Una grabación desmonta la acusación contra un documentalista detenido por los hechos de Can Vies
[Català]
Una gravació desmunta l'acusació dels Mossos i la fiscalia contra un documentalista detingut pels fets de Can Vies
Iker Oiz enregistrava els incidents del mes de maig de 2014 i els policies el van fer caure a terra. El ministeri fiscal li demana cinc anys i sis mesos de presó, sota l'acusació de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesionsIker Oiz, ahir, en una roda de premsa. La Generalitat, personada com a acusació particular, li demana una pena de tres anys i vuit mesos de presó. El judici se celebrarà el 15 de desembre
Una imatge val més que mil paraules. Així és en el cas d'Iker Oiz, un documentalista que, el 26 de maig de 2014, va agafar la càmera i va voler enregistrar els moments més tensos de l'intent de desallotjament del centre social Can Vies. Abans d'anar cap a la plaça de Sants –on s'estaven produint les càrregues–, va passar per la redacció de la Directa per explicar que tenia la intenció d'enregistrar imatges i que, després, ens les oferiria gratuïtament per publicar-les al nostre web. També col·laborava amb la televisió comunitària LaTele.cat.
Una gravació feta des d'un terrat proper mostra amb detall com van anar els fets i desmenteix la versió acusatòria de la fiscalia i els Mossos, d'acord amb la qual, a ell i a un altre jove que es trobava al mateix punt, els demanen cinc anys i sis mesos de presó. La Generalitat, personada com a acusació particular demana una pena de tres anys i vuit mesos de presó. El judici se celebrarà el 15 de desembre.
A les imatges, s'aprecia un cordó policial avançant cap al grup de manifestants per facilitar la sortida d'una gran grua que formava part del dispositiu per enderrocar l'immoble. A primera fila de la gent concentrada, es veu el documentalista amb la càmera a la mà enregistrant l'avanç dels policies a molt poca distància. Crits, insults, però no es veuen voleiar objectes. És aleshores quan comencen les empentes, Oiz no deixa anar la càmera en cap moment i continua enregistrant. La seva gravació, que no va ser esborrada, també mostra l'incident, fins que el plànol de la imatge mira enlaire, just quan el documentalista cau a terra. Tot seguit s'aixeca i fuig de la policia en direcció al grup de manifestants.
A les imatges, no s'aprecia el llançament de cap objecte contra els agents. Per contra, els atestats policials i l'escrit de la fiscalia diuen que Oiz “formava part d'un grup que proferia insults, crits a favor de la resistència, escopia els agents i llançava objectes”. Afegeixen, a més, que “va propinar empentes i va intentar copejar el caporal amb número 5787 mentre el gravava amb una càmera”. En relació amb l'altre acusat, asseguren que “va copejar el pit i li va propinar una forta puntada a la cama esquerra”. La defensa del documentalista, per contra, assegura que ell “estava exercint el seu legítim dret a la informació, no va agredir ningú ni va llançar cap objecte”.
Iker Oiz no va ser detingut aquell mateix dia. L'11 de juliol de 2014, quan havien passat sis setmanes dels fets, agents de paisà el van agafar quan sortia de casa. Va passar unes hores als calabossos de la comissaria de Les Corts i ara afronta el judici. Al barri de Sants, s'ha creat un grup de suport amb el lema Ens volen a presó per informar. El 10 de desembre a les set de la tarda, faran una cercavila informativa amb punt d'inici a la plaça de Sants i, el 15 de desembre a les deu del matí, han convocat una concentració davant de la Ciutat de la Justícia mentre se celebri la vista oral del judici.
[Castellano]
Una grabación desmonta la acusación de los Mossos y la fiscalía contra un documentalista detenido por los hechos de Can Vies
Iker Oiz registraba los incidentes del mes de mayo de 2014 y los policías le hicieron caer al suelo. El ministerio fiscal le pide cinco años y seis meses de prisión, bajo la acusación de desórdenes públicos, atentado contra la autoridad y lesiones
La Generalitat, personada como acusación particular, le pide una pena de tres años y ocho meses de prisión. El juicio se celebrará el 15 de diciembre
Una imagen vale más que mil palabras. Así es en el caso de Iker Oiz, un documentalista que, el 26 de mayo de 2014, cogió la cámara y quiso registrar los momentos más tensos del intento de desalojo del centro social Can Vies. Antes de ir hacia la plaza de Sants -donde estaban produciendo las cargas-, pasó por la redacción de la Directa para explicar que tenía la intención de grabar imágenes y que, después, nos las ofrecería gratuitamente por publicarse las en nuestra web. También colaboraba con la televisión comunitaria LaTele.cat.
Una grabación hecha desde una azotea cercano muestra con detalle cómo fueron los hechos y desmiente la versión acusatoria de la fiscalía y los Mossos, de acuerdo con la cual, a él ya otro joven que se encontraba en el mismo punto, los piden cinco años y seis meses de prisión. La Generalitat, personada como acusación particular pide una pena de tres años y ocho meses de prisión. El juicio se celebrará el 15 de diciembre.
En las imágenes, se aprecia un cordón policial avanzando hacia el grupo de manifestantes para facilitar la salida de una gran grúa que formaba parte del dispositivo para derribar el inmueble. En primera fila de la gente concentrada, se ve el documentalista con la cámara en la mano registrando el avance de los policías a muy poca distancia. Gritos, insultos, pero no se ven volar objetos. Es entonces cuando empiezan los empujones, Oiz no suelta la cámara en ningún momento y continúa grabando. Su grabación, que no fue borrada, también muestra el incidente, hasta que el plano de la imagen mira hacia arriba, justo cuando el documentalista cae al suelo. A continuación se levanta y huye de la policía en dirección al grupo de manifestantes.
En las imágenes, no se aprecia el lanzamiento de ningún objeto contra los agentes. Por el contrario, los atestados policiales y el escrito de la fiscalía dicen que Oiz "formaba parte de un grupo que profería insultos, gritos a favor de la resistencia, escupía los agentes y lanzaba objetos". Añaden, además, que "propinó empujones e intentó golpear el cabo con número 5787 mientras grababa con una cámara". En relación con el otro acusado, aseguran que "golpeó el pecho y le propinó una fuerte patada en la pierna izquierda". La defensa del documentalista, por el contrario, asegura que él "estaba ejerciendo su legítimo derecho a la información, no agredió a nadie ni lanzó ningún objeto".
Iker Oiz no fue detenido ese mismo día. El 11 de julio de 2014, cuando habían pasado seis semanas de los hechos, agentes de paisano lo cogieron cuando salía de casa. Pasó unas horas en los calabozos de la comisaría de Les Corts y ahora afronta el juicio. El barrio de Sants, se ha creado un grupo de apoyo con el lema Nos quieren a prisión por informar. El 10 de diciembre a las siete de la tarde, harán un pasacalle informativa con punto de inicio en la plaza de Sants y, el 15 de diciembre a las diez de la mañana, han convocado una concentración ante la Ciudad de la Justicia mientras se celebración de vista oral del juicio.