lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 24/10/2013

Contra l’ofensiva espanyolista i mercantilitzadora, defensem l’educació pública i en català!

SEPC
[Cat/Cast] Seguiremos respondiendo activamente contra todo aquello que nos afecte, y seguiremos ejerciendo la desobediencia sobre todo aquello que se nos imponga

Catalan

Després de la presentació en públic de l’avantprojecte de llei de la LOMQE el juny del 2012, el Partit Popular i el ministre d’educació José Ignacio Wert reben les més dures crítiques de la comunitat educativa. D’ençà d’aquell moment fins aquest octubre de 2013, declaracions del ministre, entrevistes, concrecions de la llei… han confirmat que les reformes que pretén la LOMQE són purament ideològiques, casant els fonaments de l’educació amb aquells de la dreta més espanyolista i conservadora de l’Estat espanyol. Després que la comunitat educativa fes públic el fort malestar social que ha generat dins seu la LOMQE, el Partit Popular pretén aprovar en solitari la llei al Congrés dels Diputats el dia 10 d’octubre abans que s’enviï al Senat.

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans volem posicionar-nos, com ja hem fet en repetides ocasions en els darrers mesos, clarament en contra d’aquesta llei. Després d’analitzar-la i d’observar les conseqüències que podria tenir en l’educació pública del nostre país, afirmem que suposaria un enorme pas enrere en tot allò aconseguit en l’educació pública i en català als Països Catalans.

Cal recordar que estem parlant d’una llei profundament classista, que pretén segregar l’alumnat en funció de la seva orientació professional en etapes extremadament avançades, que impedirà a aquells col•lectius més desafavorits l’accés a les etapes més avançades de l’educació i que, en definitiva, ampliarà i perpetuarà unes diferències de classe que van en augment.

És també una llei que mercantilitza brutalment l’educació pública, subjectant-la a les dinàmiques del mercat fent que no respongui a unes necessitats socials o culturals, sinó purament mercantils. Les eines que genera per a poder-ho fer són moltes i molt diverses: canvis en la gestió dels centres, replantejament del mateix concepte de coneixement, contractes laborals precaris per al professorat…

Alhora, en una voluntat clarament homogeneïtzadora d’aquells que han vist en l’educació l’oportunitat de transmetre el seu model d’Estat, la LOMQE destrueix per complet el sistema d’immersió lingüística al Principat -pretén subvencionar escoles privades per aquells que no desitgin la docència en català- i ataca encara més la llengua catalana allà on ja s’ha intentat debilitar des de fa dècades -a les Illes i el País Valencià- infravalorant la llengua pròpia del nostre país i rebaixant-la al nivell residual d’especialitat.

Finalment, també potencia la separació per sexes a les aules ja que obre la porta a donar subvencions a centre privats o concertats que no ofereixen una educació basada en el principi d’igualtat i que no contempla totes les opcions de llibertat sexual i de gènere.

El context que se’ns presenta, doncs, és dramàtic. La LOMQE suposaria la confirmació de la desaparició progressiva d’una escola pública i catalana al nostre país. Cal tenir en compte, però, que la situació als diferents territoris dels Països Catalans sota dominació espanyola actualment no és pas gaire millor. Al Principat, vam veure com el Govern de CiU aprovava la LEC tot i tenir una comunitat educativa que n’exigia la retirada immediata: reduccions de personal docent, reduccions de sou en cas de malaltia, canvis en l’estructura de governança dels centres… A les Illes Balears i Pitiüses, els greuges de la LOMQE es sumarien als del Tractat Integral de Llengües (TIL) -també impulsat pel PP-, al que el professorat de les Illes ja ha anunciat que desobeirà després de mobilitzar-se i estar en vaga més de tres setmanes seguides. Al País Valencià, la LOMQE suposaria la destrucció de la ja feble situació de les línies en català existents.

És important remarcar que totes aquestes lleis es produeixen en un moment de greu crisi econòmica. Cal no oblidar que aquests moments han estat sempre aprofitats per la dreta més liberal i reaccionària per introduir els seus plans de reformes. Sota el pretext de la crisi i una millora de l’eficiència econòmica dels serveis públics, pretenen seguir avançant en la construcció del seu model d’Estat. Així ho hem pogut veure en justificacions que ens arriben tant del Govern de l’Estat espanyol com dels governs autonòmics: enormes retallades en educació, sanitat, reduccions de pensions, disminucions de les subvencions d’atur… Mentre que, d’altra banda, continuen legislant per tal d’afavorir grans empreses que segueixen enriquint-se a costa d’ofegar encara més les classes populars d’aquest país.

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans som plenament conscients que aquest no és el camí que hem de seguir per sortir d’aquesta crisi, sobretot si parlem d’educació, el nostre futur i el de les generacions que han de venir. És per això que no deixarem la nostra educació a les seves mans per tal que la destrueixin del tot.

Per aquests motius, dins de l’ onada de mobilitzacions convocada pel conjunt de la comunitat educativa afectada per la LOMQE, el SEPC ens sumem a la convocatòria de vaga de l’alumnat de secundària del dia 24 d’octubre ja que entenem que s’ha de respondre de forma contundent als atacs que està rebent l’educació pública de forma col•lectiva. Que cal que els alumnes tinguem l’oportunitat de mobilitzar-nos als nostres centres per allò que ens afecta, colze a colze amb el professorat i famílies i desbordant el marc del sindicalisme groc, de voluntat massa distant d’oferir solucions reals a aquesta problemàtica. Cal que als instituts d’arreu del país se sigui conscient de les implicacions d’una llei totalment perversa, de fer veure que lluitar és una altra manera d’aprendre, i que mobilitzant-te i defensant allò que és nostre és l’única manera que no ens ho prenguin.

Per tot això, animem a tot l’estudiantat de secundària a secundar la vaga i assistir a les diferents manifestacions d’arreu dels Països Catalans. Però també animem a entendre aquesta jornada com un dels punts àlgids d’una lluita que no s’atura, que és diària i constant si volem vèncer. Que cal que la organització de base de totes aquelles que estem preocupades pel nostre futur com a estudiants, com a poble i com a classe sigui el què trenqui amb tot allò que mercantilitzi i espanyolitzi el nostre futur. Seguirem responent activament contra tot allò que ens afecti, i seguirem exercint la desobediència sobre tot allò que se’ns imposi!

Optem per construir una educació en el marc dels Països Catalans, que defensi la nostra llengua i la nostra cultura. Que respongui a unes necessitats socials i que sigui accessible a tothom. Necessitem una educació que ajudi a superar les diferències de classe, una educació feta pel i per al poble.

Seguirem als carrers, a les aules i on faci falta,

CONTRA L’OFENSIVA ESPANYOLISTA I MERCANTILITZADORA,
DEFENSEM L’EDUCACIÓ PÚBLICA I EN CATALÀ


Castellano

Después de la presentación en público del anteproyecto de ley de la LOMCE el junio del 2012, el Partido Popular y el ministro de educación José Ignacio Wert reciben las más duras críticas de la comunidad educativa. Desde aquel momento hasta octubre de 2013, declaraciones del ministro, entrevistas, concreciones de la ley… han confirmado que las reformas que pretende LOMCE son puramente ideológicas, casando los fundamentos de la educación con aquellos de la derecha más españolista y conservadora del Estado español. Después de que la comunidad educativa hiciera público el fuerte malestar social que ha generado para sus adentros la LOMCE, el Partido Popular pretende aprobar en solitario la ley en el Congreso de los Diputados el día 10 de octubre antes de que se envíe al Senado.

Desde el Sindicato de Estudiantes de los Países Catalanes queremos posicionarnos, como ya hemos hecho en repetidas ocasiones en los últimos meses, claramente en contra de esta ley. Después de analizarla y de observar las consecuencias que podría tener en la educación pública de nuestro país, afirmamos que supondría un enorme paso atrás en todo aquello conseguido en la educación pública y en catalán a los Países Catalanes.

Hay que recordar que estamos hablando de una ley profundamente clasista, que pretende segregar el alumnado en función de su orientación profesional en etapas extremadamente avanzadas, que impedirá a aquellos col•lectivos más desfavorecidos el acceso a las etapas más avances de la educación y que, en definitiva, ampliará y perpetuará unas diferencias de clase que van en aumento.

Es también una ley que mercantiliza brutalmente la educación pública, sujetándola a las dinámicas del mercado haciendo que no responda a unas necesidades sociales o culturales, sino puramente mercantiles. Las herramientas que genera para poderlo hacer son muchas y muy diversas: cambios en la gestión de los centros, replanteamiento del mismo concepto de conocimiento, contratos laborales precarios para el profesorado…

A la vez, en una voluntad claramente homogeneizadora de aquellos que han visto en la educación la oportunidad de transmitir su modelo de Estado, la LOMCE destruye por completo el sistema de inmersión lingüística al Principado -pretende subvencionar escuelas privadas por aquellos que no deseen la docencia en catalán- y ataca todavía más la lengua catalana allá donde ya se ha intentado debilitar desde hace décadas -en las Islas y el País Valenciano- infravaloranDO la lengua propia de nuestro país y rebajándola al nivel residual de especialidad.

Finalmente, también potencia la separación por sexos en las aulas puesto que abre la puerta a dar subvenciones en centro privados o concertados que no ofrecen una educación basada en el principio de igualdad y que no contempla todas las opciones de libertad sexual y de género.

El contexto que se nos presenta, pues, es dramático. La LOMCE supondría la confirmación de la desaparición progresiva de una escuela pública y catalana a nuestro país. Hay que tener en cuenta, pero, que la situación en los diferentes territorios de los Países Catalanes bajo dominación española actualmente no es paso muy mejor. En el Principado, vimos como el Gobierno de CiU aprobaba la LEC a pesar de tener una comunidad educativa que exigía la retirada inmediata: reducciones de personal docente, reducciones de sueldo en caso de enfermedad, cambios en la estructura de governanza de los centros… En las Islas Baleares y Pitiüses, los agravios de la LOMQE se sumarían a los del Tratado Integral de Lenguas (TIL) -también impulsado por el PP-, al que el profesorado de las Islas ya ha anunciado que desobedecerá después de movilizarse y estar en huelga más de tres semanas seguidas. En el País Valenciano, la LOMCE supondría la destrucción de la ya débil situación de las líneas en catalán existentes.

Es importante remarcar que todas estas leyes se producen en un momento de grave crisis económica. Hace falta no olvidar que estos momentos han sido siempre aprovechados por la derecha más liberal y reaccionaria para introducir sus planes de reformas. Bajo el pretexto de la crisis y una mejora de la eficiencia económica de los servicios públicos, pretenden seguir avanzando en la construcción de su modelo de Estado. Así lo hemos podido ver en justificaciones que nos llegan tanto del Gobierno del Estado español como de los gobiernos autonómicos: enormes recortes en educación, sanidad, reducciones de pensiones, disminuciones de las subvenciones de paro… Mientras que, por otro lado, continúan legislando para favorecer grandes empresas que siguen enriqueciéndose a costa de ahogar todavía más las clases populares de este país.

Desde el Sindicato de Estudiantes de los Países Catalanes somos plenamente conscientes que este no es el camino que tenemos que seguir para salir de esta crisis, sobre todo si hablamos de educación, nuestro futuro y el de las generaciones que tienen que venir. Es por eso que no dejaremos nuestra educación en sus manos para que la destruyan del todo.

Por estos motivos, dentro de la oleada de movilizaciones convocada por el conjunto de la comunidad educativa afectada por la LOMCE, el SEPC nos sumamos a la convocatoria de huelga del alumnado de secundaria del día 24 de octubre puesto que entendemos que se tiene que responder de forma contundente a los ataques que está recibiendo la educación pública de forma colectiva. Que hace falta que los alumnos tengamos la oportunidad de movilizarnos en nuestros centros por aquello que nos afecta, codo a codo con el profesorado y familias y desbordando el marco del sindicalismo amarillo, de voluntad demasiado distante de ofrecer soluciones reales a esta problemática. Hace falta que a los institutos de todo el país se sea consciente de las implicaciones de una ley totalmente perversa, de hacer ver que luchar es otra manera de aprender, y que movilizándote y defendiendo aquello que es nuestro es la única manera que no nos lo tomen.

Por todo esto, animamos a todo el estudiantaDO de secundaria a secundar la huelga y asistir a las diferentes manifestaciones de todo los Países Catalanes. Pero también animamos a entender esta jornada como uno de los puntos álgidos de una lucha que no se para, que es diaria y constando si queremos vencer. Que hace falta que la organización de base de todas aquellas que estamos preocupadas por nuestro futuro como estudiantes, como pueblo y como clase sea lo qué rompa con todo aquello que mercantilitzA e hispanice nuestro futuro. Seguiremos respondiendo activamente contra todo aquello que nos afecte, y seguiremos ejerciendo la desobediencia sobre todo aquello que se nos imponga!

Optamos para construir una educación en el marco de los Países Catalanes, que defienda nuestra lengua y nuestra cultura. Que responda a unas necesidades sociales y que sea accesible a todo el mundo. Necesitamos una educación que ayude a superar las diferencias de clase, una educación hecha por el y para el pueblo.

Seguiremos en las calles, en las aulas y donde haga falta,

CONTRA LA OFENSIVA ESPAÑOLISTA Y MERCANTILITZADORA,
DEFENDEMOS La EDUCACIÓN PÚBLICA Y EN CATALÀ

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal