lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fX09

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

19/02/2021 :: Nacionales PP.Catalans

[Cat/Cast] Las escopetas de foam de los mossos, tecnología militar al servicio de la represión

x David Bou / Directa.cat
El subfusil incorpora un visor de precisión y la munición no tiene capacidad de rebote, por lo que las lesiones por este tipo de proyectiles se producen por impacto directo

[Catalá]

Les escopetes de foam dels Mossos, tecnologia militar al servei de la repressió

Els subfusells que els antidisturbis utilitzen per dispersar protestes en substitució de les escopetes de bales de goma són llançadores de granades fabricades i adaptades per una empresa armamentista suïssa i amb gran capacitat lesiva. Es diferencien de les seves predecessores en el fet que el visor de precisió del que disposen, així com la munició de foam sense capacitat de rebot que disparen, dissipa els dubtes sobre quin és l'objectiu dels agents que premen el gallet

Un agent de la BRIMO dels Mossos d'Esquadra apunta amb un subfusell de 'foam' / MARTÍ ALBESA

La intervenció dels Mossos d’Esquadra per reprimir les protestes contra l’empresonament del raper Pablo Hasél ha comportat una nova mutilació, en aquest cas, la pèrdua de l’ull d’una manifestant per impacte de projectil de foam. Així ho ha fet públic Irídia, que està en contacte amb la família de la víctima, una noia de 19 anys que ja ha estat operada i a hores d’ara es troba en procés de recuperació. Des del centre per la defensa dels drets humans demanen col·laboració a la ciutadania per cercar imatges del moment, que va succeir dimarts entre dos quarts i tres quarts de nou del vespre a la Via Augusta de Barcelona, entre l’avinguda Diagonal i la Travessera de Gràcia.

Els Mossos haurien disparat en dues nits d’aldarulls 420 bales de foam, quatre de les quals han ferit a persones al cap i a l’abdomen

Durant els aldarulls de dimarts i dimecres arreu del país, els Mossos haurien disparat 420 bales de foam, segons el seu propi recompte, que ha transcendit via la Cadena SER. Al seu torn, Irídia ha informat que tres persones –a banda de la noia que ha perdut l’ull– han rebut impactes al cap i a l’abdomen de projectils de foam, mentre altres persones com un fotoperiodista col·laborador d’aquest mitjà han estat ferides a altres parts del cos.

Tots aquests fets han tornat a posar al centre del debat públic l’ús d’aquest armament per les unitats antidisturbis. La seva idoneïtat ja havia estat qüestionada prèviament al Parlament de Catalunya, arran d’una moció presentada al ple per part de Catalunya en Comú-Podem on van demanar la seva retirada en un termini de sis mesos i només van comptar amb el suport de la CUP i un sol diputat d’ERC, grup parlamentari que va votar en contra juntament amb els de Junts per Catalunya, Ciutadans, el PSC i el PP.

 Les bales de foam i les armes que les disparen van reemplaçar les popularment conegudes com a pilotes de goma, després que el mateix Parlament de Catalunya acordés la prohibició del seu ús per la policia autonòmica, el 8 de novembre de l’any 2013. No obstant això, la decisió no és aplicable a altres cossos policials com la Policia Nacional espanyola, que ha continuat fent ús d’aquest material a Catalunya durant la repressió contra el referèndum de l’1 d’octubre i les protestes contra la sentència als líders socials i polítics catalans.

El canvi de material es va precipitar arran de la polèmica aixecada pel cas d’Ester Quintana, qui va perdre un ull per un tret de bala de goma de l’Àrea de Brigada Mòbil (Brimo) durant la vaga general del 14 de novembre de 2012. Malgrat que aquesta munició ha quedat reemplaçada pel foam, els agents d’ordre públic segueixen emprant les antigues escopetes –les italianes Franchi PA6 i Fabarm SDASS i la nord-americana Remington 870– per disparar salves intimidatòries sense projectil.


Un llançador de granades adaptat

El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya va adquirir les primeres armes de precisió preparades per disparar foam prèviament a la prohibició de les bales de goma, i va esdevenir el primer cos policial de l’Estat espanyol en fer-ho. El mes de febrer de 2011, la conselleria aleshores liderada pel convergent Felip Puig va anunciar la compra per 1.800 euros la unitat d’entre deu i quinze subfusells LL-06 de l’empresa armamentista suïssa B&T (Brügger & Thomet), puntera en tecnologia militar, exportadora d’armes i proveïdora habitual de l’OTAN. Dos mesos després, el complex Egara de Sabadell va ser l’escenari triat pel cos per presentar a la premsa les noves armes. Sergi Pla, Cap de la Comissaria General de Recursos Operatius de l’època i avui dia cap de la Regió Policial de la Catalunya Central, afirmava davant les periodistes que “tenen un efecte menys lesiu que les pilotes de goma, on apuntem, impacte”.

El subfusell incorpora un visor de precisió i la munició no té capacitat de rebot, motius pels quals les lesions per aquest tipus de projectils es produeixen per impacte directe

Deu anys després, els Mossos d’Esquadra han fet diverses licitacions de compra i actualment compten amb aproximadament tres-cents d’aquests subfusells a disposició de la Brimo i les unitats de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). El subfusell incorpora un visor de precisió i la munició no té capacitat de rebot, motius pels quals les lesions per aquest tipus de projectils es produeixen per impacte directe.

Les armes són fruit de la recerca en I+D militar suís i l’origen de la munició de foam rau en la petició expressa que la policia francesa va cursar a la suïssa B&T perquè desenvolupés un estri més precís en la repressió de multituds, després de l’enorme lesivitat que van provocar els cartutxos emprats durant la revolta de les banlieues la tardor de 2005. Per aquest motiu, l’empresa va aplicar tecnologia militar punta i va reconvertir un subfusell militar de granades –que l’exèrcit portuguès empra a l’Afganistan– en una arma aplicable als conflictes urbans. Aquesta eina repressiva és capaç d’impactar en un objectiu de quinze centímetres a 50 metres, tot i que pot arribar a fer blanc a una distància de 80 metres, així com a disparar vint projectils per minut. El llançagranades incorpora la denominació LL-Less Letal (Lesivitat Menor) i els seus distribuïdors comercials en destaquen la precisió.

Dos projectils de foam de diferents graus de duresa disparats pels Mossos d’Esquadra durant una protesta a les portes del Parlament|GUYE SANCHO

El projectil emprat, de 40×46 mil·límetres, és similar a una pilota de golf i està recobert de foam, una escuma viscoelàstica de poliuretà d’alta densitat coneguda per la seva resistència i utilitzada entre altres en la indústria de la construcció o com a embalatge de cuina i electrònica. Els projectils tenen set graus diferents de duresa i el seu impacte sobre el cos produeix inhibició muscular immediata i paralitza la persona, que no pot caminar fins al cap d’un minut: la coixesa posterior es perllonga durant dies i les seqüeles podem durar fins a quaranta-cinc dies.


Sense protocol d’ús públic

“No està publicat el protocol d’ús i de regulació de l’arma i això suposa un problema de transparència, perquè l’hem demanat moltíssimes vegades a Interior junt amb Amnistia Internacional i també ho ha demanat el parlament de Catalunya en una resolució, però Interior ho rebutja per motius de seguretat, argumentant que si ho publiquen la gent sabrà quan poden utilitzar i quan no”, assegura Anaïs Franquesa, advocada penalista i codirectora d’Irídia.

Quan es van començar a instaurar als Mossos d’Esquadra els subfusells de precisió i els projectils de foam, la conselleria va destacar dos elements importants que en teoria diferenciaven aquest material de les escopetes de bales de goma: la traçabilitat i la geolocalització. El primer hauria de servir per enregistrar quants trets es duen a terme i saber exactament quan s’han disparat; la geolocalització determinaria la ubicació exacta en temps i espai de l’agent escopeter. “Avui dia, desconeixem totalment el tema de la geolocalització, sobre la traçabilitat el comissari Joan Carles Molinero ha dit que s’està fent un informe per determinar quan es va disparar i per part de quins agents”, explica Franquesa.

El director general dels Mossos, Pere Ferrer, s’ha mostrat contrari a encetar un debat sobre la idoneïtat dels subfusells de foam en dispositius d’ordre públic

Dijous al matí han comparegut en roda de premsa el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari portaveu del cos, Joan Carles Molinero, qui ha assegurat que han obert una investigació sobre les intervencions d’aquests dies i ha assegurat que el protocol que tenen és l’adequat. Sobre la pèrdua de l’ull de la noia ferida dimarts a Barcelona, Ferrer ha afirmat “ni desmentim, ni pressuposem res, volem aclarir al màxim què va passar”, alhora que s’ha mostrat contrari a encetar un debat sobre la idoneïtat dels subfusells de foam en dispositius d’ordre públic.

“Aquest cas és el primer que podem dir segur que és foam, perquè l’octubre de 2019 a les protestes de Barcelona hi havia operatius conjunts amb escopeters de Mossos i Policia Nacional en el mateix cordó, per això no podem saber si era bala de goma o foam”, aclareix la codirectora d’Irídia respecte de les quatre lesions oculars greus que van patir manifestants durant els aldarulls postsentència. “Tornem a demanar que es publiquin els protocols de foam, els estàndards internacionals de l’OSCE i l’ONU donen directrius que diuen que aquest tipus de projectils d’energia cinètica de precisió no es poden disparar indiscriminadament a la massa perquè això és perillós, augmenta les possibilitats de lesions greus”, rebla.

Alguns periodistes han documentat aquesta setmana com alguns agents disparaven indiscriminadament des de les furgonetes policials. “Són armes que no estan pensades per dispersar, són de precisió i s’han de disparar sempre per sota l’abdomen només a persones que estiguin posant en risc la vida o integritat d’altres persones, ciutadans o policies”, clou Franquesa.

[Castellano]

Las escopetas de foam de los mossos, tecnología militar al servicio de la represión

Los subfusiles que los antidisturbios utilizan para dispersar protestas en sustitución de las escopetas de balas de goma son lanzaderas de granadas fabricadas y adaptadas por una empresa armamentista suiza y con gran capacidad lesiva. Se diferencian de sus predecesoras en que el visor de precisión del que disponen, así como la munición de foam sin capacidad de rebote que disparan, disipa las dudas sobre cuál es el objetivo de los agentes que aprietan el gatillo

Un agente de la BRIMO los Mossos apunta con un subfusil de 'foam' / MARTÍ ALBESA

La intervención de los Mossos para reprimir las protestas contra el encarcelamiento del rapero Pablo Hasél ha supuesto una nueva mutilación, en este caso, la pérdida del ojo de una manifestante por impacto de proyectil de foam. Así lo ha hecho público Iridia , que está en contacto con la familia de la víctima, una joven de 19 años que ya ha sido operada y en estos momentos se encuentra en proceso de recuperación. Desde el centro para la defensa de los derechos humanos piden colaboración a la ciudadanía para buscar imágenes del momento, que sucedió martes entre una y media y tres y media de la tarde en la Vía Augusta de Barcelona, entre la avenida Diagonal y la Travessera de Gracia.

Los Mossos habrían disparado en dos noches de disturbios 420 balas de foam, cuatro de las cuales han herido a personas en la cabeza y en el abdomen

Durante los disturbios del martes y miércoles en todo el país, los Mossos habrían disparado 420 balas de foam, según su propio recuento, que ha trascendido vía la Cadena SER . A su vez, Iridia informó que tres personas -aparte de la chica que ha perdido el ojo- han recibido impactos en la cabeza y en el abdomen de proyectiles de foam, mientras otras personas como un fotoperiodista colaborador de este medio han sido heridas en otras partes del cuerpo.

Todos estos hechos han vuelto a poner en el centro del debate público el uso de este armamento para las unidades antidisturbios. Su idoneidad ya había sido cuestionada previamente en el Parlamento de Cataluña, a raíz de una moción presentada al pleno por parte de Cataluña en Común-Podemos donde pidieron su retirada en un plazo de seis meses y sólo contaron con el apoyo de la CUP y un solo diputado de ERC, grupo parlamentario que votó en contra junto con los de Junts por Cataluña, Ciudadanos, el PSC y el PP.

 Las balas de foam y las armas que las disparan reemplazaron a las popularmente conocidas como pelotas de goma, después de que el propio Parlamento de Cataluña acordara la prohibición de su uso por la policía autonómica, el 8 de noviembre del año 2013. Sin embargo, la decisión no es aplicable a otros cuerpos policiales como la Policía Nacional española, que ha continuado haciendo uso de este material en Cataluña durante la represión contra el referéndum del 1 de octubre y las protestas contra la sentencia a los líderes sociales y políticos catalanes.

El cambio de material se precipitó a raíz de la polémica levantada por el caso de Ester Quintana, quien perdió un ojo por un disparo de bala de goma del Área de Brigada Móvil (Brimo) durante la huelga general del 14 de noviembre de 2012. A pesar de que esta munición ha quedado reemplazada por el foam, los agentes de orden público siguen empleando las antiguas escopetas -las italianas Franchi PA6 y Fabarm SDASS y la estadounidense Remington 870- para disparar salvas intimidatorias sin proyectil.

Un lanzador de granadas adaptado

El Departamento de Interior de la Generalitat de Cataluña adquirió las primeras armas de precisión preparadas para disparar foam previamente a la prohibición de las balas de goma, y se convirtió en el primer cuerpo policial del Estado español en hacerlo. En febrero de 2011, la conselleria entonces liderada por el convergente Felip Puig anunció la compra por 1.800 euros la unidad de entre diez y quince subfusiles LL-06 de la empresa armamentista suiza B & T (Brügger & Thomet), puntera en tecnología militar, exportadora de armas y proveedora habitual de la OTAN. Dos meses después, el complejo Egara de Sabadell fue el escenario elegido por el cuerpo para presentar a la prensa las nuevas armas. Sergi Pla, Jefe de la Comisaría General de Recursos Operativos de la época y hoy día jefe de la Región Policial de Asturias, afirmaba ante las periodistas que "tienen un efecto menos lesivo que las pelotas de goma, donde apuntamos, impacto" .

El subfusil incorpora un visor de precisión y la munición no tiene capacidad de rebote, motivos por los que las lesiones por este tipo de proyectiles se producen por impacto directo

Diez años después, los Mossos han hecho varias licitaciones de compra y actualmente cuentan con aproximadamente trescientos de estos subfusiles a disposición de la Brimo y las unidades del Área Regional de Recursos Operativos (ARRO). El subfusil incorpora un visor de precisión y la munición no tiene capacidad de rebote, motivos por los que las lesiones por este tipo de proyectiles se producen por impacto directo.

Las armas son fruto de la investigación en I + D militar suizo y el origen de la munición de foam radica en la petición expresa que la policía francesa cursó a la suiza B & T para que desarrollara un utensilio más preciso en la represión de multitudes, después de la enorme lesividad que provocaron los cartuchos empleados durante la revuelta de las banlieues en otoño de 2005. Por este motivo, la empresa aplicó tecnología militar punta y reconvirtió un subfusil militar de granadas -que el ejército portugués emplea en Afganistán- en un arma aplicable a los conflictos urbanos. Esta herramienta represiva es capaz de impactar en un objetivo de quince centímetros a 50 metros, aunque puede llegar a hacer blanco a una distancia de 80 metros, así como disparar veinte proyectiles por minuto. El lanzagranadas incorpora la denominación LL-Less Letal (Lesividad Menor) y sus distribuidores comerciales destacan la precisión.

Dos proyectiles de foam de diferentes grados de dureza disparados por los Mossos durante una protesta a las puertas del Parlamento| GUYE SANCHO

 El proyectil empleado, de 40 × 46 milímetros, es similar a una pelota de golf y está recubierto de foam, una espuma viscoelástica de poliuretano de alta densidad conocida por su resistencia y utilizada entre otros en la industria de la construcción o como embalaje de cocina y electrónica. Los proyectiles tienen seis grados diferentes de dureza y su impacto sobre el cuerpo produce inhibición muscular inmediata y paraliza la persona, que no puede caminar hasta al cabo de un minuto: la cojera posterior se prolonga durante días y las secuelas pueden durar hasta cuarenta y cinco días.

Sin protocolo de uso público

"No está publicado el protocolo de uso y de regulación del arma y esto supone un problema de transparencia, porque la hemos pedido muchísimas veces a Interior junto con Amnistía Internacional y también lo ha pedido el parlamento de Cataluña en una resolución, pero Interior lo rechaza por motivos de seguridad, argumentando que si lo publican la gente sabrá cuando pueden utilizar y cuando no ", asegura Anaïs Franquesa, abogada penalista y codirectora de Iridia.

Cuando se empezaron a instaurar en los Mossos los subfusiles de precisión y los proyectiles de foam, la conselleria destacó dos elementos importantes que en teoría diferenciaban este material de las escopetas de balas de goma: la trazabilidad y la geolocalización. El primero debería servir para registrar cuántos disparos se realizan y saber exactamente cuando se han disparado; la geolocalización determinaría la ubicación exacta en tiempo y espacio del agente escopetero. "Hoy en día, desconocemos totalmente el tema de la geolocalización, sobre la trazabilidad el comisario Joan Carles Molinero ha dicho que se está haciendo un informe para determinar cuando se disparó y por parte de qué agentes", explica Franquesa.

El director general de los Mossos, Pere Ferrer, se ha mostrado contrario a iniciar un debate sobre la idoneidad de los subfusiles de foam en dispositivos de orden público

El jueves por la mañana han comparecido en rueda de prensa el director general de los Mossos, Pere Ferrer, y el comisario portavoz del cuerpo, Joan Carles Molinero, quien ha asegurado que han abierto una investigación sobre las intervenciones de estos días y aseguró que el protocolo que tienen es el adecuado. Sobre la pérdida del ojo de la chica herida martes en Barcelona, Ferrer afirmó "ni desmentimos, ni presuponemos nada, queremos aclarar al máximo lo que pasó", al tiempo que se ha mostrado contrario a iniciar un debate sobre la idoneidad de los subfusiles de foam en dispositivos de orden público.

"Este caso es el primero que podemos decir seguro que es foam, porque en octubre de 2019 en las protestas de Barcelona había operativos conjuntos con escopeteros de Mossos y Policía Nacional en el mismo cordón, por eso no podemos saber si era bala de goma o foam ", aclara la codirectora de Iridia respecto de las cuatro lesiones oculares graves que sufrieron manifestantes durante los disturbios postsentencia. "Volvemos a pedir que se publiquen los protocolos de foam, los estándares internacionales de la OSCE y la ONU dan directrices que dicen que este tipo de proyectiles de energía cinética de precisión no se pueden disparar indiscriminadamente a la masa porque esto es peligroso , aumenta las posibilidades de lesiones graves ", remarca.

Algunos periodistas han documentado esta semana como algunos agentes disparaban indiscriminadamente desde las furgonetas policiales. "Son armas que no están pensadas para dispersar, son de precisión y deben disparar siempre por debajo del abdomen sólo a personas que estén poniendo en riesgo la vida o integridad de otras personas, ciudadanos o policías", cierra Franquesa.

https://directa.cat/les-escopetes-de-foam-dels-mossos-tecnologia-militar-al-servei-de-la-repressio/

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fX09

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal