago

La última reunión entre Quim Gimeno, D.S.G y T.M. tuvo lugar el lunes 11 de abril, una vez más, con la plaza de la Concordia como telón de fondo y, una vez más, con periodistas de la Directa observando el encuentro desde lugares estratégicos. Durante la reunión, que nuevamente condujo el superior, se concretaron los puntos sobre los que se basaría la colaboración. Se habló de las condiciones económicas del trabajo: "Te ofrecemos una contraprestación económica. Lo que pasa es que esta contraprestación económica tendrá una parte fija (...) Y luego, depende de las informaciones más o menos relevantes que nos puedas dar, en la explotación operativa que nosotros podamos hacer; si es trascendente, tendrás una especie de mejora económica. En principio, te podríamos dar unos 200 o 250 euros para que tú pudieras empezar a funcionar ".

En un momento, se empieza a hablar de la posibilidad de lograr mejoras en la situación procesal de Gimeno. T.M. se muestra rotundo: "El fiscal es un puto funcionario, con todos mis respetos, jerarquizado, con cabezas, que depende del gobierno, en este caso, de la administración del gobierno central, del gobierno de España. A un fiscal sí se le puede hablar, pero a un juez no ".

El representante de la "seguridad del Estado" pedía informaciones espefíques: nombres y tareas dentro de colectivos diversos, pero también profesiones, domicilios e implicaciones

El superior empieza a valorar el perfil del supuesto infiltrado para las investigaciones. "Tú tienes toda la disponibilidad, la facilidad de entrar en estos temas porque eres uno de ellos, uno de los suyos. No tienes esta dificultad (...). Nosotros valoramos, en gente como tú, que el trabajo que tú haces en quince días, nosotros tardamos un año. Porque tú estás dentro. Esto nos ahorra tiempo y esfuerzo ", subraya el supuesto representante de la" seguridad del Estado ", explica Gimeno. Es entonces cuando T.M comienza a explicar qué es lo que se pide a la activista. Especialmente, nombres y tareas dentro de colectivos diversos, pero también profesiones y domicilios. "Me interesa que me pongas, por ejemplo: 'Pepe, Pepe López, vive por aquí, trabaja no se donde", dice T.M. en la grabación. "Datos objetivos: domicilio, teléfono. Si está puesto en alguna movida, si ha sido detenido, si es un tío muy activo o poco activo ... ".

Para continuar con la operación, se quieren asegurar de la seguridad de las comunicaciones, siempre vehiculadas por el presunto periodista: "El canal principal de comunicación es el correo. Durante estas dos semanas, cualquier cosa que te pase, cualquier duda que tengas, cualquier cosa, D. te contesta a través del correo. Después, la semana que nos vemos, yo te llevaré un móvil. El nuevo número será el canal de comunicación de urgencia con nosotros ".

La reunión siguiente se fijó para la semana del 25 al 29 de abril. No se producirá. Gimeno no piensa seguir con los encuentros: "Desde el momento que supe que todo aquello tenía que ver con el Estado, quise hacerlo público. Por un lado, hacerlo público es una manera de hacer frente a la situación y, por otro, es una herramienta política en mi juicio y, en general, ante la ola represiva que vivimos ".

* Reportaje completo publicado en la Directa 406.

** Las fotografías están distorsionadas por imperativo legal, en aplicación de la Ley de protección de la seguridad ciudadana 4/2015, conocida como ley mordaza.

Traducido por La Haine

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal