lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 04/02/2012

La lucha y el silencio. A propósito del Parque Alcosa.

A.Infante
Estos barrios siempre han sido bolsas donde acumular mano de obra a explotar amenazada.

[Català]

La lluita i el silenci. A propòsit del Parc Alcosa.

Jo vinc d'un silenci antic i molt llarg, jo vinc d'un silenci que no és resignat, jo vinc d'un silenci que la gent romprà, jo vinc d'una lluita que és sorda i constant.

Raimon.

Què més s’ha de fer per a trencar el silenci còmplice de la intel•lectualitat? Quina gota farà vessar el got per a qui mira cap a altra banda?

Toni Valero ha encetat el seu 20é dia de vaga de fam, dies que s’han de sumar als més de 20 dels companys que foren hospitalitzats. És el crit de lluita del parc Alcosa, el barri d’Orba d’Alfafar, on 10.000 persones pateixen el capitalisme i ara la seua crisi global i les seues expressions locals, marcades per l’explotació, la corrupció generalitzada i el malbaratament de recursos, amb un 40% d’atur i més de la meitat de la gent vivint en condicions de pobresa.

Orba és un dels molts barris que el país on la pluja no sap ploure va fer al voltant de les grans ciutats durant el franquisme. S’imposà el costum de rebre els torrents sobtats amb rambletes i barrancs que, massa sovint, no son altra cosa que desnivells ocupats per a altres usos o simples forats a terra dels que ningú se’n recorda fins que trona, com Santa Bàrbara. I l’allau de gent que arribà buscant mitjans per a viure dignament acabaren, quan començaren a guanyar les engrunes que els permeteren pagar-s’ho, a barris barranc fets de torres amb noms com Sáez, Verdolaga, Barona o Alcosa, de pisos xicotets, materials de mala qualitat i de l’alçada justa per a evitar les normatives sobre ascensors; de carrers foscs i estrets per a donar tot el terreny a l’especulació i sense els serveis més bàsics. Ni assistència sanitària, ni escoles, ni parcs o espais oberts, ni aigua potable, ni clavegueres. Barris que el poder oblidava i que només servien per a controlar la mà d’obra barata, per a conduir-la com aigua de pluja per un barranc.

Però la gent lluità, vessà de la canal i, a través de les organitzacions de veïnatge i de classe, convertí el silenci en crit. Feren d’aquesta la seua terra i assumiren poc a poc la seua cultura. Aconseguiren canviar els barris, vencent les resistències dels poders que, abans i després de la mort de Franco, tenien moltes altres “prioritats”. A Orba, bastiren un projecte comunitari amb cooperatives, tallers de formació i altres serveis socials que, des dels anys 1990, s’ha finançat amb fons que les institucions local i autonòmica s’han fet arrencar com si foren la seua ànima. Ara, quan la realitat ensenya les seues vergonyes, tornen a abandonar el barri amb impagaments que sumen més de 320.000€, persones que no cobren els seus salaris des de fa més de 6 mesos i amenaces de retallades que aboquen aquests projectes a la desaparició.

I ara, tornen a ser la mateix gent treballadora sense treball qui torna a lluitar, posant en joc fins i tot la vida. Què més s’ha de fer per a trencar el silenci còmplice de la intel•lectualitat? Quina gota farà vessar el got per a qui mira cap a altra banda? De les campes de barraques i els carrers de fang fins a la vaga de fam d’un home que es manté ferm malgrat l’evidència de les conseqüències, es pot fer més per a cridar l’atenció sobre el problema que és el de la majoria?

Estem davant de l’arrel del problema. Aquests barris sempre han segut bosses on acumular ma d’obra a explotar, amenaçada per l’atur-eina que sempre l’ha envoltat per a facilitar les coses al sistema que s’apropia dels recursos i l’aboca a la precarietat. Ha estat així des de que s’ompliren de gent vinguda d’Andalusia i de Castella fins hui, també durant els anys on els mecanismes d’apropiació es disfressaren de rics amb els grans events per a fer-se fastigosament descarats. Potser que molts silencis estiguen a dins de la bola de neu feta de clienteles del poder peper i que no tardarà en estimbar-se. Potser que uns pocs s’hagen tancat a pany i clau a les torres de marfil que s’han escapat, fins ara, del control d’eixe poder i que els han donat refugi. Uns i altres, com tothom, s’han d’adonar que la lluita d’Alcosa fa evident que no tenim altra solució que respondre davant l’ofensiva del poder per a incrementar l’espoli.

Darrerament sembla que despertem d’una llarga letargia i tornem a trobar cares quasi oblidades en actes i protestes. De tant en tant els carrers tornen a omplir-se de la alegria i felicitat que dona recuperar-los per a la protesta, però aquesta encara segueix centrada més en la forma que en el fons del problema. És ací on rau la força ontològica del crit del barri d’Orba, perquè el que qüestiona és l’essència explotadora, opressora, espoliadora, marginadora i alienadora del capitalisme en si. No vivim en un sistema moralment respectable que s’ha desviat per raó de la corrupció i que cal corregir. Patim un sistema la lògica del qual va en contra de la majoria de la humanitat, en contra de la vida sencera.

I ens calen les vostres paraules, amb el prestigi que li reconeguem el poble pla. I ens calen el vostres gestos, si aquests son compromesos amb la gent que ho necessita i defugen les actituds d’aburgesament panxacontent i cofoi. Mentre ho penseu, un home continua jugant-se la vida i un poble segueix donant-li alè.

Antoni Infante i Jesús Frare.


[Castellano]

Yo vengo de un silencio antiguo y muy largo, yo vengo de un silencio que no es resignado, yo vengo de un silencio que la gente romperá, yo vengo de una lucha que es sorda y constante.

Raimon.

¿Qué más debe hacer para romper el silencio cómplice de la intelectualidad? ¿Qué gota hará derramar el vaso para quien mira hacia otro lado?

Toni Valero ha iniciado su 20º día de huelga de hambre, días que se sumarán a los más de 20 los compañeros que fueron hospitalizados. Es el grito de lucha del parque Alcosa, el barrio de Orba de Alfafar, donde 10.000 personas padecen el capitalismo y ahora su crisis global y sus expresiones locales, marcadas por la explotación, la corrupción generalizada y el despilfarro de recursos , con un 40% de paro y más de la mitad de la gente viviendo en condiciones de pobreza.

Orba es uno de los muchos barrios que el país donde la lluvia no sabe llover hizo alrededor de las grandes ciudades durante el franquismo. Se impuso la costumbre de recibir los torrentes repentinos con Rambleta y barrancos que, demasiado a menudo, no son otra cosa que desniveles ocupados para otros usos o simples agujeros en el suelo de los que nadie se acuerda hasta que truena, como Santa Bárbara. Y la avalancha de gente que llegó buscando medios para vivir dignamente acabaron, cuando empezaron a ganar las migajas que les permitieran pagarlo, en barrios barranco hechos de torres con nombres como Sáez, Verdolaga, Barona o Alcosa, de pisos pequeños, materiales de mala calidad y de la altura justa para evitar las normativas sobre ascensores; de calles oscuras y estrechas para dar todo el terreno a la especulación y sin los servicios más básicos. Ni asistencia sanitaria, ni escuelas, ni parques o espacios abiertos, ni agua potable, ni cloacas. Barrios que el poder olvidaba y que sólo servían para controlar la mano de obra barata, para conducirla como agua de lluvia por un barranco.

Pero la gente luchó, derramó de la canal y, a través de las organizaciones de vecindad y de clase, convirtió el silencio en grito. Hicieron de esta su tierra y asumieron poco a poco su cultura. Consiguieron cambiar los barrios, venciendo las resistencias de los poderes que, antes y después de la muerte de Franco, tenían muchas "prioridades". En Orba, construyeron un proyecto comunitario con cooperativas, talleres de formación y otros servicios sociales que, desde los años 1990, se ha financiado con fondos que las instituciones local y autonómica han hecho arrancar como si fueran su alma. Ahora, cuando la realidad enseña sus vergüenzas, vuelven a abandonar el barrio con impagos que suman más de 320.000 €, personas que no cobran sus salarios desde hace más de 6 meses y amenazas de recortes que vierten estos proyectos a la desaparición.

Y ahora, vuelven a ser la misma gente trabajadora sin trabajo que vuelve a luchar, poniendo en juego incluso la vida. ¿Qué más debe hacer para romper el silencio cómplice de la intelectualidad? ¿Qué gota hará derramar el vaso para quien mira hacia otro lado? De las campas de barracas y las calles de barro hasta la huelga de hambre de un hombre que se mantiene firme a pesar de la evidencia de las consecuencias, se puede hacer más para llamar la atención sobre el problema que es el de la mayoría?

Estamos ante la raíz del problema. Estos barrios siempre han sido bolsas donde acumular mano de obra a explotar, amenazada por el paro -herramienta que siempre le ha rodeado para facilitar las cosas al sistema que se apropia de los recursos y la lleva a la precariedad. Ha sido así desde que se llenaron de gente venida de Andalucía y de Castilla hasta hoy, también durante los años donde los mecanismos de apropiación se disfrazaron de ricos con los grandes eventos para hacerse asquerosamente descarados. Puede que muchos silencios estén dentro de la bola de nieve hecha de clientelas del poder pepera y que no tardará en despeñarse. Puede que unos pocos se hayan cerrado a cal y canto a las torres de marfil que se han escapado, hasta ahora, del control de ese poder y que les han dado refugio. Unos y otros, como todos, deben darse cuenta que la lucha de Alcosa hace evidente que no tenemos otra solución que responder ante la ofensiva del poder para incrementar el expolio.

Últimamente parece que despertamos de un letargo y volvemos a encontrar caras casi olvidadas en actos y protestas. De vez en cuando las calles vuelven a llenarse de la alegría y felicidad que da recuperarlos para la protesta, pero esta aún sigue centrada más en la forma que en el fondo del problema. Es aquí donde radica la fuerza ontológica del grito del barrio de Orba, porque lo que cuestiona es la esencia explotadora, opresora, expoliadora, marginadora y alienadora del capitalismo en sí. No vivimos en un sistema moralmente respetable que se ha desviado por razón de la corrupción y que hay que corregir. Sufrimos un sistema la lógica del que va en contra de la mayoría de la humanidad, en contra de la vida entera.

Y necesitamos las palabras, con el prestigio que le reconozcamos el pueblo llano. Y necesitamos vuestros gestos, si estos son comprometidos con la gente que lo necesita y rehuyen las actitudes de aburguesamiento panxacontent y satisfecho. Mientras lo pensáis, un hombre sigue jugándose la vida y un pueblo sigue dándole aliento.

Antoni Infante i Jesús Frare.

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal