lahaine.org
Nacionales PP.Catalans, Pensamiento :: 16/06/2015

Sobre la necesidad de tener análisis adecuados y no dejarnos llevar por el espectáculo

Ignasi, membre del Procés Embat
[Cat/Cast] Debemos valorar la política hecha día a día a base de organizar, formar, luchar muchas veces en frentes diferentes e incluso contradictorios.

Sobre la necessitat de tenir anàlisis adients i no deixar-nos portar per l’espectacle

 La setmana passada hem pogut ser testimonis d’una onada d’imatges d’urnes i paperetes electorals cremant-se als carrers de Mèxic. Al mateix temps, el poble kurd votava massivament en les eleccions de Turquia després de patir un atemptat feixista.


Dins del nostre camps, el llibertari i el de l’esquerra revolucionària solem fixar-nos en aquells fenòmens socials, ja siguin internacionals però també en els fenòmens locals, en base a una sèrie de clixés que connecten amb una cultura política basada en gran mesura en codis estètics que activen les nostres simpaties.

D’aquesta manera, les barricades, fogueres, persones mortes i ferides… són les que provoquen que ens fixem en determinats actors polítics. És un símptoma d’una forma de concebre la política que ens ve llastrada des de fa temps i que sovint ens impedeix apreciar els processos polítics i socials en profunditat.

El poder popular no són fotos per compartir a les xarxes socials

Ens emocionem quan veiem a la població mexicana bloquejant una carretera a l’exèrcit, o quan veiem a les milicianes de Rojava (el Kurdistan de Síria) apuntant a l’horitzó amb fusells d’assalt, però per regla general no amb ànims d’aprofondir, d’aprendre del procés. Per contra, ja no ens emocionem tant quan fa uns mesos, arrel de la matança d’estudiants a Guerrero (Mèxic), diferents moviments socials, sindicals i polítics, van constituir l’Assemblea Nacional Popular, amb un programa i línies d’actuació molt avançades, que ha estat l’actor capaç d’articular la resistència contra la narcopolítica mexicana, aixecant la bandera dels estudiants desapareguts.

Aquests són processos de convergència que no sorgeixen de l’espontaneïtat, com tampoc ho fan les barricades i els piquets contra les eleccions. Aquests successos neixen d’un profund procés de militància i inserció social de diferents moviments i partits d’esquerres que són forts a estats com Guerrero, amb una llarga tradició organitzativa i amb presència de la guerrilla EPR i del seu front polític.

De la mateixa manera, l’aposta sociopolítica de l’esquerra kurda pel Confederalisme Democràtic, l’existència de la KCK (la Confederació de Comunitats del Kurdistan), l’articulació de la guerrilla feminista i tot l’ampli paraigües social i organitzatiu del moviment d’alliberament kurd només va arribar als nostres ulls quan van començar a morir i matar durant la guerra de Síria; quan van arribar-nos les primeres imatges impactants. El cert és que el moviment kurd ja porta dècades desenvolupant interessants experiències de poder popular, i que porta també anys en l’actual estratègia “neozapatista” de doble poder que va estar impulsada pel Partit dels Treballadors del Kurdistan i els seu braç armat, les HPG.

Espectacle o realitat

La tàctica de boicotejar les eleccions mexicanes o de la diversitat de tàctiques del moviment kurd, no neixen del no-res. La primera ve de l’organització sindical i popular, de la construcció d’autogoverns locals, populars i autònoms, de les policies comunitàries, de l’experiència de Oaxaca de 2006, de la guerrilla… La segona de la capacitat de canviar d’estratègia, de la disciplina de dècades, també del procés de pau a Turquia i l’aposta electoral en aquell territori, cosa que va relaxar la militarització de l’estat turc i que indirectament va possibilitar el procés de Rojava. Són processos complexos, llargs, contradictoris… però que s’han fet avançant amb el poble.

I com es valoren els processos de canvi social des del camp llibertari occidental? Doncs, sota un punt de vista de consum estètic, gairebé militarista. Només ens fixem si hi ha violència. Espectacle. Creiem que hem d’apreciar els avanços de les nostres germanes i germans, del poble treballador de tot el món. Hem de valorar la política feta dia a dia a base d’organitzar, formar, lluitar moltes vegades en fronts diferents i fins i tot contradictoris. És un error agafar una part, consumir-la i oblidar-la, sense entendre el context global i la història que aquests moviments tenen darrera.

Fa relativament pocs anys que es va aixecar a Colòmbia el Congrés dels Pobles, les Mingues i les ‘marxes per la dignitat’. És un procés on participa l’incipient joventut llibertària, que pot ser un exemple per moltes regions del món quant a construcció de subjectes fora de la lògica partidista i electoral, que està construint una agenda de lluita i al mateix temps una institucionalitat alternativa i democràtica. Són desenes de milers de persones, treballadores, indígenes i pageses, feministes, joves, objectores de consciència, víctimes del terrorisme estatal i un llarg etcètera van pensar i pensen que volen un país des de baix i a l’esquerra. Han estat perseguides, les maten i moren en silenci. No van cremar fogueres ni van ser retractats amb armes. Potser per això ni ens adonem.

[Castellano]

Ignasi, miembro del Proceso Embat

La semana pasada hemos podido ser testigos de una ola de imágenes de urnas y papeletas electorales quemándose en las calles de México. Al mismo tiempo, el pueblo kurdo votaba masivamente en las elecciones de Turquía tras sufrir un atentado fascista.

Dentro de nuestro campos, el libertario y el de la izquierda revolucionaria solemos fijarnos en aquellos fenómenos sociales, ya sean internacionales pero también en los fenómenos locales, en base a una serie de clichés que conectan con una cultura política basada en gran medida en códigos estéticos que activan nuestras simpatías.

De este modo, las barricadas, hogueras, personas muertas y heridas ... son las que provocan que nos fijamos en determinados actores políticos. Es un síntoma de una forma de concebir la política que nos viene lastrada desde hace tiempo y que a menudo nos impide apreciar los procesos políticos y sociales en profundidad.

El poder popular no son fotos para compartir en las redes sociales

Nos emocionamos cuando vemos a la población mexicana bloqueando una carretera en el ejército, o cuando vemos a las milicianas de Rojava (Kurdistán de Siria) apuntando al horizonte con fusiles de asalto, pero por regla general no con ánimos de profundizar, de aprender del proceso. Por el contrario, ya no nos emocionamos tanto cuando hace unos meses, a raíz de la matanza de estudiantes en Guerrero (México), diferentes movimientos sociales, sindicales y políticos, constituyeron la Asamblea Nacional Popular, con un programa y líneas de actuación muy avanzadas, que ha sido el actor capaz de articular la resistencia contra la narcopolítica mexicana, levantando la bandera de los estudiantes desaparecidos.

Estos son procesos de convergencia que no surgen de la espontaneidad, como tampoco lo hacen las barricadas y los piquetes contra las elecciones. Estos sucesos nacen de un profundo proceso de militancia e inserción social de diferentes movimientos y partidos de izquierdas que son fuertes en estados como Guerrero, con una larga tradición organizativa y con presencia de la guerrilla EPR y de su frente político.

Del mismo modo, la apuesta sociopolítica de la izquierda kurda por Confederalismo Democrático, la existencia de la KCK (la Confederación de Comunidades del Kurdistán), la articulación de la guerrilla feminista y todo el amplio paraguas social y organizativo del movimiento de liberación kurdo sólo llegó a nuestros ojos cuando empezaron a morir y matar durante la guerra de Siria; cuando llegarnos las primeras imágenes impactantes. Lo cierto es que el movimiento kurdo ya lleva décadas desarrollando interesantes experiencias de poder popular, y que lleva también años en la actual estrategia "neozapatista" de doble poder que estuvo impulsada por el Partido de los Trabajadores del Kurdistán y su brazo armado, las HPG.

Espectáculo o realidad

La táctica de boicotear las elecciones mexicanas o de la diversidad de tácticas del movimiento kurdo, no nacen de la nada. La primera viene de la organización sindical y popular, de la construcción de autogobiernos locales, populares y autónomos, de las policías comunitarias, de la experiencia de Oaxaca de 2006, de la guerrilla ... La segunda de la capacidad de cambiar de estrategia, de la disciplina de décadas, también del proceso de paz en Turquía y la apuesta electoral en ese territorio, lo que relajó la militarización del estado turco y que indirectamente posibilitó el proceso de Rojava. Son procesos complejos, largos, contradictorios ... pero que se han hecho avanzando con el pueblo.

Y ¿como se valoran los procesos de cambio social desde el campo libertario occidental? Pues, bajo un punto de vista de consumo estético, casi militarista. Sólo nos fijamos si hay violencia. Espectáculo. Creemos que debemos apreciar los avances de nuestras hermanas y hermanos, del pueblo trabajador de todo el mundo. Debemos valorar la política hecha día a día a base de organizar, formar, luchar muchas veces en frentes diferentes e incluso contradictorios. Es un error tomar una parte, consumirla y olvidarla, sin entender el contexto global y la historia que estos movimientos tienen detrás.

Hace relativamente pocos años que se levantó en Colombia el Congreso de los Pueblos, las Mingus y las 'marchas por la dignidad'. Es un proceso donde participa el incipiente juventud libertaria, que puede ser un ejemplo para muchas regiones del mundo en cuanto a construcción de sujetos fuera de la lógica partidista y electoral, que está construyendo una agenda de lucha y al mismo tiempo una institucionalidad alternativa y democrática . Son decenas de miles de personas, trabajadoras, indígenas y campesinas, feministas, jóvenes, objetoras de conciencia, víctimas del terrorismo estatal y un largo etcétera pensaron y piensan que quieren un país desde abajo y a la izquierda. Han sido perseguidas, las matan y mueren en silencio. No quemaron hogueras ni fueron retratados con armas. Quizá por eso ni nos damos cuenta.

Traducido por La Haine

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal